Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

οι εορτές του Πάσχα μας βρήκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2021 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η έναρξη του εμβολιασμού των ανθρώπων που εντάσσονταν στην Ομάδα Β’ των χρονίως πασχόντων υψηλού κινδύνου, ανάμεσα στους οποίους εντασσόμαστε και όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και έτσι, στις 19 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε να επανέλθει η ελπίδα σε όλους, όμως η απότομη άρση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από την COVID-19 παραμένουν σταθερά υψηλά, δημιουργεί σε πολλούς από εμάς φόβο και προβληματισμό.

Θεωρείται αναγκαίο, όλοι εμείς που πάσχουμε από Σακχαρώδη Διαβήτη, να φροντίσουμε για την προσωπική μας προστασία και ασφάλεια, διότι το κράτος 14 μήνες τώρα μας απέδειξε ότι είναι ανίκανο να προστατεύσει εμάς ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα χρονίως πασχόντων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δε θα σταματήσει να παλεύει και να διεκδικεί, με τον ποιο ασφαλή τρόπο, για τους ανθρώπους που εκπροσωπεί, δυστυχώς, τα αυτονόητα από το Κράτος. Ακόμη και όταν δεν μας ακούν και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εκεί και να επιμένουμε, τόσο για το επιστημονικά ορθό αλλά και για το δίκαιο.

Το τελευταίο διάστημα και με την έναρξη των εμβολιασμών, διάφορα παράλογα για άλλη μια φορά προέκυψαν. Μαθητές λυκείου ηλικίας από 16 ετών και άνω έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών και του θεράποντος ιατρού να εμβολιαστούν, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν εντάσσει τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους απαγορεύει να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, παρά τα υποχρεώνει να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων τους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, επενέβη για άλλη μια φορά προκαλώντας πιέσεις τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες.

Τα προβλήματα με τους εργαζόμενους, πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, εξακολουθούν να υπάρχουν, την ώρα μάλιστα που άλλοι υπάλληλοι, κυρίως στον Δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν έχουν χρόνιες παθήσεις, καταφέρνουν και εργάζονται από το σπίτι, ενώ οι πάσχοντες από Διαβήτη είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Συναντήσεις πραγματοποιήσαμε και με τον ΕΟΠΥΥ και σε συνεννόηση με τη Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, η έναρξη της Υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Υλικών του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε από τα ιατροτεχνολογικά υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στις 22 Απριλίου 2021 υλοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την Υποεπιτροπή, όπου παρουσιάσαμε στα μέλη της την ανάγκη αποζημίωσης των συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης, τα οποία παρά το γεγονός ότι προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από το 1/11/2018, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί. Η επιστημονική τεκμηρίωση που καταθέσαμε στην Υποεπιτροπή, επέτρεψε στα μέλη της να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τη συνάντηση που ακολούθησε την επόμενη μέρα, με τις φαρμακευτικές εταιρίες που προτίθενται να φέρουν στη χώρα μας αυτά τα προϊόντα.

Επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ένταξης στο σύστημα αποζημίωσης των νέων αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.

Κατά τις συναντήσεις μας, από μέρους μας προκλήθηκε ιδιαίτερη πίεση για την αποζημίωση όλων των ανωτέρω ιατροτεχνολογικών υλικών και για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται υπό αγωγή με ινσουλίνη.   

Ο Μάϊος έφτασε και ήρθε η ώρα για την πρώτη σεζόν του app DIABETES QUIZ ACADEMY”. Το παιχνίδι «Βάζουμε τρίποντο στην Υγεία» ξεκίνησε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 και διαρκεί από τις 17 μέχρι και τις 30 Μαΐου. Σειρά θα πάρει ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 με το παιχνίδι να ξεκινά γι’ αυτόν στις 7 Ιουνίου. Παράλληλα, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, θα ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν, που αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού.

Μπείτε στη σελίδα της δράσης στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εγγραφείτε και κατεβάστε την εφαρμογή. Πλούσια δώρα και εκπλήξεις σας περιμένουν.

Κλείνοντας το μήνυμά μου, ελπίζω και εύχομαι να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατόν με την πανδημία και να επιστρέψουμε και πάλι με ασφάλεια στην κανονικότητά μας.

Σας περιμένω να παίξουμε στο «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία», γιατί …

… Η μπάλα είναι στα χέρια μας!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο