Skip to main content

H Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) χαιρετίζει την ίδρυση του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (IN-ΕΣΑμεΑ), που δημιούργησε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Το IN-ΕΣΑμεΑ διαθέτει αυτοτελή νομική υπόσταση, συνιστά τον επίσημο μελετητικό και ερευνητικό φορέα του αναπηρικού κινήματος της χώρας και έχει ως αποστολή του την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Βασικός σκοπός του Ινστιτούτου είναι να συμβάλλει καταλυτικά στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και στην πραγμάτωση της «δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας», σε όλη τη χώρα.

Το IN-ΕΣΑμεΑ εστιάζει στην έρευνα, στην καινοτομία και στη δημιουργία γνώσης, με στόχο:

  • τη διαμόρφωση ενός εθνικού πολιτικού και δικαϊκού πλαισίου για την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις,
  • την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΣΑμεΑ και των οργανώσεων-μελών της ανά τη χώρα,
  • την ενδυνάμωση των ίδιων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, αλλά και
  • την αξιοποίηση του επιστημονικού-ερευνητικού προσωπικού με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, της χώρας.

Κεντρική δραστηριότητά του IN-ΕΣΑμεΑ, αποτελεί η καταγραφή, η μελέτη, και η υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων, η ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και ο διάλογος με τη διεθνή ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πάντα με σκοπό τη στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη ανάπτυξη νέων στρατηγικών, πολιτικών και πρακτικών για την αναπηρία και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών συμμετοχής και ίσων επιλογών για όλους.

Ταυτόχρονα, το IN-ΕΣΑμεΑ εργάζεται για την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλο άτομο ενδιαφέρεται για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2109946924, στο e mail: info@in-esamea.gr, καθώς και στα social media facebook, twitter, instagram IN ESAmeA.

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο