Skip to main content

Τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη

Συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας αρμόδια για την Ψυχική Υγεία κ. Ζωή Ράπτη πραγματοποίησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις 3 Ιουνίου 2021 με στόχο την ενημέρωση της υφυπουργού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και την ανάγκη υλοποίησης δράσεων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ενημέρωσε διεξοδικά την υφυπουργό και τα στελέχη του υπουργικού της γραφείου για τις επιπτώσεις της σοβαρής χρόνιας νόσου του Σακχαρώδη Διαβήτη και της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πασχόντων. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε, βάσει νεότερης μελέτης του 2020 στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων, ότι αυξήθηκαν σημαντικά τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά προβλήματα στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που σε συνδυασμό με τη διακοπή ή περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, είχαν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της συνολικής υγείας των πασχόντων.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την υποστήριξη των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά των παιδιών και των νέων που πάσχουν, με την υφυπουργό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι τόσο η ίδια όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους το συγκεκριμένο ζήτημα και ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πασχόντων με το πιο πρόσφατο αυτό που απευθύνεται σε πάσχοντες από COVID-19.

Παράλληλα, η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη και τα στελέχη του υπουργικού της γραφείου, υπερθεματίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό οι δράσεις ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν και επιβεβαίωσαν την πρόθεση της συνέχισης της συνεργασίας με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 Στις συναντήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την υφυπουργό Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Μαρία Τριανταφύλλου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Σαλαμίνας «Γλυκιά Ζωή με Δράση», κ. Μαριέττα Μιχαήλ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο