Skip to main content

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΕΣΑμεΑ) αναφορικά με το θέμα του «Δακτυλίου» της Αθήνας, μετά από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για το θέμα, που δεν προέβλεπαν τα αναπηρικά ΙΧ να κινούνται εντός δακτυλίου, προκαλώντας αγανάκτηση στα άτομα με αναπηρία. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις μετακίνησης στον δακτύλιο:

«… η. Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Ο.Τ.Α. της χώρας, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

»θ. Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), εφ’ όσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας.

Η βεβαίωση θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, κατόπιν ανάλογης βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής και όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας, και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου».

Είναι πασίγνωστο ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο