Skip to main content

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα, με θέμα: «Ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας και εκ νέου αίτημα συνάντησης» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προχωρά για ακόμη μία φορά σε ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου για τα έντονα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σχετικά με την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησής τους.

«Τώρα και ειδικά εν μέσω πανδημίας», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «επιλέγετε με την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021 να οδηγήσετε και να εκθέσετε, αλόγιστα, τους χιλιάδες ανασφάλιστους συνανθρώπους μας σε κίνδυνο για τη ζωή τους εξαιτίας:

  1. Του συνωστισμού, στα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία των νοσοκομείων που υπολειτουργούν διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη στελέχωσή τους λόγω του Νόμου περί λειτουργίας τους αλλά και εξειδίκευσης των ιατρών του «ΔΙΑΒΗΤΗ».
  2. Του συνωστισμού λόγω της μεταφοράς των αρμόδιων ιατρών Διαβήτη, που ασχολούνται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και παρακολουθούν, σε τακτά ραντεβού, τους πάσχοντες σε κλινικές COVID, με αποτέλεσμα η λειτουργία των Κέντρων ή των Ιατρείων να συμπυκνώνεται σε λιγότερες μέρες και ώρες ανά εβδομάδα ή και σε κάποιες περιπτώσεις να αναστέλλεται και να διακόπτεται επ’ αόριστον λόγω της μετατροπής του νοσοκομείου σε μονάδα περίθαλψης COVID.
  3. Του συνωστισμού, που στις παρούσες συνθήκες, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για όλους εμάς τους χρόνια πάσχοντες, την ώρα μάλιστα που ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν καθημερινά ότι εάν ο πάσχοντας από Σακχαρώδη Διαβήτη νοσήσει και από COVID–19, σε ποσοστό άνω του 65% δε θα καταφέρει να επιβιώσει. Παράλληλα, αποτελεί πλέον θέσφατο για την επιστημονική κοινότητα ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί διαβήτη σε μη πάσχοντες που νοσούν από κορωνοϊό χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί οι λόγοι που συμβαίνει αυτή η κατάσταση.

»Τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να τις αποτρέπετε και να φροντίζετε για τη διασφάλιση της υγείας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πασχόντων στα απαραίτητα για τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους φάρμακα και αναλώσιμα υλικά ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι!

»Επιπλέον, η κατάσταση για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας γίνεται περισσότερο τραγική, καθώς πέρα από την έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα ιατροτεχνολογικά υλικά για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις πλείστες των περιπτώσεων και όπου αυτά διατίθενται, στερούνται ποιότητας και αξιοπιστίας με επιβαρυντικές για την πορεία της πάθησης και της υγείας τους, συνέπειες!

»Δυστυχώς, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς ουσιαστική  υποστήριξη από ΕΣΑΣ. Είναι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2022, να συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε τις ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά των ανασφάλιστων, με εθελοντικές προσφορές, από Μη Κερδοσκοπικούς Φορείς και δωρεές, και να ισχυρίζεστε ότι το Σύστημα Υγείας καλύπτει τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας!   

»Δυστυχώς πλανάσθε πλάνην οικτράν!

»Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, δείχνετε ότι αγνοείτε τα προβλήματα του χώρου μας και απαντάτε με παγερή αδιαφορία σε πάγια αιτήματά μας, που αφορούν την υγεία, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πασχόντων!

»Υποστηρίζουμε την επιστολή και συνηγορούμε στο σχετικό αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), για το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του στους ανασφάλιστους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και όχι μόνο.

»Το δίκαιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ, το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, δεν έγινε, δυστυχώς, δεκτό από πλευράς σας και το μόνο που επετεύχθη είναι η δίμηνη αναβολή στην έναρξη ισχύος του παραπάνω άρθρου, με την 1η Μαρτίου ως νέα ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του».

Παράλληλα, στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά εκ νέου αίτημα συνάντησης, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, είναι πάρα πολλά, ενώ συνημμένα αποστέλλει εκ νέου την επιστολή με αρ. πρωτ.: 483/8.9.2021 με θέμα: «Αίτημα συνάντησης με στόχο την ενημέρωσή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας» εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια όλων, καθώς το αίτημά της έπεσε στο κενό και η επιστολή, όπως αποδείχτηκε, δεν άξιζε της απάντησης του υπουργείου!

Και καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως η σύγχρονη πανδημία και ελπίζουμε να τον αντιμετωπίσετε, επιτέλους, ανάλογα και εσείς!».

Μετάβαση στο περιεχόμενο