Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Η άνοιξη ολοκληρώθηκε και το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, με τις υψηλές θερμοκρασίες να προδιαθέτουν για την έναρξη των πολυπόθητων θερινών διακοπών.

Χρησιμοποιώντας αλληγορικά τον όρο «υψηλές θερμοκρασίες» θα αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως θα διαβάσετε και στις επόμενες σελίδες του περιοδικού, προβήκαμε σε συνάντηση με την υποεπιτροπή του ΕΟΠΥΥ αρμόδια για τη διαπραγμάτευση και ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων (συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, εξελιγμένες αντλίες ινσουλίνης κ.ά.). Πάρα ταύτα, η διαδικασία, όπως πάντα, έχει χρονοκαθυστερήσει υπερβολικά με αποτέλεσμα, πάλι εμείς όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να στερούμαστε για ακόμη μία φορά απαραίτητα για τη διαχείριση της υγείας μας υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά τα οποία έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο του 2018! Τόσο με το δελτίο τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όσο και με συνέντευξη που έδωσα προσωπικά καταφέραμε να πιέσουμε την κατάσταση και επιτέλους η επιτροπή να ενεργοποιηθεί εκ νέου, σχεδόν δυόμιση μήνες μετά. Τα αποτελέσματα των ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν, δεν είναι ενθαρρυντικά, με τον ΕΟΠΥΥ για άλλη μια φορά να έχει παράλογες απαιτήσεις και να δημιουργεί πάλι πιθανές χρονοκαθυστερήσεις που δυστυχώς θα ζημιώσουν πάλι εμάς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές μας.

Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και θα παρέμβουμε, όπως πάντα, την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, στην οποία και θέσαμε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος μας, εστιάζοντας περισσότερο στον ψυχισμό των ανθρώπων με Διαβήτη και των φροντιστών, τόσο εξαιτίας της χρόνιας πάθησής μας όσο και την επιπλέον ψυχική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Η αδυναμία πραγματοποίησης τακτικών ραντεβού, η απορρύθμιση πολλών ατόμων με Διαβήτη, οι χρόνιες και επιβαρυντικές επιπλοκές αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους ήταν το επίκεντρο της συνάντησης.

Η υφυπουργός δεσμεύτηκε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ το οποίο θα ξεκινήσει, μετά από δική της απαίτηση μέσα στο φθινόπωρο του 2021.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και αναμένω την έναρξη υλοποίησης των στόχων που θέσαμε από κοινού με την υφυπουργό και οι οποίες στόχο έχουν την ολοκληρωμένη κι όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης στους πάσχοντες και στους φροντιστές τους.

Στο μεταξύ, το «παιχνίδι» μας «Βάζουμε Τρίποντο στον Διαβήτη τύπου 1 και στον Διαβήτη τύπου 2», το οποίο υλοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής Diabetes Quiz Academy της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ολοκληρώθηκε και είμαστε πανευτυχείς διότι απέσπασε ήδη την πρώτη του βράβευση. Τα αποτελέσματα για άλλη μια φορά ήταν εντυπωσιακά. Ο επόμενος γύρος του, που θα αφορά όλους τους πολίτες, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ελπίζω να «ανταγωνιστούμε» με κύριο μέλημά μας, τη διασπορά της γνώσης που αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη και κυρίως την πρόληψή του.

Η πανδημία δυστυχώς εξακολουθεί να καιροφυλακτεί. Η ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι όπως τα καλοκαίρια πριν το 2020, γεμάτο ανεμελιά, ξεκούραση, παιχνίδι, κοινωνικές επαφές, φαίνεται να μην επιτυγχάνεται πλήρως.

Προστατευτείτε και προσπαθήστε να πάρετε προσωπικά, η καθεμία και ο καθένας την ασφαλέστερη για εσάς απόφαση.

Καλό καλοκαίρι!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο