Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

φέτος γιορτάσαμε διαφορετικά την έλευση της νέας χρονιάς, με πολλούς περιορισμούς και απομακρυσμένοι αναγκαστικά από τα συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα. Η ανακοίνωση, όμως, της έγκρισης των εμβολίων έναντι της COVID-19 στο τέλος Δεκεμβρίου, μας έκανε όλους να είμαστε λιγάκι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και την επιστροφή μας στην καθημερινότητα που ζούσαμε πριν την έλευση της πανδημίας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι στον χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς όλους αυτούς τους μήνες δεν εισακουστήκαμε από το υπουργείο Υγείας, το οποίο συνεχίζει να έχει κλειστά μάτια και αφτιά, αν και τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και οι Σύλλογοι μέλη της όσο και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ενημέρωσαν, βασιζόμενοι σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, για την επικινδυνότητα σοβαρής νόσησης ενός ανθρώπου που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θάνατο από την COVID-19 σε ποσοστό 60 – 100%!

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, καθώς το υπουργείο Υγείας επέδειξε προκλητική σιγή κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, αν και τα νεότερα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ κάνουν λόγο για 1.050.635 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα!

Άμεσα αντέδρασε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και στην επικείμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Τελικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκτό το αίτημά μας και πλέον στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ποσοστό αναπηρίας από 50%, κι όχι άνω του 50% όπως ήταν η αρχική διατύπωση, για τη χορήγηση του μειωμένου ωραρίου σε αστυνομικούς που είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έως 18 ετών. Παράλληλα, η  ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην παρέμβασή της ζήτησε επίσης την τροποποίηση της ηλικίας των παιδιών από 15 σε 18 ετών και για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προχώρησε σε ενημέρωση της νέας Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Μεταξύ αυτών ανέφερε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης και αποζημίωσης νέων τεχνολογικών προϊόντων και τη μη ένταξη των προδιαγραφών χορήγησης του θεραπευτικού υποδήματος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προχώρησε και σε παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλοντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα που είχε τεθεί σε διαβούλευση, ενώ παρενέβη και στο υπουργείο Παιδείας για τις καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην τοποθέτηση των σχολικών νοσηλευτών, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στα παιδιά και στους γονείς τους.

Ελπίζω ότι τη νέα χρονιά η Πολιτεία θα δείξει ενδιαφέρον και για την επίλυση όλων των προβλημάτων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία παραμένουν άλυτα με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Η νέα καθημερινότητα, όμως, που ζούμε δε μας εμπόδισε ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Προσαρμόζοντας την περσινή μας δράση «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» στα νέα δεδομένα, καταφέραμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μία ψηφιακή εφαρμογή, η οποία βασιζόταν σε παιχνίδι γνώσεων και η οποία έτυχε ευρείας αποδοχής. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ψηφιακή μας δράση μπορείτε να δείτε στο εσωτερικό του περιοδικού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίησή της και όλους τους συμμετέχοντες. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας το επόμενο χρονικό διάστημα με δύο ακόμη εφαρμογές οι οποίες θα απευθύνονται στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, https://glikos-planitis.gr, η οποία ανανεώθηκε πλήρως, για περισσότερες πληροφορίες.

Κλείνοντας το μήνυμά μου, εύχομαι σε όλους μία καλή και ευτυχισμένη νέα χρονιά και θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που μοναδικό στόχο έχουν την υποστήριξη των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο