Skip to main content

Επιστολή με θέμα : «Διευκρινίσεις προς ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις νομοθετικές και άλλες διαδικασίες που οφείλει να τηρεί» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) προς τη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κα. Θεανώ Καρποδίνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει τα εξής:

“Αναφορικά με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.: ΔΒ3Ε/97/οικ.4809/24-02-2025 επιστολή σας, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι :

Όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία (Νόμος 4172/2013 – Άρθρο 100 Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν.5107/2024) και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 4, υποπαράγραφος 2 :

«Το αναλογούν ποσό αυτόματης επιστροφής υπολογίζεται σε επίπεδο υποκατηγορίας. Ειδικώς, για το έτος 2017, τα όρια των υποκατηγοριών δύνανται να προσδιορίζονται σε τριμηνιαία βάση, διατηρώντας σταθερό το σύνολο της μείζονος κατηγορίας, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Σε περίπτωση που σε οποιαδήποτε υποκατηγορία δεν υφίσταται ποσό αυτόματης επιστροφής, το εναπομείναν ποσό δύναται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μεταφερθεί σε άλλες υποκατηγορίες του προϋπολογισμού του Οργανισμού».

Όπως, λοιπόν, θα συνειδητοποιήσετε στη συνέχεια, έχετε υποπέσει σε λάθη σοβαρά. Μεταφέρατε εκτός «μείζονος κατηγορίας» χρήματα, την ώρα που οι υποκατηγορίες της υπόκειντο σε αυτόματη επιστροφή (clawback).

Συνεπώς, όχι μόνο περιορισμός υπάρχει, αλλά και η τροποποίηση της νομοθεσίας με τον 5107/2024, δεν άλλαξε τίποτα στο εν λόγω εδάφιο.

Επιπλέον, η Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 55112 (ΦΕΚ Β΄6864/16-12-2024 με τις διορθώσεις σφαλμάτων σχετικά με τα χρήματα που αφορούν μείζονες κατηγορίες), η οποία προήλθε μετά από πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και θετική απόφαση του Δ.Σ., μειώθηκαν οι υποκατηγορίες της μείζονος κατηγορίας Λ4, που αφορά το Διαβητολογικό Υλικό.

Συνεπώς, στη Λ4 είχαμε τέσσερις υποκατηγορίες :

● Λ4Α που περιελάμβανε ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, βελόνες και σκαρφιστήρες για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

● Λ4Β που περιελάμβανε ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, βελόνες και σκαρφιστήρες για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

● Λ4Γ αντλίες χορήγησης ινσουλίνης συμβατικές και τα αναλώσιμα τους (καθετήρες, δεξαμενές/αμπούλες, μπαταρίες) και αντλίες χορήγησης ινσουλίνης patch

● Λ4Δ συστήματα καταγραφής γλυκόζης και πομπούς/transmitter των συστημάτων αυτών

Από τις 16-01-2023, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄89, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 που δικαιούνταν μέχρι τότε τέσσερα (4) κουτιά ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος ταυτόχρονα με τη χρήση αντλίας ινσουλίνης και συστήματος καταγραφής γλυκόζης αίματος, θα δικαιούνταν πλέον ένα (1) κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος. Την ίδια στιγμή, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 που ήταν χρήστες του προϊόντος LIBRE, του μοναδικού προϊόντος καταγραφής γλυκόζης που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ μέχρι το 2022, δεν δικαιούνταν κανένα κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος, ενώ από 16-01-2023 δικαιούνταν και αυτοί ένα (1) κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος.

Χρησιμοποιώντας κατά προσέγγιση αριθμούς, από τις 16-01-2025 έχουμε δυόμιση χιλιάδες (2.500) χρήστες αντλιών ινσουλίνης που δικαιούνται ένα κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος και ταυτόχρονα άλλους δεκαέξι (16.000) χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν LIBRE και λαμβάνουν από ένα (1) κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος ο καθένας.

Συνολικά λοιπόν, έχουμε σχεδόν το 40% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1), οι οποίοι χρησιμοποιούν μηνιαίως, δεκαοχτώμιση χιλιάδες κουτιά ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος (18.500) με αξία 18,3€ ανά τμχ, ποσό που ανέρχεται σε 340.000€ μηνιαίως, δηλαδή, περισσότερα από τα μισά χρήματα που παρουσιάζονται στις δαπάνες της Λ4Β από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι εν λόγω χρήστες προϊόντων, τα λάμβαναν , τα λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν.

Εσείς, λοιπόν, με ποια κριτήρια εξαφανίσατε την κατηγορία;”

Διαβάστε όλη την Επιστολή εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο