Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχοντας πάντα στο επίκεντρο την υποστήριξη των αναγκών των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, βρέθηκε άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να αναλαμβάνει την επίλυση λαθών του υπουργείου Υγείας και των οργανισμών του.

Το καλοκαίρι του 2022 οι άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 1 χρήστες ή υποψήφιοι χρήστες αντλιών και συστημάτων καταγραφής, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρόβλημα, που στα μάτια κάποιων φάνταζε σοβαρό. Τότε, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε παρέμβει και έγκυρα και υπεύθυνα ενημέρωσε πως το ύψος των τιμών αγοράς/ πώλησης και το περιθώριο κέρδους των προϊόντων από τις φαρμακευτικές εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ δεν έπρεπε και δεν πρέπει να απασχολούν τα άτομα με Διαβήτη.

Σήμερα, το πρόβλημα ήρθε σε άλλο σημείο το οποίο έθιγε πραγματικά τους χρήστες των νέων προϊόντων. Τα χρήματα που πρόβλεψε να διαθέσει του υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ για τα νέα αυτά προϊόντα, ως κλειστό προϋπολογισμό, ήταν λίγα, με τη μορφή clawback σε επίπεδο που ξεπερνούσε το 58%. Η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε τις εταιρίες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα με Διαβήτη τύπου 1 να μην έχουν αναλώσιμα για να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές για την υποστήριξη της υγείας τους.

Μετά τις παρεμβάσεις μας, κατά την προεκλογική περίοδο, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και αν ο υπουργός Υγείας είχε δεχθεί να μας δει από τον Σεπτέμβριο του 2022 που αιτούμαστε συνάντηση μαζί του, θα είχε αποφευχθεί το όποιο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, με τις υποδείξεις μας, έστω και καθυστερημένα, διατέθηκαν τα αναγκαία 4.000.000 ευρώ που χρειάζονταν.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο έπρεπε να βρούμε λύση ήταν και εξακολουθεί να είναι η παντελής έλλειψη από την Ελλάδα, του ενέσιμου αντιδιαβητικού φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 αναλόγου που περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έτυχε ιδιαίτερης ζήτησης εξαιτίας της διαφήμισής του από προβεβλημένα πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα οποία το “διαφήμιζαν” άμεσα ή έμμεσα, ως ένα προϊόν για τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών χρήσης του, δίνεται μόνο σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που δυσκολεύονται να επαναφέρουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο σημείο στόχο και οι οποίοι έχουν ήδη διαγνωσμένη καρδιαγγειακή επιπλοκή.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου εντάσσονται, οι στομαχικές διαταραχές, η αίσθηση κορεσμού και άλλα.

Στη χώρα μας, επιπλέον, δεν απαγορεύεται να αγοράσουμε οποιοδήποτε φάρμακο από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή, παρά μόνο τις αντιβιώσεις, κάτι που δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

Έτσι λοιπόν, οι παχύσαρκοι, είτε με δικά τους έξοδα είτε βαφτιζόμενοι ως “διαβητικοί” ξεκίνησαν ξεκίνησαν να αγοράζουν, το εν λόγω φάρμακο, εξαιτίας μιας από τις ανεπιθύμητες ενέργειές του, φτάνοντας στο σημείο να εξαντληθεί πλήρως στη χώρα μας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζήτησε πάλι επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, το οποίο και πάλι αρνήθηκε και δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας. Την πρότασή μας συνεχίσαμε να την προβάλλουμε μέσω των δελτίων Τύπου τα οποία εισακούστηκαν τελικά και μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αγοράσαμε και φέραμε στην Ελλάδα τα φάρμακα για να καλύψουμε 2 μήνες μέχρι η εταιρία που τα εισάγει να αποκαταστήσει την έλλειψη.

Όμως, και ενώ είμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές στις 21/05/23, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δεν επέτρεψε να διανεμηθούν όλες οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου ώστε να τις πάρουν οι άνθρωποι που τα χρειάζονται. Αποτέλεσμα 3.750 συσκευασίες τρίμηνης φαρμακευτικής αγωγής να έχουν αγοραστεί και να βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες, με άγνωστες συνθήκες συντήρησης. Συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε αυτές να διατεθούν το συντομότερο δυνατόν στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η γνώση της λειτουργίας του “συστήματος” της υγείας είναι απόλυτη, για την ηγεσία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αυτό βοηθά ώστε να βρίσκονται λύσεις σε κάθε πρόβλημα.

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ και…

… Συνεχίζουμε…

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο