Skip to main content

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στην πόλη της Καβάλας, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά».

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης ήταν αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Επιστημονική Ημερίδα, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Αγίου Λουκά, επί της οδού Χανίων 1, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας καθώς υποστήριξαν τη σημαντική αυτή δράση της Ομοσπονδίας.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ.:

  1. Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας
  2. Δημήτριος Θεοδωρίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο
  3. Ελένη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά»
  4. Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG /Diabetic Foot Study Group)

Την Ημερίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα προήδρευσε ο κ. Νικόλαος Παπάνας και μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;»
  2. Βαλεντίνη Γιαννιώτη, Γενική Ιατρός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη για την αποφυγή των επιπλοκών;»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρουσίασε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τον Δήμο Καβάλας για την άριστη συνεργασία, όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προσχολικής Αγωγής Καβάλας, κ. Ανέστη Δημητριάδη, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά» ευχαριστούν θερμά τα αρτοζαχαροπλαστεία Ανδρέας Σκλαρής για τη διάθεση των εδεσμάτων και γλυκισμάτων τα οποία προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του Συλλόγου και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Πηγή κεντρικής φωτό: Λάσκαρης Τσούτσας

Μετάβαση στο περιεχόμενο