Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα.

Στην Τελετή Έναρξης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, παρουσιάσαμε την πρώτη πανελλαδική έρευνα για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Στη χώρα μας, ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί πανελλήνια έρευνα που να αφορά τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής της έρευνας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεργάστηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Οικονομολόγο με ειδίκευση στην Υγεία, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος και παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διεξήχθη την περίοδο 9 έως 27 Οκτωβρίου 2022 στα μέλη των Συλλόγων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στην οποία απάντησαν 843 άτομα.

Τα δεδομένα της έρευνας κλήθηκαν να σχολιάσουν και τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη, ο Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κος Θεόδωρος Πασχάλης και ο Διευθυντής του Τμήματος Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ κος Νικόλαος Κικίλιας. 

Ιδιαίτερη τιμή ήταν για εμάς, το ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το γεγονός ότι οι επίσημοι προσκεκλημένοι έμειναν μαζί μας μέχρι το τέλος του στρόγγυλου αυτού τραπεζιού, η διάρκεια του οποίου ξεπέρασε τις δύο ώρες. Τα αποτελέσματα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα σημαντικά, το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο και οι δεσμεύσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ φαίνεται, σταδιακά, να γίνονται πραγματικότητα.

Οι θέσεις και οι διεκδικήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παραμένουν στην πρώτη γραμμή και η Ομοσπονδία θα συνεχίσει με κάθε μέσο να παρεμβαίνει και να πιέζει για την επίτευξη της καλύτερης διαβίωσης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη!

Ταυτόχρονα με τις διεργασίες του Συνεδρίου, το θέμα που μας απασχόλησε περισσότερο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η υποστελέχωση των Δημόσιων Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων του ΕΣΥ, τα οποία μετά τη νομοθεσία περί της εξειδίκευσης των Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και της μετονομασίας του τίτλου των Ενδοκρινολόγων σε «Ενδοκρινολογία, Διαβήτης και Μεταβολισμός», έφτασαν να ερημώσουν ή ακόμη και σε πλείστες των περιπτώσεων να κλείσουν εντελώς, διότι, τέσσερα χρόνια τώρα δεν είχαν νομοθετηθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου.

Η συνεργασία μας με την Πρόεδρο και το ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαβήτη του ΚΕΣΥ έφερε αποτελέσματα και επιτέλους τέσσερα χρόνια μετά δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που ορίζει τη διαδικασία τοποθέτησης ειδικευμένων ιατρών Παιδιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας προς εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Έπειτα από εφτά ολόκληρους μήνες διαβουλεύσεων, δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ που αφορά την τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και τον μήνα Ιανουάριο δημοσιεύτηκε και το Παράρτημα του νέου άρθρου 47 του ΕΚΠΥ το οποίο περιγράφει αναλυτικά τις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι προτάσεις μας ενσωματώθηκαν, κατά το ένα σκέλος τους μόνο, στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ και αυτό δε μας βρίσκει καθόλου ικανοποιημένους. Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, εμποδίστηκε η πρόσβαση των ανθρώπων με Διαβήτη τύπου 2 στις νέες τεχνολογίες. Πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα επιδιώξουμε την ένταξή τους κατά τη διάρκεια του 2023.

Το 2023, ήδη μας δείχνει τα «δόντια» του. Φαίνεται πως θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Υγεία. Οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποδείχτηκαν ακατάλληλες να διαχειριστούν τα προβλήματα της Υγείας και ειδικά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι βουλευτικές εκλογές λόγω της λήξης της τετραετίας, που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, δημιουργούν ένα μεγάλο διάστημα «απραγίας» όπως πάντα, διότι οι περισσότεροι αναμένουν να γίνουν εκλογές για να λάβουν εντολές από τη νέα ηγεσία. Οι παλαιοί ξεκίνησαν το «κυνήγι» της ψήφου και η Υγεία στη χώρα μας, δυστυχώς, καταρρέει…!

Εμείς είμαστε εδώ… έχοντας πραγματοποιήσει τις εκλογές της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις 6 Νοεμβρίου 2022. Είμαστε πλέον περισσότεροι, δυνατότεροι και ακόμη πιο συσπειρωμένοι.

Συνεχίζουμε…

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο