Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

για ακόμη μία χρονιά γιορτάσαμε με αρκετούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. Ευχή όλων μας είναι όλη αυτή η κατάσταση να αποτελεί σύντομα παρελθόν και να μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς περιορισμούς όπως και πριν την έλευση της πανδημίας.

Το 2021 η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έκανε σημαντικά βήματα στο θέμα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης τόσο των ιδίων των πασχόντων και των φροντιστών τους, όσο και του γενικού πληθυσμού, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες.

Από τη μία, η δράση μας «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσα από τα τρία εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν και διατέθηκαν από την πλατφόρμα Diabetes Quiz Academy: δύο εξειδικευμένα παιχνίδια για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και ένα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού. Η συμμετοχή και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, όπως θα δείτε και θα διαβάσετε στο ειδικό αφιέρωμα που υπάρχει στο παρόν τεύχος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι απαντήθηκαν συνολικά 119.828 ερωτήσεις από τους παίκτες που έπαιξαν και στα τρία παιχνίδια της χρονιάς, ενώ η αύξηση της γνώσης των συμμετεχόντων ξεπέρασε σε ορισμένες κατηγορίες και το 20%, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ο στόχος μας επετεύχθη με τον καλύτερο και πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Από την άλλη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υλοποιεί, πλήρως εναρμονισμένη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού, δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους.

Τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Μέχρι στιγμής, τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα υλοποιηθούν στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη.

Ουσιαστικά πρόκειται για διήμερα εντατικά επιμορφωτικά σεμινάρια που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους και είναι σίγουρο ότι θα τους εφοδιάσουν με πολύτιμες γνώσεις ενισχύοντας όχι μόνο τα ίδια τα άτομα και τους φροντιστές τους αλλά και τους θεράποντες ιατρούς που τα υποστηρίζουν.

Στο μεταξύ, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), απάντησε στο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και απέστειλε τα νεότερα στοιχεία του αριθμού των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα για το έτος 2020. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων ανέρχεται στους 1.074.411, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011, ενώ σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%.

Τέλος, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παρενέβη όλο το προηγούμενο διάστημα σε διάφορα ζητήματα για τα οποία έλαβε γνώση, ενώ επιδιώκει με κάθε τρόπο να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με το υπουργείο Υγείας αλλά και με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τεθούν υπόψη των υπευθύνων όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και να δρομολογηθεί επιτέλους η επίλυσή τους!

Με αυτήν την ελπίδα, εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά γεμάτη υγεία και αλληλεγγύη!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο