Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα για απευθείας έγκριση επιθέματος άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), κ. Γεώργιο Ζωγράφο.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία και απογοήτευση σχετικά με την απορριπτική απόφαση του ΑΥΣ έπειτα από αξιολόγηση αιτήματος ασφαλισμένου και ιατρικής γνωμάτευσης θεράποντα ιατρού περί αποζημίωσης επιθέματος άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες, διάρκειας θεραπείας ενός μηνός σε ινσουλινοεξαρτώμενο πάσχοντα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος εμφάνιζε ανοιχτό έλκος στη δεξιά πτέρνα κάτω άκρου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απορριπτική απόφαση του ΑΥΣ βασίζεται σε υπουργικές αποφάσεις, καθώς και στην υπ’ αριθμ. 1416/12-07-22 τροποποιητική της υπ’ αριθμ. 761/12-04-22 Απόφασης του ΑΥΣ, βάσει της οποίας «το εν λόγω προϊόν χορηγείται μετά από έγκριση του ΑΥΣ, έπειτα από υποβολή εγγράφων και φωτογραφιών που να αποδεικνύουν την αποτυχία θεραπείας μέσω συμβατικής/ κλασικής αγωγής για 10 έως 12 μήνες».

Αυτή η προϋπόθεση, είναι όπως τονίζει ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επικίνδυνη για την υγεία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, δεδομένου ότι τα διαβητικά έλκη, είναι ανοιχτές πληγές με προοδευτική επιδείνωση, που, αν αφεθούν χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι και ο ακρωτηριασμός του μέλους.  Εξάλλου, η εν λόγω προϋπόθεση είναι αντίθετη ως προς τα επιστημονικά δεδομένα, καθώς δεν αποτελεί ορθή ιατρική πρακτική να αφήνεται ένα χρόνιο έλκος ανοιχτό επί 10 έως 12 μήνες αντιμετωπιζόμενο με την κλασική αγωγή, η οποία αναφέρεται -σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών προϊόντων συμβατικής αγωγής- σε απολύμανση και προστασία από έκθεση στο περιβάλλον (έχουν δηλαδή, αμιγώς αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση και όχι επουλωτική), τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν δημοσιευμένες ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλήρης επούλωσή του με τη χρήση προϊόντων σε διάστημα περίπου 2 μηνών από την έναρξη της θεραπείας του.

“Τα διαβητικά έλκη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και απαιτούν ΑΜΕΣΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αντιμετώπιση, διότι ο κίνδυνος του ακρωτηριασμού θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του ασφαλισμένου, αλλά και αμέτρητα έξοδα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το σύστημα υγείας”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Διαβάστε την Επιστολή προς τον ΑΥΣ εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο