Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

το καλοκαίρι του 2022 είναι εδώ και όλοι ελπίζουμε να θυμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις καλοκαιρινές διακοπές προ COVID-19.

Οι διεκδικητικές προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζουν, όπως συνεχίζουν και οι δράσεις που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2021, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υλοποιεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και τους φροντιστές τους μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και όπως ανακοινώσαμε και τον Μάϊο του 2022, θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με την υφυπουργό Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ένα πρόγραμμα ψυχικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης που θα αφορά ανήλικα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, τους γονείς τους αλλά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας έως 30 ετών με σακχαρώδη διαβήτη στην Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη.

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα υλοποιήσει το 10o Πανελλήνιο Συνέδριό της στην Αθήνα. Η είσοδος είναι δωρεάν και αφορά κάθε άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη από όλη την Ελλάδα, καθώς το Συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα πλαισιώσουν έγκριτοι επιστήμονες οι οποίοι θα αναπτύξουν μία πληθώρα σημαντικών θεμάτων για ό,τι έχει σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη. Στόχος του Συνεδρίου για άλλη μια φορά θα είναι η εκπαίδευση και διάδοση όσο περισσότερων πληροφοριών στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και τους φροντιστές τους.

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, από την οποία θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι διεκδικήσεις μας, τις οποίες θα δείτε και στις επόμενες σελίδες αναλυτικά, δε σταματούν. Ήδη από το 2016, όταν για πρώτη φορά οι ασφαλισμένοι της πρόνοιας μετονομάστηκαν σε ανασφάλιστους, επιδιώκουμε την πλήρη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Το μεγάλο πρόβλημα στον σακχαρώδη διαβήτη ήταν η προμήθεια των αναλωσίμων υλικών από τα φαρμακεία των δημοσίων Νοσοκομείων, τα οποία ακόμη και σήμερα ή δεν έχουν ή αν έχουν, είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, ο υπουργός Υγείας για το 2022 μας επιφύλασσε νέα έκπληξη. Εν μέσω πανδημίας, προχώρησαν τελικά στην εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021 για τους ανασφάλιστους, σύμφωνα με το οποίο η συνταγογράφηση τόσο των φαρμάκων όσο και των αναλωσίμων για τον διαβήτη γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτό, για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας σημαίνει ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου, συγχρωτισμός, κίνδυνος νόσησης από την COVID-19, ιατροί που δεν έχουν ιστορικό ασθενούς και πολλά άλλα προβλήματα. Μετά από τις πιέσεις μας, εξαίρεσαν τελικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, όχι όμως και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, για τους οποίους εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την υποστήριξή τους, με τους ίδιους ακριβώς τρόπους όπως και στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1.

Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Άρθρο 47) και του παραρτήματος το οποίο πλέον θα περιγράφει σωστά τόσο τις ποσότητες όσο και τις κατηγορίες αλλά και τα προϊόντα που δικαιούνται τα άτομα με διαβήτη. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πετύχαμε την ένταξη τόσο των συστημάτων καταγραφής όσο και των νέων αντλιών ινσουλίνης. Επιπλέον, πετύχαμε τα συστήματα καταγραφής να συνοδεύονται από ένα κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος μηνιαίως «για έλεγχο τιμών σε περίπτωση συμπτωμάτων».

Καταφέραμε, επίσης, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε παγκρεατεκτομή να λαμβάνουν ό,τι ακριβώς και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Στον διαβήτη κύησης θα διατίθενται τα καταγραφικά γλυκόζης αίματος για το διάστημα της κύησης και οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα έχουν την επιλογή χρήσης αντλίας ινσουλίνης για τη διαχείριση της πάθησης. 

Οι προσπάθειές μας δε σταματούν εδώ. Συγκεντρώνουμε τις ανάγκες σας, μέσω των Συλλόγων μελών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και στοχεύουμε στη λύση που θα καλύψει τις ανάγκες της πλειοψηφίας. Η δημοκρατική αντίληψη και η ισότιμη συμμετοχή και διαχείριση αποτέλεσαν οδηγό για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται η Ομοσπονδία και τώρα και στο μέλλον.

Καλό Καλοκαίρι!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο