Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Το 2018 έφυγε αφήνοντας ιδιαίτερες μνήμες, αλλά δυστυχώς και πολλά ζητήματα ανοιχτά.

Κάνοντας μια αναδρομή, θα σταθώ στις σημαντικότερες στιγμές του 2018.

Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε να αντιμετωπίσει την τροποποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) και συγκεκριμένα την εξέταση «C πεπτίδιο με δοκιμασία γλυκαγόνης» η οποία δεν μπορούσε να προσφέρει καμία απολύτως τεκμηρίωση σχετικά με τον τύπο διαβήτη του εξεταζόμενου. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών Ιατρών για τον σακχαρώδη διαβήτη δεν αναλάμβανε να την προτείνει και τέλος, η εν λόγω εξέταση δεν αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλα προβλήματα σχετικά με τον ΕΠΠΠΑ ήταν η μείωση του ποσοστού αναπηρίας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε πλήρη ινσοουλινοθεραπεία, η απουσία, για άλλη μια φορά, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου LADA, αλλά και άλλα σημεία για τα οποία η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έστειλε αμέτρητες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιστολές και πραγματοποίησε ραντεβού με τη Γενική Γραμματέα και Πρόεδρο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, κα Στυλιανή Βρακά.

Λίγες μέρες αργότερα, η ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στις «Χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις» μετά από 5 χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών και πιέσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήταν πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα παρακολουθούσαμε και πιέζαμε για την ένταξη του Libre στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Τον Ιούνιο του 2018 καταφέραμε την αναδιαμόρφωση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να είναι ο μοναδικός φορέας που προσκλήθηκε σε συζήτηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη.

Παρόλα αυτά, οι προτάσεις τις ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν έγιναν απόλυτα δεκτές και συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε ο ΕΚΠΥ να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πλήρη κάλυψη των αναγκών κάθε ανθρώπου που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Παιδείας με την Υφυπουργό κα Μερόπη Τζιούφη, αλλά και πολιτικά στελέχη του Υπουργείου, καταθέσαμε τις προτάσεις μας που αφορούσαν στους σχολικούς νοσηλευτές, τις προσλήψεις των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και σε γενικά σχολεία με αναγνώριση του ποσοστού αναπηρίας τους, όπως και πολλά άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τη συνεργασία του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) κατάφερε να πραγματοποιήσει ραντεβού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Ρήγα και να εντάξει στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου ιδιαίτερα σημαντικές τροποποιήσεις για τους γονείς παιδιών με διαβήτη, αλλά και για εκείνους που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια επαγγελματικής τους θητείας.

Κλείνοντας το 2018, παρά τις διάφορες επιτυχίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μπορώ να πω πως άφησε πολλά ζητήματα ανοιχτά για τα οποία αναμέναμε την τελική έκβαση, γενικά, όμως, η αίσθηση «πικρίας» ήταν διάχυτη.

Το 2019 άρχισε με θετικά αποτελέσματα επί των προσπαθειών μας. Με τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η ΕΣΑμεΑ ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στις προσλήψεις μόνιμων, αλλά και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για γενικά και ειδικά σχολεία προβλέπει τη μοριοδότηση όσων έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Επιπλέον, η δημοσίευση της τροποποίησης του ΕΠΠΠΑ, παρά το γεγονός ότι συμπεριέλαβε μέρος των προτάσεών μας, για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να καλύψει το 100% των αιτημάτων μας.

Εύχομαι και ελπίζω το 2019 να φέρει υγεία, αγάπη, ηρεμία σε όλους τους ανθρώπους και θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που μοναδικό στόχο έχουν την υποστήριξη των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη.

Καλή χρονιά!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο