Skip to main content

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Διημερίδα στην πόλη της Σπάρτης με την οποία συνεχίστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο υλοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η Διημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ευάγγελου Φιλιππόπουλου», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, επί της οδού Λυκούργου 135.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις πόλεις Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Επιστημονικές Διημερίδες και διήμερα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα – μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Τις εργασίες της Διημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

  1. Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας
  2. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, κ. Ευδοξία Παπαγεωργίου
  3. Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, κ. Ελένη Παπάκου, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ
  4. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Πελοποννήσου, κ. Σταύρος Λαμπρινάκος
  5. Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας, κ. Παναγιώτα Πρεκεζέ

Επιπλέον, στην Ημερίδα διαβάστηκε και το μήνυμα χαιρετισμού του Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικού, ο οποίος λόγω ασθένειας αδυνατούσε να παρεβρεθεί στην Ημερίδα.

Την Τελετή Έναρξης της Διημερίδας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Τη Διημερίδα πλαισίωσαν αξιόλογοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους. Στη Διημερίδα προήδρευσαν οι κ.κ. Παναγιώτης Γεωργαντάς, Παθολόγος με Μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιμελητής Α’ στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Διημερίδας ήταν:

  1. «Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2», Παναγιώτης Γεωργαντάς, Παθολόγος με Μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιμελητής Α’ στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης
  2. «Τι σημαίνει αυτοφροντίδα και μακροχρόνια φροντίδα σε χρόνια πάσχοντες», δρ Βασιλική Γκιόκα, Quality Manager MSc, PhD, Quality Control, Research and Continuing Education Dpt., Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας”
  3. «Ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αναγκαιότητα ύπαρξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων», Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
  4. «Ο ρόλος της εκπαίδευσης για τη χρήση των νέων ιατροτεχνολογικών υλικών», Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
  5. «Μεσογειακή διατροφή και γενικές οδηγίες», Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική διαιτολόγος, Προϊσταμένη Διαιτολογικού Τμήματος, ΓΝ Καλαμάτας
  6. «Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοφροντίδας και μακροχρόνιας φροντίδας στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη», δρ Βασιλική Γκιόκα, Quality Manager MSc, PhD, Quality Control, Research and Continuing Education Dpt., Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας”
  7. «Διατροφικές συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2», Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική διαιτολόγος, Προϊσταμένη Διαιτολογικού Τμήματος, ΓΝ Καλαμάτας
  8. «Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη», Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
  9. «Οι επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη – Πρόληψη», Παναγιώτης Γεωργαντάς, Παθολόγος με Μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιμελητής Α’ στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης
  10. «Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως επίσης και Δήμο Σπάρτης, για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία και για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων «Ευάγγελου Φιλιππόπουλου», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, για την υλοποίηση της Διημερίδας.

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από τη Διημερίδα της Καλαμάτας:

Μετάβαση στο περιεχόμενο