
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για τη διατήρηση της υγείας μας και την αποφυγή διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως και χρόνιων παθήσεων.
Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες υγιεινές συμβουλές πέρα από τα αστεία που λέμε περί κιλών!
Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να αντικαθιστούμε τους πολλούς υδατάνθρακες (και κυρίως τα γλυκά) των γιορτινών ημερών και τα πολλά λιπαρά (βούτυρα, λιπαρά κρέατα, κρέμα γάλακτος, παχιά τυριά, τηγανητά κλπ) με:
- υγιεινές πρωτεΐνες: ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (όσπρια) με άφθονες ίνες
- άφθονες σαλάτες
- σωστή κατανάλωση φρούτων: όχι χυμούς που προσφέρουν τη ζάχαρη του φρούτου χωρίς τις απαραίτητες ίνες. Είναι καλό να επιλέξουμε φρούτα με χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη» και να φάμε λογικές ποσότητες φρούτων (ώστε να έχουμε και «γλυκαιμικό φορτίο»)
- κατανάλωση γιαουρτιού (πχ κατσικίσιο) με μέτρια λιπαρά και κεφίρ ώστε να ζωντανέψουμε ξανά το ταλαιπωρημένο μικροβίωμα του εντέρου μας.
Ας θυμηθούμε ότι:
- Οι πολλοί και κακοί υδατάνθρακες (κυρίως αυτών που περιέχονται στα γλυκά) δημιουργούν λιπογένεση, η οποία οδηγεί σε εναπόθεση λίπους και αυτή με τη σειρά της στην παχυσαρκία και σε ένα συνεχές αίσθημα πείνας (λόγω έκκρισης ινσουλίνης). Επιπλέον, φορτώνουν με λίπος το συκώτι μας και προάγουν μια κατάσταση «φλεγμονής» που οδηγεί σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη να είναι γερό και ισχυρό αυτόν τον καιρό με την πανδημία. Τις περισσότερες δε φορές, στερούνται χρήσιμων συστατικών προσφέροντας μόνο πολλές (κενές) θερμίδες.
- Αντιθέτως, οι άφθονες φυτικές ίνες, οι σωστές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τα καλά λεγόμενα λιπαρά, προάγουν τον κορεσμό δίνοντας σωστή πηγή ενέργειας στον οργανισμό μας, απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για έναν γερό οργανισμό με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανούς εχθρούς!
Επίσης,
- ας μειώσουμε στο ελάχιστο το αλάτι και το αλκοόλ
- ας κόψουμε τελείως όλα τα light και zero αναψυκτικά (που δημιούργησαν μάλλον περισσότερα προβλήματα από τότε που εμφανίστηκαν χωρίς να βοηθήσουν ούτε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας ούτε στον σακχαρώδη διαβήτη)
- και ας κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας (αλλά και στους γύρω μας) κόβοντας το κάπνισμα και όλες τις άνευ οφέλους παραλλαγές του (πχ άτμισμα κλπ).
Ας επιστρέψουμε λοιπόν στη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή και ας τη συνδυάσουμε έστω και τώρα με καθημερινή άσκηση μισής ώρας!

Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας