Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας Γλυκιά Ζωή σας ενημέρωσα για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της παντελούς έλλειψης του αναλόγου GLP-1, από τα φαρμακεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το οποίο έγινε γνωστό εξαιτίας μιας παρενέργειας του, δηλαδή, την πρόκληση μικρής απώλειας σωματικού βάρους.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν σε προεκλογικό αναβρασμό, εμείς σε συνεργασία με τη Διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κα Θεανώ Καρποδίνη αλλά και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ι.Φ.Ε.Τ. κ. Ιωάννη Σωτηρίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπ. Υγείας κα Κοτανίδου ώστε να δοθεί λύση στο τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Ότι δηλαδή, είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, που είχαμε διαθεσιμότητα του φαρμάκου, αλλά ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. δεν επιθυμούσε να διατεθεί γιατί…… κανείς δεν γνωρίζει!

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής νέας κυβέρνησης και την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του Υπ. Υγείας, έγιναν κάποιες ακόμη ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα, την ώρα που ταυτόχρονα πιέζαμε τη φαρμακευτική εταιρία να εισάγει από νωρίτερα αναγκαίες ποσότητες ώστε να ξανά κυκλοφορήσει το φάρμακο στην Ελλάδα.

Ο Υπ. Υγείας ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ να λύσει το πρόβλημα, δίνοντας τους απαραίτητους κωδικούς για να κυκλοφορήσουν, τα ήδη υπάρχοντα στην Ελλάδα, αποθέματα. Εκείνος πάλι από την πλευρά του δημοσίευσε ένα ανούσιο δελτίο τύπου, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.

Εμείς απαντήσαμε με το παρακάτω κείμενο:

“Λαμβάνοντας, υπόψιν το ΔΤ του ΕΟΦ στις 05/07/23 καταλαβαίνουμε πως τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί. Διότι, από τα τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία ο ΕΟΦ ορίζει στο ΔΤ του, τα δυο πρώτα ο ίδιος ο ΕΟΦ τα έχει αναρτήσει για το εν λόγω σκεύασμα στην ιστοσελίδα του. Το τέταρτο είχε ήδη εφαρμοστεί, αφού έτσι κοινοποιήθηκε και η παντελής έλλειψη στον ΕΟΦ. Το πέμπτο μέτρο που παρουσιάζεται ως απόφαση του Υπ. Υγείας στο ΔΤ, δηλαδή, η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα από τα φαρμακεία εφόσον υπάρχει συνταγή και εφόσον έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται. Για να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπ. Υγείας λοιπόν, πρέπει ο ΕΟΦ να δώσει στο ΙΦΕΤ κωδικούς διακίνησης. Γιατί δεν τους δίνει τρεις μήνες τώρα; Επιπλέον, τι εννοούν στο ΔΤ με την τελευταία φράση; Σε άλλες περιπτώσεις, που υπάρχει επάρκεια φαρμάκου, οποιασδήποτε ειδικότητας ιατρός μπορεί να συνταγογραφεί οποιοδήποτε φάρμακο; Ίσχυε κάτι τέτοιο ποτέ στην Ελλάδα;

Δεν θα μπορούσα όμως να μην σχολιάσω ιδιαίτερα το τρίτο μέτρο. “Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρίες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί υποχρέωσή τους”.

Στην Ελλάδα όπως και γενικά στην Ευρώπη, υπάρχει clowback για τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεούνται να καλύψουν με φάρμακα ή ιατροτεχνολογικά υλικά το διαθέσιμο χρηματικό ποσό του κλειστού προϋπολογισμού στον οποίο εντάσσονται, εφόσον έχουν περάσει από διαπραγμάτευση.

Άρα, αν κατά τη διαπραγμάτευση δεν υπολογίστηκαν οι ποσότητες από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, σίγουρα έγινε από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνεπώς, όποιος και να αποφάσισε την επιβολή αύξησης ποσότητας φαρμάκων, αποφάσισε “κουτουρού” αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε διακοπή συμβάσεων των εταιριών με τη χώρα.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που κανείς δεν μιλά για αύξηση προϋπολογισμών βάσει επιπολασμού χρονίων παθήσεων. Αν πάλι σκέφτονται για την επίλυση του προβλήματος, μέσω της αύξησης συμμετοχής των ασφαλισμένων, να την ξεχάσουν, διότι θα μας βρουν ως “τοίχος” μπροστά τους.

Συμπερασματικά, θα καταλήξω πως, στον ΕΟΦ είτε δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο του Οργανισμού στον οποίο βρίσκονται είτε επιδιώκουν την απαλλαγή ευθυνών!”

Σύμφωνα με τις εξελίξεις που παρακολουθούμε, αναμένονται αλλαγές προσώπων και οριστική επίλυση του προβλήματος από το Σεπτέμβριο.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο προέκυψε στις 12 Ιουλίου είναι το ΦΕΚ που αφορά στην είσοδο του LIBRE2 και του DexcomOne στη διαδικασία αποζημίωσης. Δυστυχώς όμως, πάλι πρόβλημα εντοπίσαμε. Αυθαίρετα προέκυψαν κάποια λάθη, τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία των δυο αυτών νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του διαβήτη και ήδη έχουμε παρέμβει ώστε να διορθωθούν.

Καταμεσής του καλοκαιριού, κάποιοι είμαστε εδώ, όπως πάντα άλλωστε και φροντίζουμε για την προστασία της κοινότητας του διαβήτη.

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ και

Συνεχίζουμε….

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Διάβασε το περιοδικό
Μετάβαση στο περιεχόμενο