Skip to main content

Επιστολή με θέμα: “Αίτημα συνάντησης με θέματα συζήτησης την ένταξη και διατήρηση των νέων τεχνολογιών για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τύπου 1 και υλοποίηση προγράμματος ενδυνάμωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.“, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), προς το Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην επιστολή, η Ομοσπονδία αιτείται την πραγματοποίηση συνάντησης πριν την αλλαγή του έτους.

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει την αναγκαιότητα να δοθεί στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πρόσβαση στη νέα τεχνολογία, χωρίς αυτό να αποβεί μοιραίο για τις υπόλοιπες κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη που λαμβάνουν ήδη αυτά τα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παραθέτει τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα, που τους τελευταίους μήνες κάθε έτους διογκώνεται.

Προτάσεις Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. :

  • Από το 2026, αύξηση του προϋπολογισμού της Λ4 κατά 5% ετησίως. Το 5% αύξησης αποτελεί το ένα έκτο, του ετήσιου επιπολασμού του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με τα δεδομένα της Η.ΔΙ.Κ.Α., αγγίζει το 12%, με μέση ετήσια δαπάνη να κινείται από εκατόν πενήντα ευρώ έως πεντέμισι χιλιάδες ευρώ ανά άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανάλογα με τον τύπο Διαβήτη.
  • Δημιουργία ΗΤΑ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στον ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο διαπραγμάτευση
  • Ονομαστική συνταγογράφηση και στις ταινίες μέτρησης σακχάρου, όπως άλλωστε υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδους Διαβήτη
  • Εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού ποιότητας MDR στο σύνολο των εμπλεκόμενων της εφοδιαστικής αλυσίδας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη. Έτσι, θα υπάρχει πλήρη ιχνηλασιμότητα, στον τελευταίο κρίκο της παραπάνω αλυσίδας που είναι το φαρμακείο, κάτι που στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται χρόνια τώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να λαμβάνει μη ποιοτικά προϊόντα με κίνδυνο την υγεία του, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν και να αντικατασταθούν και τα οποία δύνανται κατά τη χρήση τους να προκαλέσουν προβλήματα στη ρύθμιση του Διαβήτη.
  • Αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων και τήρηση του MDR κανονισμού
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε αυτά αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι.
  • Δημιουργία ειδικής υποενότητας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για την αποθήκευση των δεδομένων τα οποία εξάγονται από τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη και δείχνουν την βελτιωμένη πορεία της αντιμετώπισης της πάθησης, την αποτελεσματικότητα των προϊόντων στη διαχείριση της πάθησης και το σημαντικότερο τη βελτίωση στην υγεία, την ποιότητα, αλλά και την ευελιξία στην καθημερινότητα των πασχόντων.
Μετάβαση στο περιεχόμενο