Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Συμπλήρωση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 15 Ν. 2920/2001 για τις προσωποπαγείς θέσεις» απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και στον Πρόεδρο Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Κωνσταντίνο Μάρκου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με τον νόμο 4118/2013 (ΦΕΚ 32Α/6.2.2013), άρθρο 6, η πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) προστέθηκε στο άρθρο 15 του νόμου 2920/2001 (ΦΕΚ 131Α/27.06.2001), που αφορά την τοποθέτηση σε προσωποπαγείς θέσεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του νόμου, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και είναι: «Ιατροί ειδικευμένοι και οδοντίατροι, καθώς και οι απόφοιτοι όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ε. των ειδικοτήτων νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικών λειτουργών, φυσικοθεραπευτών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων και βιολόγων, χημικών και βιοχημικών» μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους, οι μεν ιατροί και οδοντίατροι σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις, όλες δε οι υπόλοιπες ειδικότητες σε προσωποπαγείς θέσεις της ειδικότητάς τους, που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ.

«Ωστόσο, ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει σε αυτήν την περίπτωση την ειδικότητα των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των μαιών, που είναι απόφοιτοι των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας της ως άνω παραγράφου (παρ. 1 του νόμου 2920/2001) και πάσχουν από κάποια από τις παθήσεις που αναφέρονται στην ίδια παρ. 1, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα της πλήρωσης προσωποπαγούς θέσεως, όπως ακριβώς δίνεται στους υπόλοιπους αποφοίτους των ίδιων Σχολών που έχουν μία από τις λοιπές ειδικότητες.

Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που έχουν την ίδια ανάγκη ειδικής προστασίας και φροντίδας, βάσει νόμου, για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την κοινωνική τους ένταξη, ωστόσο δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στις ειδικότητες που το άρθρο 15, παρ. 1 ορίζει.

Ομοίως, συμβαίνει και στις περιπτώσεις των διαιτολόγων – διατροφολόγων, οι οποίοι πρέπει, ή θα έπρεπε τουλάχιστον, να είναι μέρος της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τους χρόνια πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη κι όχι μόνο, μια και η συμβολή τους στην προώθηση ενός υγιεινού καθημερινού διαιτολογίου είναι εξαιρετικά σημαντική στην αποφυγή, καθυστέρηση, αλλά και ρύθμιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης».  

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά τη συμπλήρωση της παρ. 1 του άρθρου 15 του νόμου 2920/2001, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν την ειδικότητα των μαιών και του διαιτολόγου – διατροφολόγου και πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο) να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους Σχολών των υπόλοιπων ειδικοτήτων που έχει ορίσει ο νόμος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο