Επιστολή με θέμα: “Απάντηση προς την υπ’ αρ. ΔΒ3Ε/105/οικ. 5899/ 06-03-2025 επιστολή του ΕΟΠΥΥ προς την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη” απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στον ΕΟΠΥΥ και τη Διοικήτρια, κα. Θεανώ Καρποδίνη.
Ειδικότερα, στην επιστολή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει τα εξής:
“Σε συνέχεια της υπ’ αρ. ΔΒ3Ε/105/οικ. 5899/ 06-03-2025 απαντητικής επιστολής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), αναφορικά με τον κωδικό ταυτοποίησης OTP των ασφαλισμένων για την εκτέλεση γνωματεύσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ασφαλισμένοι πολίτες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εκτέλεση των συνταγών τους και θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα ακόλουθα σημεία, σε αντιπαράθεση των ασαφειών της επιστολής σας.
Άμεσης και ουσιαστικής διόρθωσης χρήζουν τα κάτωθι, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων:
- Αναφορικά με τη Β παράγραφο της επιστολής, η οποία αφορά στην πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου των ασφαλισμένων, παραμένει αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα: “Πώς διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του κατόχου του κινητού τηλεφώνου με τον ασφαλισμένο, ιδίως, σε περιπτώσεις υπερηλίκων που χρησιμοποιούν σταθερά τηλέφωνα, τα οποία έχουν δηλωμένα στο e-ΔΑΠΥ και την ΗΔΙΚΑ”; Η έλλειψη σαφών διαδικασιών θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή πρόσβαση των πολιτών στις Υπηρεσίες υγείας.
- Σε σχέση με τη Γ και τη Ε παράγραφο της επιστολής σας, στην οποία γίνεται αναφορά για την ενημέρωση των ασφαλισμένων σχετικά με τις γνωματεύσεις και τη διαδικασία πιστοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου αντίστοιχα, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
- Η Ομοσπονδία μας, η οποία αποτελείται από πάσχοντες και φροντιστές, δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση, ειδοποίηση ή οδηγία επί της γνωμάτευσης από την αρχή της εφαρμογής της νομοθεσίας έως τώρα, που να αφορά στις νέες διαδικασίες ταυτοποίησης των γνωματεύσεων που εκτελούνται από φαρμακεία ή παρόχους του ΕΟΠΥΥ εκτός φαρμακείου. (Διαθέσιμα μηνύματα και γνωματεύσεις εφόσον το επιθυμείτε)
- Από την άλλη πλευρά, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν συνταγές, λόγω έλλειψης κινητού τηλεφώνου και να ζητήσουν από τους γιατρούς τους, λόγω αδυναμίας δικής τους πρόσβασης στον ΦΑΥ, να ανανεώσουν τα στοιχεία τους, γεγονός που υπογραμμίζει την ανεπάρκεια του συστήματος.
- Πώς ακριβώς ενημερώθηκαν οι ασφαλισμένοι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, για τη διαδικασία πιστοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου; Μόνο με ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας; Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι η αποκλειστική χρήση της ιστοσελίδας σας για την ενημέρωση των ασφαλισμένων, ιδίως των υπερηλίκων που έχουν ελλιπή ή καθόλου πρόσβαση στην τεχνολογία, είναι προβληματική και αναποτελεσματική.
- Η πρόβλεψη περί μη απαίτησης κωδικού OTP σε επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις, στην οποία αναφέρεστε στη Δ παράγραφο της επιστολής, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντιθέτως, η διαδικασία αποστολής κωδικών OTP για επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις, απαιτεί από τους ασφαλισμένους να διατηρούν τα μηνύματα για κάθε εκτέλεση γνωμάτευσης, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Αν όντως υπήρχε ειδική πρόβλεψη για τις επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις, θα έπρεπε να ενημερώνεται το κοινό με ειδική ανάρτηση στο αντίστοιχο πεδίο εκτέλεσης γνωμάτευσης, το οποίο μπορούν να δουν οι φαρμακοποιοί και οι πάροχοι.
- Αναφορικά με τη ΣΤ παράγραφο, παρόλο που ο κωδικός OTP δεν έχει ημερομηνία λήξης, η συνταγή, όμως, με την οποία είναι συνδεδεμένος ο κωδικός ταυτοποίησης, έχει προθεσμία εκτέλεσης 10 ημερών. Επομένως, μετά την πάροδο της εν λόγω χρονικής διάρκειας των συνταγών, ο ασφαλισμένος πρέπει να ακυρώσει την προηγούμενη συνταγή και να επαναλάβει τη διαδικασία, δημιουργώντας του ακόμη μεγαλύτερη δυσχέρεια, βάζοντας τον σε περαιτέρω ταλαιπωρία και θέτοντας την υγεία του σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο λόγος που επισημαίνουμε την προθεσμία των 10 ημερών είναι επειδή θεωρείται μικρό χρονικό διάστημα για κάποιον που προσπαθεί να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα.
- Η εκτέλεση γνωματεύσεων που αφορούν σε συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα οποία αναφέρεστε στη Ζ παράγραφο (καθετήρες, επιθέματα), όπου εφαρμόζεται ήδη η ταυτοποίηση, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία δυσλειτουργία, κρίνεται ανάγκη να καταστεί σαφές πως γίνεται κυρίως, από εταιρείες παρόχους, που δεν θα αφήσουν καμία συνταγή χωρίς να την εκτελέσουν, ενώ οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο, εξυπηρετούνται στην πλειονότητά τους από τα φαρμακεία.
- Αναφορικά με την Η παράγραφο, ζητούμε επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ασφαλισμένων που έχουν επικαιροποιήσει τον Φάκελο Υγείας τους το 2025″.