Νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο Endocrines, αποκαλύπτει ότι ο διαβήτης σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεαροί ενήλικες ενήλικες με διαβήτη – τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 – φάνηκαν να έχουν δείκτες αίματος που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ οι νεαροί ενήλικες χωρίς διαβήτη δεν είχαν.
“Τώρα βλέπουμε περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση στους νεότερους ενήλικες. Ενώ δεν λέμε ότι έχουν Αλτσχάιμερ ή ενδείξεις γνωστικής εξασθένισης, αυτά τα ευρήματα παραμένουν ανησυχητικά” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Διαβήτης και Αλτσχάιμερ… Ποια η σύνδεση;
Οι επιστήμονες έχουν ήδη πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα για να διερευνήσουν πιθανές σχέσεις μεταξύ του διαβήτη και της σκέψης ή των γνωστικών δεξιοτήτων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική δυσλειτουργία συγκριτικά με τα άτομα χωρίς διαβήτη.
Ομοίως, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ από τα άτομα χωρίς διαβήτη.
Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης επισημαίνουν ότι τα άτομα με διαβήτη «έχουν 60-80% μεγαλύτερη πιθανότητα» να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ.
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα 25 ατόμων με διαβήτη τύπου 1, 25 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και συνέκριναν βιοδείκτες αίματος με παρόμοιο αριθμό συμμετεχόντων ελέγχου χωρίς διαβήτη.
Μελέτησαν στην συνέχεια μια σειρά βιοδεικτών που συνδέονται με τον νευροεκφυλισμό και τη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένοι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε τομογραφία PET για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν πρώιμα σημάδια της νόσου στον εγκέφαλο.
Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι δείκτες που υποδεικνύουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ μελλοντικά ήταν υψηλότεροι σε εκείνους με πρώιμο διαβήτη συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν.
Αν και αυτές οι συνδέσεις είναι αρκετά καλά εδραιωμένες, λίγες είναι οι έρευνες σχετικά με την σύνδεση του πρώιμου διαβήτη – που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή – και του μελλοντικού κινδύνου Αλτσχάιμερ.
Αυξάνονται οι περιπτώσεις πρώιμου διαβήτη
Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι είναι όλο και πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Μεταξύ 2002 και 2012, ο διαβήτης τύπου 1 στους νέους αυξήθηκε κατά 1,4% ετησίως.
Ο διαβήτης τύπου 2 στους νέους φάνηκε να αυξάνεται κατά 7,1% κάθε χρόνο — μια απότομη αύξηση. Ομοίως, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι περίπου στους μισούς από τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Ωστόσο, λίγα είναι τα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο που ο πρώιμος διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Άλλη έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνει ότι τα άτομα που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία μικρότερη του μέσου όρου έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν 35 ετών και άνω.
Για αυτό και στην νέα μελέτη, η ομάδα των ερευνητών μελέτησε την σχέση μεταξύ πρώιμου διαβήτη και κινδύνου του Αλτσχάιμερ, τονίζοντας ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης μελλοντικά.
(Πηγή: all4diabetes.gr, vita.gr)