Skip to main content

Οι ενέργειες και διαμαρτυρίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΕΣΑμεΑ) και άλλων φορέων, όπως του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, απέδωσαν αλλά και πάλι μόνο προσωρινά, και το υπουργείο Υγείας έδωσε άλλη μία παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021, που αφορά στην υποχρεωτική συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων» από το άρθρο και «για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά».

Πρόκειται για παράταση ΖΩΗΣ – η ΕΣΑμεΑ γνωρίζει ότι μόνη λύση είναι η εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εδώ και τώρα! Το σκεπτικό της Συνομοσπονδίας έχει αναλυθεί διεξοδικά και μόλις πρόσφατα απευθύνθηκε με αυτό στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ανοιχτή επιστολή, μεταφέροντας για πολλοστή φορά τη διαμαρτυρία του αναπηρικού κινήματος για τη μη ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης έχει επισημανθεί πολλές φορές και έχουν ήδη αναλυθεί οι κίνδυνοι στους οποίους θα εκτεθούν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δε διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.

Είναι άξιο απορίας το σκεπτικό της απόφασης να καταργηθεί εν μέσω πανδημίας η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από το σύνολο των πιστοποιημένων στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Ιατρών, περιορίζοντάς την μόνο στους ιατρούς του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να τους εξυπηρετήσει, θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς περίθαλψη διότι δε θα μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος για τη φαρμακευτική τους αγωγή και θεραπεία.

Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση λόγω COVID σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παιδιά με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down κ.ά.) τα οποία έχουν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα ιατρό που τα παρακολουθεί και θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουν με κάποιον όχι μόνιμο, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα πολιτών που αναφέρει η ΕΣΑμεΑ και οι οποίοι θα δυσκολευτούν τόσο να συνταγογραφήσουν φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κ.ά. που μπορεί ακόμα και να παραμελήσουν την υγεία τους.  

Η συγκεκριμένη απόφαση επικαλείται τον «εξορθολογισμό των δαπανών»: πώς θα επιτευχθεί; Η μη έγκαιρη διάγνωση – πρόληψη οδηγεί στην υποχρεωτική νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πριν γίνουμε όλοι μάρτυρες ολέθριων συνεπειών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο