Skip to main content

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στην πόλη της Δράμας, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας.

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης ήταν αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Επιστημονική Ημερίδα, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, επί της οδού Βερμίου 2 & 1ης Ιουλίου, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τον Δήμο Δράμας καθώς υποστήριξαν τη σημαντική αυτή δράση της Ομοσπονδίας.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ.:

  1. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
  2. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικών Υπηρεσιών, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ του Δήμου Δράμας εκ μέρους του Δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου
  3. Όλγα Βασιλείου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
  4. Δημήτριος Κυριαζίδης, Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Δράμας
  5. Πόλυ Τορούνογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας
  6. Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG /Diabetic Foot Study Group ο οποίος προήδρευε της Επιστημονικής Ημερίδας

Παραβρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση, παρά το βεβαρυμμένο τους πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Τάσσου, Εντεταλμένος Σύμβουλος για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, Αλέξης Παναγιωτίδης και ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Αριστείδης Μωυσιάδης.

Την Ημερίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα προήδρευσε ο κ. Νικόλαος Παπάνας και μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;»
  2. Χρήστος Μπακόπουλος, Καρδιολόγος, Επιμελητής Β’, Κέντρο Υγείας Δράμας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης και καρδιαγγειακές επιπλοκές»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρουσίασε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τον Δήμο Δράμας για την άριστη συνεργασία και τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του Συλλόγου και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Μετάβαση στο περιεχόμενο