Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας» απέστειλε στον υπουργό και στη αναπληρώτρια υπουργό Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αιτείται την εξαίρεση όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021, σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου από το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αναφέρεται ότι το υπουργείο «επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο», ενώ οι ανασφάλιστοι μπορούν μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων, να συνεχίσουν να συνταγογραφούν σε ιδιώτες ιατρούς.

«Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και να τους δίνεται η δυνατότητα να συνταγογραφούν και σε ιδιωτικές δομές υγείας, όπως συμβαίνει και τώρα, πριν την εφαρμογή του άρθρου 38, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς τους» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της και προσθέτει: «Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Διεθνείς και Ελληνικούς Επιστημονικούς Φορείς, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και να επανελέγχονται, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή χρόνια πάθησή τους. Στην περίπτωση μάλιστα που συνυπάρχουν επιπλοκές ή συνοδά νοσήματα, η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της υγείας τους.

»Επιπλέον, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανήκουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)[1], στις ομάδες υψηλού κινδύνου με αυξημένες πιθανότητες νόσησης, διασωλήνωσης και τελικά θανάτου από τον νέο κορωνοϊό.

»Η επιλογή να κατευθύνονται όλοι αυτοί οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εν μέσω πανδημίας σε δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους θα είναι ολέθρια για την υγεία τους, καθώς λόγω της αδυναμίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να τους εξυπηρετήσει, οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν χωρίς περίθαλψη, επιδεινώνοντας την ήδη σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.

»Ήδη οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησής τους, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα προμηθεύονται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

»Η κατάσταση αυτή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας γίνεται περισσότερο τραγική, καθώς πέρα από την έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα ιατροτεχνολογικά υλικά για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις πλείστες των περιπτώσεων και όπου αυτά διατίθενται, στερούνται ποιότητας και αξιοπιστίας με επιβαρυντικές για την πορεία της πάθησης και της υγείας τους, συνέπειες!.

»Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τον οποίο η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως τη «σύγχρονη πανδημία», θα πρέπει να λάβουν την πρέπουσα από την Πολιτεία υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα στα ήδη υπάρχοντα!

»Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και τη δυνατότητα συνταγογράφησης και εκτέλεσης του συνόλου των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα αναλώσιμα υλικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία».


[1] https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html

Μετάβαση στο περιεχόμενο