Skip to main content

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα στην πόλη της Τρίπολης με την οποία ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο υλοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η Ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Παναγιώτη Αλεξόπουλου», στον 2ο όροφο, Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, επί της οδού Παπαναστασίου 25.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις πόλεις Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Επιστημονικές Διημερίδες και διήμερα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα – μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

  1. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Πρόνοιας, κ. Άγγελος Χρονάς
  2. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρίπολης, κ. Γεωργία Παναγοπούλου
  3. Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Πελοποννήσου, κ. Νίκος Καραλής
  4. Ιατρός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. “Ελπίς”, κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ο οποίος προήδρευσε στην Ημερίδα από κοινού με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την Τελετή Έναρξης της Ημερίδας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Την Ημερίδα πλαισίωσαν αξιόλογοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους. Στην Ημερίδα προήδρευσαν οι κ.κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Ιατρός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. “Ελπίς” και Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Διημερίδας ήταν:

  1. «Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 – Πρόληψη των επιπλοκών του», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Ιατρός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. “Ελπίς”
  2. «Ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αναγκαιότητα ύπαρξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων – Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
  3. «Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ο ρόλος της εκπαίδευσης στη χρήση τους», Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
  4. «Διατροφικές συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 – Ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής», Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική διαιτολόγος, Προϊσταμένη Διαιτολογικού Τμήματος, ΓΝ Καλαμάτας

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως επίσης και τον Δήμο Τρίπολης, για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία και για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων «Παναγιώτη Αλεξόπουλου», στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, για την υλοποίηση της Ημερίδας.

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την Ημερίδα της Τρίπολης:

Μετάβαση στο περιεχόμενο