Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Αφήσαμε πίσω το καλοκαίρι, που στο μυαλό όλων ήταν συνδεδεμένο με τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά και την ξεκούραση, κάτι το οποίο φέτος ανατράπηκε. Ελπίζω όχι οριστικά!

Μπήκαμε πλέον στο φθινόπωρο. Η νέα πραγματικότητα -μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ασφαλείς αποστάσεις- έχει ως κύριο στόχο την προστασία κάθε ανθρώπου από τον κορωνοϊό.

Είναι αρκετά όμως όλα αυτά για να προστατευτούν όλοι όσοι ανήκουν σε ειδικές ομάδες;

Δυστυχώς δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πάντα σταθερή στον αγώνα της συνέχισε και συνεχίζει να αγωνίζεται για το αυτονόητο, την προστασία των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο και την επιστολή που στείλαμε, έγινε επερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου από 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάρα ταύτα, ακόμη δεν υπάρχει κάτι νεότερο!

Όλη αυτή η «τραγική» κατάσταση με τον κορωνοϊό, που έχει συμπαρασείρει το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν έχει αφήσει καθόλου χώρο ώστε να αναδειχθούν και πολλά άλλα προβλήματα εξαιρετικής σημασίας.

Σοβαρά προβλήματα, για άλλη μια σχολική χρονιά, με τους σχολικούς νοσηλευτές. Ανεπάρκεια νοσηλευτών, ανειδίκευτοι στον Σακχαρώδη Διαβήτη νοσηλευτές, μη ένταξη των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1 στις ομάδες ειδικών κατηγοριών που μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακή εκπαίδευση και πολλά άλλα ζητήματα ειδικά και γενικά.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προέβη σε αποστολή επιστολής προς το υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας τα αυτονόητα για άλλη μια φορά.

Από την άλλη, η τροποποίηση της διοικητικής μορφής του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που προστίθεται στο σύνολο των προβλημάτων και αυτό διότι αναμένουμε ήδη εδώ και δύο χρόνια την ένταξη των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης στο σύστημα αποζημίωσης, που παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στην τελευταία τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, εντούτοις ακόμη και τώρα οι πάσχοντες από Διαβήτη δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Αυτή η διοικητική αναδιαμόρφωση θα προσθέσει ακόμη περισσότερες καθυστερήσεις, ενώ κοντεύαμε στη λύση του ζητήματος.      

Η νέα πραγματικότητα, όμως, και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, μας ανάγκασαν να αναπροσαρμοστούμε άμεσα και να προσαρμόσουμε την ήδη επιτυχημένη δράση μας «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» στα νέα δεδομένα. Η ιδέα μεγαλεπήβολη, αλλά η θέλησή μας ακλόνητη και ο στόχος μας σταθερός: η προώθηση της πρόληψης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης τόσο του ευρύτερου πληθυσμού όσο και των ίδιων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη με τρόπο ασφαλή.

Έτσι, λοιπόν, μεταφέραμε τη δράση μας σε ψηφιακό περιβάλλον. Δημιουργήσαμε ένα «παιχνίδι» το οποίο κάθε άτομο ηλικίας «από 12 έως … 112» ετών μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του, στο tablet ή στον υπολογιστή, να παίξει απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, προσκαλώντας φίλους, γνωστούς, αγνώστους σε μια πρόκληση αγώνα με στόχο τη γνώση και με νικητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα.

Ο τίτλος του app είναι «Diabetes Quiz Academy» και μπορείτε, ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτετε, να το κατεβάσετε είτε από το Play Store είτε από το App Store και να ξεκινήσετε τις προκλήσεις, βάζοντας «καλάθια», μαζεύοντας πόντους και κερδίζοντας δώρα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (στην ενότητα «Δράσεις»), αλλά και να παρακολουθείτε τη σελίδα “Βάζουμε Τρίποντο Στην Υγεία” (@3pontostinygeia) στο Facebook.

Μην ξεχνάτε! «Η μπάλα είναι στα χέρια σας»!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο