Skip to main content

Την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους ανασφάλιστους πολίτες που μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις και στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΣΑμεΑ προχώρησε σε πλήθος επιστολών και συναντήσεων στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξαιρεθούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, τονίζοντας τους πολύ μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε πολυσύχναστες δομές, εν μέσω πανδημίας.

Η υπουργική απόφαση (01.06.2022: Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής και οριστικοποίηση του χρονικού σημείου έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α΄238), ως αυτή είχε μετατεθεί με την υπό στοιχεία Γ.Π.οικ. 81828/30-12-2021 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Μετάθεση έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ορθώς εξαίρεσε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κ.λπ., όμως, δε συμπεριέλαβε χρόνια πάσχοντες, όπως τους ρευματοπαθείς, τα άτομα με μυασθένεια κ.ά., ανοσοκατεσταλμένους δηλαδή που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Στη νέα της επιστολή η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο κατάλογος αυτός πρέπει να συμπληρωθεί με τις παρακάτω παθήσεις:

Νόσο του Parkinson και δυστονίες, χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, νόσο του WILSON, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ή άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη, επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ψωρίαση, νόσος Crohn, ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών, νευρολογικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), «οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι ενόψει ενός νέου πανδημικού κύματος της COVID-19. Ενώ πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης, συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει σε επιστολή της για το ίδιο θέμα η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), «ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή. Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους».

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να προβλεφθεί ότι η συνταγογράφηση θα αφορά σε όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως, και στους βιολογικούς παράγοντες. Ενώ στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης περιλαμβάνονται ομάδες ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή, οι ρευματοπαθείς δεν περιλαμβάνονται, παρά το γεγονός ότι όλες οι αντιρευματικές θεραπείες συνταγογραφούνται με μειωμένη συμμετοχή, ενώ οι βιολογικές κλπ. νεότερες θεραπείες με μηδενική συμμετοχή, καθώς τα φάρμακα διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο διαβήτης τύπου 2 όσο και η μυασθένεια, οι ρευματοπάθειες, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, αφορούν κατά κύριο λόγο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, και η ζωή τους μπορεί να απειληθεί από τον συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο