
Αγαπητοί αναγνώστες,
Το καλοκαίρι φέτος ήρθε…. αργά και δυστυχώς φεύγει γρήγορα!
Η αδράνεια τα πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί, προκάλεσε τη δημιουργία συνασπισμών.
Τα υψηλά claw back τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες που εισάγουν και εμπορεύονται, φάρμακα και Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (Ι/Π) Διαβήτη, τους εξαναγκάζουν είτε σε « οριστικό κλείσιμο» είτε σε «μεταπώληση της επιχείρησης», με ότι και αν συνεπάγονται αυτά για τις εταιρίες. Για εμάς τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται, έλλειψη προϊόντων από την Ελληνική αγορά, άρα και ανταγωνισμού, συνεπώς κατώτερη ποιότητα φαρμάκων και Ι/Π τα οποία θα δημιουργούν προβλήματα στη διαχείριση του διαβήτη αλλά και της γενικότερης υγείας μας.
Αυτή η «αλυσίδα διαδικασιών» υπάρχει χρόνια και ενώ εμάς τους πάσχοντες δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μας αφορά η αξία των φαρμάκων και των Ι/Π, αναγκαζόμαστε, χρόνια τώρα, μέσω της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., να διεκδικούμε την αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού που δίνει το Υπουργείο Υγείας και Οικονομίας στο Διαβήτη, ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσα έχουμε αλλά και νέα φάρμακα και Ι/Π.
Όλη αυτή η κατάσταση πλέον έφτασε στα «όρια της» και πρώτος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κάλεσε τόσο την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. όσο και τις Επιστημονικές Εταιρίες Διαβήτη στη συν-υπογραφή μιας επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, με επιθυμία την υλοποίηση μιας συνάντηση όπου να παρουσιαστούν τα οικονομικά προβλήματα των Ι/Π διαβήτη καθώς και ανάγκη για χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης (CGMs) και για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Σε δεύτερο χρόνο, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., Επιστημονικές Εταιρίες Ιατρών (Παθολόγων – Διαβητολόγων, Ενδοκρινολόγων, Καρδιολόγων, Γενικής Ιατρικής, Νοσηλευτών),ΣΕΙΒ, ώστε να συμπράξουμε και να στοχεύσουμε στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για το σακχαρώδη διαβήτη. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που όμως θα λύσει, σχεδόν, κάθε πρόβλημα που αφορά το σακχαρώδη διαβήτη. Η ηγεσία του ΣΦΕΕ πρότεινε την συνυπογραφή μιας επιστολής με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
Η επιδίωξη για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, μαρτυρούν πως τα προβλήματα που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας είναι πλέον απροσπέλαστα και μόνο μια τέτοιου είδους παρέμβαση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα.
Ελπίζω, ο διαθέσιμος για διακοπές χρόνος να είναι αρκετός, ώστε να γεμίσουμε δύναμη και ευχάριστες στιγμές, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε με επιθυμία στην καθημερινότητα μας.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Δαραμήλας
Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Join us against diabetes





