Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

το 2022 περνά γοργά και ελπίζουμε να πάρει μαζί του την πανδημία COVID-19, την τρομακτική ενεργειακή «κρίση» αλλά και κάθε άλλη δυστυχία όπως ο πόλεμος που μαίνεται ακόμη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Στη χώρα μας, η παγκόσμια ενεργειακή «κρίση» έχει προκαλέσει «βαθιά» οικονομική κρίση στο Κράτος. Οι αδυναμίες που προσπάθησαν να κρύψουν προηγούμενοι πολιτικά προϊστάμενοι, στην Υγεία, πλέον δεν κρύβονται.

Ξεκινώντας από το γνωστό, στον χώρο του Διαβήτη, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τον Μάϊο του 2016 οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και αφορά στα ποιοτικά αναλώσιμα για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, φτάσαμε το 2022 το υπουργείο Υγείας να αδυνατεί να καλύψει τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και να τους παραπέμπει αποκλειστικά και μόνο σε ιατρούς που εργάζονται σε κρατικές δομές, με όποιον κίνδυνο και αν εμπεριέχει αυτό. Κινδύνους τόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα (συνωστισμός σε δημόσιους χώρους εν μέσω COVID-19) όσο και στην αδυναμία πραγματοποίησης τακτικών ραντεβού (για τους ίδιους τους ανασφάλιστους ή/και για ασφαλισμένους) εξαιτίας του πλήθους των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, για το 2021 το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται σε 1.070.000 άτομα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην προσπάθειά της να αποτρέψει την παραπάνω κατάσταση αλλά και να επαναφέρει σε γνώση των αρμοδίων, τα προβλήματα που άπτονται του υπουργείου Υγείας, πραγματοποίησε τηλε-συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της υφυπουργού και των συνεργατών της, το οποίο όμως αναμένουμε να το δούμε και στην υλοποίηση των αιτημάτων μας.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε ραντεβού με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ επιδιώκοντας να πιέσουμε εκ νέου για την επίσπευση των διαδικασιών και την έγκριση των νέων τεχνολογικών προϊόντων, όπως είναι τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης αλλά και οι νέες αντλίες ινσουλίνης.

Για άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον ήταν έντονο, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης ή της έγκρισης, οι οποίες έκλεισαν ήδη 13 μήνες από τη στιγμή έναρξής τους. Σημαντικό είναι να διευκρινίσω, πως πάρα το γεγονός ότι για ένα νέο προϊόν που είναι αντλία ινσουλίνης και έχει από τις 17-01-2022 δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η αποζημίωσή του, ακόμη δεν έχει εγκριθεί καμία από τις αιτήσεις για αποζημίωση.

Στο ίδιο πλαίσιο πίεσης κινούμαστε και προς το υπουργείο Παιδείας για τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και με πρωτεύον, το ζήτημα του «σχολικού νοσηλευτή». Αναμένουμε μέχρι και αυτήν τη στιγμή επιβεβαίωση για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τους εκθέσουμε αναλυτικά το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει… Η υπομονή όλων εξαντλείται… Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να κινητοποιηθούμε την κατάλληλη στιγμή…

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα πραγματοποιήσει το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στην Αθήνα. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες.

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο