Skip to main content

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με πρώιμο Διαβήτη τύπου 2, να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, να χάσουν βάρος και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Για τη δοκιμή, περίπου 400 συμμετέχοντες στην Κίνα είτε έπαιρναν τα αντιδιαβητικά φάρμακα μετφορμίνη ή εμπαγλιφλοζίνη είτε ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας 5:2, στο οποίο οι άνθρωποι νηστεύουν για δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και τις υπόλοιπες πέντε τρώνε κανονικό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και έχουν ένα υποκατάστατο γεύματος για δείπνο.

Στο τέλος της μελέτης 16 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα 5:2 είδαν μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά 1,9%, σε σύγκριση με 0,3% και 0,4% μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα φάρμακα.

Επιπλέον, το 80% των ατόμων που έκαναν δίαιτα 5:2 είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που τους έθεταν σε ύφεση του διαβήτη, δηλαδή τα επίπεδά τους επέστρεψαν σε ένα εύρος χωρίς διαβήτη, χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με τα πρότυπα μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό JAMA Network Open, υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα για τα υπέρβαρα άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές από εννέα κινεζικά ιατρικά κέντρα.

“Είμαι πεπεισμένη ότι τα πρωτόκολλα νηστείας και η απώλεια βάρους με αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει πάντα να αποτελούν τη βασική γραμμή”, δήλωσε στο Euronews Health η Δρ. Αλεξάνδρα Κάουτσκι-Βίλερ, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Η ίδια εξέτασε τα ευρήματα αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την παχυσαρκία και τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα και ενώ φάρμακα όπως η ινσουλίνη και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν την κατάσταση, η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και σε άλλους τρόπους ζωής είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

“Αυτή τη στιγμή, έχουμε τόσα πολλά νέα φάρμακα”, δήλωσε η Κάουτσκι-Βίλερ, όπως τα φάρμακα για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη Ozempic και Wegovy.

“Είναι καλό να έχουμε και τη διατροφή και, αν χρειαστεί, φάρμακα μακροπρόθεσμα, επειδή ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια δια βίου χρόνια ασθένεια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την Beijing MetabolicControl Technology Co Ltd., η οποία κατασκευάζει το υποκατάστατο γεύματος χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είχε καμία επίπτωση στα αποτελέσματα.

Είπαν επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν αν ήταν η απώλεια βάρους ή η ίδια η προσέγγιση της νηστείας 5:2 που βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση του διαβήτη.

Έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ενώ πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχασαν αρχικά βάρος και πέτυχαν ύφεση, μόνο το 13% εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύφεση μετά από πέντε χρόνια.

Ακόμα κι έτσι, σε διάστημα 12 ετών, η ύφεση του διαβήτη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών επιπλοκών σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν ποτέ ύφεση.

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μόνο δύο ημέρες διαλείπουσας νηστείας μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να το διατηρήσουν σε σχέση με μια πιο ακραία αλλαγή διατροφής, δήλωσε η Κάουτσκι-Βίλερ.

(Πηγή: euronews.com)

Μετάβαση στο περιεχόμενο