Πρόσφατα, οι επιστήμονες από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, εξέτασαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μικροβίωμα του εντέρου στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, εντόπισαν συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη και ιούς που μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Πώς συνδέεται ο διαβήτης τύπου 2 και το εντερικό μικροβίωμα;
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Microbiome and Cardiometabolic Disease Consortium (MicroCardio) που περιελάμβανε 8.117 μεταγονιδιώματα μικροβιώματος του εντέρου από εθνοτικά και γεωγραφικά διαφορετικούς συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ισραήλ και την Γερμανία.
Στο τέλος της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν πολλά μικροβιακά είδη αλλά και λειτουργίες τους εντός του εντερικού μικροβιώματος που συνδέονται με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα στέλεχος του μικροβίου του εντέρου που ονομάζεται Prevotella copri, (P.copri), το οποίο είναι σε θέση να παράγει μεγάλες ποσότητες αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), που παρατηρήθηκαν συχνότερα στο μικροβίωμα του εντέρου ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βακτηριοφάγοι – ιοί που μολύνουν μόνο βακτηριακά κύτταρα – μπορεί επίσης να προκαλούν αλλαγές σε συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη στο μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
«Αν και οι έρευνες την τελευταία δεκαετία έχουν συνδέσει τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, οι προηγούμενες μελέτες ήταν πολύ μικρές για να μας δώσουν σταθερά συμπεράσματα» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. «Υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των μηχανισμών, ειδικά των βιολογικών οδών που κωδικοποιούνται από συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη, που αποτελούν τη βάση της σύνδεσης μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του διαβήτη τύπου 2».
«Για να καλύψουμε αυτό το κενό, ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη με έναν μεγάλο, ποικιλόμορφο και διεθνή πληθυσμό για να αναζητήσουμε πιο οριστικές απαντήσεις» καταλήγουν οι ίδιοι.
(Πηγή: vita.gr)