Επιστολή με θέμα: «Νέο αίτημα για ορισμό συνάντησης – Ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας» απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αιτείται στην επιστολή της για ακόμη μία φορά τον προγραμματισμό συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν από τον Απρίλιο του 2022 έως και σήμερα, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα που άπτονται του υπουργείου και απασχολούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους.
Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για αναδιαμόρφωση του πλέον αναχρονιστικού και ελλιπούς Προεδρικού Διατάγματος 50/1996, για το οποίο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιθυμούσε να συζητήσει μαζί σας, αλλά, ατυχώς για εμάς, η αναμενόμενη συνάντησή μας δεν προγραμματίστηκε ποτέ»!
Και προσθέτει: «Πιο συγκεκριμένα και για την ενημέρωσή σας στα δημοσιεύματα αναφέρεται η επικείμενη διεύρυνση, μετά από 26 χρόνια, των ειδικών κατηγοριών για μεταθέσεις και υπηρεσιακές μεταβολές στην εκπαίδευση, η οποία θα προκύψει από την πιθανολογούμενη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Υγείας!
»Όπως σας έχουμε αναφέρει και στην υπ’ αριθμ. πρωτ.: 313/13.04.2022 επιστολή μας, αν και από το 2016 με την υπ’ αριθ. 4/256 γνωμοδότησή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) εισηγήθηκε την τροποποίηση και αναδιαμόρφωση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 που αφορά τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να έχει γίνει μέχρι και σήμερα αποδεκτή από το υπουργείο η προαναφερόμενη τροποποίηση.
»Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε να εφαρμοστεί άμεσα η υπ’ αριθ. 4/256 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την αναδιαμόρφωση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 ώστε να ενταχθεί, σύμφωνα και με την εν λόγω γνωμοδότηση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης στο σύστημα μεταθέσεων ειδικών κατηγοριών με την αναγνώριση της πάθησης και με ποσοστό 50%.
»Παράλληλα, ένα σημαντικό ζήτημα που ακόμη απασχολεί και ταλαιπωρεί ένα ποσοστό γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η μη τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών μέχρι και σήμερα, παρόλο που η αίτησή τους έχει γίνει αποδεκτή. Σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα αποτελεί επίσης η τοποθέτηση ενός νοσηλευτή σε περισσότερα σχολεία από ένα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να υποστηρίζονται περιοδικά, δηλαδή μερικές ημέρες την εβδομάδα και όχι σε καθημερινή βάση και σε όλες τις ώρες παραμονής τους στο σχολικό περιβάλλον, όπως επιτάσσει ο Σακχαρώδης Διαβήτης για την ασφάλειά τους.
»Σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως αντιλαμβάνεστε η ανυπαρξία ή η ελλιπής παρουσία των σχολικών νοσηλευτών σε παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ουσιαστικά ακυρώνει τον σκοπό για τον οποίο αυτοί τοποθετούνται: την υποστήριξη των παιδιών με Διαβήτη ώστε αυτά να είναι ασφαλή κατά την παραμονή τους σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους γονείς να εγκαταλείψουν την εργασία τους προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους».
Και καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πολλά και ποικίλα και θεωρούμε αναγκαία την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μαζί σας είτε με στελέχη του υπουργείου, στο άμεσο χρονικό διάστημα, ώστε να σας ενημερώσουμε διεξοδικά για το σύνολο των προβλημάτων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, με την ελπίδα πως θα συμβάλετε στην επίλυσή τους, προωθώντας, μέσα από τη συνεργασία μας, τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους».