Στις ανασφάλιστες – ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εντάσσονται όλοι οι υπηκόοι της Ουκρανίας που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την εγκύκλιου του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Ουκρανοί θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δικαιούμενοι νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, έχουν ήδη καταγραφεί περιστατικά με χρόνιους πάσχοντες όπως: καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και παιδιά με αυτισμό που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.
Μέσω αυτής της εγκυκλίου οι εν λόγω ασθενείς, μέχρι να αποκτήσουν ΑΜΚΑ ως πολίτες Τρίτης Χώρας, έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επιδεικνύοντας το διαβατήριό τους ή εάν δεν έχουν, το σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που τους έχει ήδη δοθεί.