Skip to main content

Από τη μία όλη αυτή η τραγική κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την άλλη τα χιόνια και τα τερτίπια του καιρού, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε την πανδημία, η οποία όμως συνεχίζει να είναι εδώ. Αν λοιπόν δεν το έχετε καταλάβει, την τελευταία εβδομάδα έχουμε 37% αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη!

Βέβαια ευτυχώς, αυτό που ονομάζουμε «σκληρούς δείκτες» (νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι, θάνατοι), παρουσιάζει βελτίωση παρά την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.

Κι έτσι, παρά την άνοδο των κρουσμάτων:

  • ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές COVID μειώθηκε 6%
  • στις ΜΕΘ μειώθηκε 6,5% και
  • ο αριθμός των νέων θανάτων μειώθηκε κατά 8%

Πώς εξηγούνται λοιπόν αυτά;

Από τα Χριστούγεννα επικράτησε η παραλλαγή ΟΜΙΚΡΟΝ που ήταν πιο μεταδοτική από τη ΔΕΛΤΑ (και τις προηγούμενες), αλλά και πιο ήπια όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου, προκαλώντας κυρίως λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ας πούμε μια ρινοφαρυγγίτιδα με πονόλαιμο και συνάχι, άντε και λίγο ή περισσότερο βήχα και που και που και λίγο πυρετό (ή όχι).

Τελευταία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η «νέα όμικρον» με την ονομασία ΟΜΙΚΡΟΝ 2, που δείχνει να είναι:

  • ως και 30% πιο μεταδοτική από την απλή Όμικρον και μάλιστα
  • ξεφεύγει από την ανοσία που θα έπρεπε να είχαμε μετά από προηγούμενη μόλυνση. (Εδώ θα αναφέρω ότι από την αρχή του 2022 έχουμε 90.000 κρούσματα επαναλοίμωξης σε άτομα που είχαν νοσήσει ξανά. Βέβαια αν έχεις κολλήσει την αρχική Όμικρον, πολύ δύσκολα και πολύ πολύ σπάνια θα κολλήσεις Όμικρον 2)
  • ή ξεφεύγει ακόμα και από τα εμβόλια σε κάποιον βαθμό

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι έχουμε φτάσει πάλι σχεδόν καθημερινά τα 20.000 κρούσματα και μάλλον θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα (ή κυματάκι λένε κάποιοι … που μπορεί να γίνει κύμα).

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορεί να παίξουν ρόλο στην αύξηση της μετάδοσης για δύο λόγους: πρώτον γιατί αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μετακινήσεις πληθυσμών και δεύτερον γιατί η Ουκρανία είχε πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού το οποίο φτάνει στο 34,5% μόνο.

Άρα τι και πώς πρέπει να πράξουμε;

Ας μην επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι η Όμικρον δεν είναι και τόσο σπουδαία. Μπορεί να υπάρχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά τη νόσηση αλλά μπορεί να προκαλέσει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ακόμα και θανάτους ιδίως στα άτομα άνω των 65 ετών (το 60% των διασωληνωμένων και το 83% των θανάτων είναι σε ηλικίες άνω των 65 ετών).

Ας συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα, ακόμα και αν υπάρχει χαλάρωση του μέτρου, ιδίως σε μέρη όπως τα ΜΜΜ, τα Νοσοκομεία, τα Ιατρεία, σημεία κλειστά με πολυκοσμία πχ σούπερ μάρκετ, θέατρα κλπ. Και τα άτομα υψηλού κινδύνου, καλό είναι ακόμα να μην την εγκαταλείψουν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) προτείνει να σταματήσουμε τόσο τους μαζικούς ελέγχους, όσο και τις ανακοινώσεις των νέων κρουσμάτων και να επικεντρωθούμε στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες και σταδιακά τα τεστ να γίνονται μόνο στους συμπτωματικούς ή έστω σε ομάδες ευπαθείς. Αυτό δυστυχώς φαίνεται δύσκολο, τουλάχιστον μέχρι να φτιάξει ο καιρός και να έχουμε τη δυνατότητα παραμονής σε εξωτερικούς χώρους. Πάντως μην περιμένετε να φτάσουμε σε μηδέν κρούσματα, είναι αδύνατον προς το παρόν (εκτός κι αν σταματήσουμε τους σοβαρούς ελέγχους).

Όσον αφορά τα παιδιά, στην Ελλάδα είχαμε μέχρι τώρα 120 παιδιά με MIS-C (το πολυσυστηματικό σύνδρομο μετά από COVID), αλλά κανένα από την παραλλαγή Όμικρον. Βέβαια κανένας δε λέει ότι δε θα μπορούσε να συμβεί και με αυτήν την παραλλαγή. Εδώ επίσης να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει 91% τα παιδιά από την εκδήλωση MIS-C.

Ποια είναι η κατάσταση με εμβόλια και φάρμακα;

Ας πάμε λοιπόν και στα φάρμακα:

  1. Εμβόλιο: Καινούργιο εμβόλιο που να καλύπτει και την Όμικρον, φαίνεται ότι θα έχουμε το φθινόπωρο (και μάλλον ετήσιο … ας ελπίσουμε). Μέχρι τότε, υπάρχουν σκέψεις για 4η δόση αλλά μόνο σε ευπαθείς ομάδες. Μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν ότι σε υγιείς και νέους, ενώ η 3η δόση προσέφερε αύξηση της άμυνας μας έναντι του ιού, η 4η δόση δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση (πλην των ανοσοκατεσταλμένων, όπου και θα είναι απαραίτητη)
  2. Μονοκλωνικά αντισώματα: Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μελέτη έδειξαν ότι μόνο 1 από τα 19 που ελέγχθηκαν μπόρεσε να εξουδετερώσει όλες τις παραλλαγές. Αφορά το μονοκλωνικό αντίσωμα bebtelovimab, το οποίο όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης και το μονοκλωνικό αντίσωμα cilgavimab μόνο ή σε συνδυασμό με το tixagevimab που είναι αποτελεσματικά για την Όμικρον 2, αλλά όχι για την αρχική Όμικρον 1, αλλά ούτε αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα.
  3. Αντι-ιικά φάρμακα/ χάπια: Η μολνουπιραβίρη (της εταιρείας Merck) μέχρι τώρα έχει δοθεί σε περίπου 8000 ασθενείς με αποτελεσματικότητα μείωσης κινδύνου νοσηλείας και θανάτου περίπου 50%, ίσως και λιγότερο. Στις επόμενες ημέρες έχουμε και το paxlovid (της εταιρείας Pfizer) που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 90%! Και τα δυο πρέπει να χορηγούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το ξεκίνημα της νόσου, ιδανικά μέχρι την 3η ημέρα (τα χορηγούμε μέχρι και την 5η ημέρα από την έναρξη της νόσου). Χορηγούνται σε ενήλικες, με θετικό τεστ (Rapid ή PCR) που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Είναι για εξωνοσοκομειακή χρήση και αφού γίνει ηλεκτρονικά η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό, γρήγορα η επιτροπή εγκρίνει τη χορήγηση και τα φάρμακα αποστέλλονται στο σπίτι του ασθενούς υπηρεσιακά! Επιπλέον, υπάρχει και η remdesivir για τα περιστατικά που θα φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο και θα χρήζουν νοσηλείας αλλά όχι μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να πάμε στο νοσοκομείο αν υπάρχει ανάγκη, γιατί η αγωγή έχει αποτελέσματα αν γίνει γρήγορα.

Προβλέψεις για το μέλλον δεν υπάρχουν. Πιθανόν στο μέλλον να μας απασχολήσουν και άλλες μεταλλάξεις. Μέχρι τότε ελπίζουμε να έχουμε φάρμακα και εμβόλια που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση από κορωνοϊό όπως χρειάζεται!

Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μετάβαση στο περιεχόμενο