Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Άμεση ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για εργαζόμενους με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα» απέστειλε στους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας η Πανελλήνια Οοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που οδήγησε για ακόμη μία φορά στη λήψη της απόφασης του δεύτερου lockdown στη χώρα, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της, απαιτεί και την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, που αυτήν τη στιγμή, με το ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 είναι εντελώς απροστάτευτοι.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΦΕΚ όχι μόνο διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ, αλλά παράλληλα στερείται, βάσει αυτού, η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη να ενταχθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μία ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει με την παρούσα επιστολή για πολλοστή φορά την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους. Μια κραυγή, που παρά την πληθώρα των επιστημονικών τεκμηριώσεων, που επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα με την οποία εξελίσσεται η πάθηση σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, δε βρήκε αποδέκτες!

Σε πρόσφατη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology[1], η οποία στηρίχθηκε σε 61 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το 30% των θανάτων λόγω της νόσου COVID-19 σημειώθηκαν σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, μετά τον υπολογισμό και άλλων σχετικών παραγόντων κινδύνου, όπως και τη συνύπαρξη και άλλων χρόνιων παθήσεων, παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 παρέμενε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και σχεδόν διπλάσιος για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έναντι εκείνων που δεν έπασχαν από Διαβήτη.

Από την άλλη, τα δεδομένα που υπάρχουν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που πέθαναν από την COVID-19 είχαν τουλάχιστον μία προϋπάρχουσα κατάσταση, ενώ συνολικά, ο Διαβήτης παρατηρήθηκε ως υποκείμενη πάθηση για περίπου 4 στους 10 ασθενείς. Μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών που πέθαναν από την COVID-19, περίπου οι μισοί είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επιπλέον, στατιστικά η αναλογία πιθανοτήτων για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και χρήση μηχανικής υποστήριξης αναπνοής έχει αποδειχτεί ότι είναι σημαντικά υψηλότερη σε ανθρώπους με COVID‐19 που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη[2], ενώ η σοβαρότητα της φλεγμονής των πνευμόνων, από τον σχετικό ιατρικό έλεγχο, ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με Διαβήτη[3]. Παράλληλα, πολλές ακόμη αναφορές από διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του Σακχαρώδη Διαβήτη και της θνησιμότητας που προκαλείται από την COVID ‐ 19[4],[5].

Και αν η πιθανότητα του ποσοστού θνησιμότητας σε ηλικίες <40 ετών φαίνεται να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το ποσοστό θνησιμότητας των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη ηλικίας <40 ετών ήταν υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

«Ως εκ τούτου, αναρωτιόμαστε για ακόμη μία φορά βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εντάσσονται στην ομάδα «ενδιάμεσου κινδύνου» που από μόνη της δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, αλλά προϋποθέτει τη συνύπαρξη και άλλων παθήσεων ή ηλικία άνω των 65 ετών» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 με την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βάσει της γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού. Στην περίπτωση των πασχόντων θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα, ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας. Στην περίπτωση όσων εργαζομένων συνοικούν με πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, να δίνεται η δυνατότητα για εργασία back office ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το κοινό.

»Στη δεδομένη χρονική πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, απαιτείται συνολική ευθύνη και λήψη από πλευράς Πολιτείας όλων των απαιτούμενων και απαραίτητων μέτρων για την προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς σας! Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως  η  Πολιτεία  παραμένει άκαμπτη στις αποφάσεις της, δεν αφουγκράζεται τις φωνές των πασχόντων και η κρατική μέριμνα  παραμένει, μέσα στις τραγικές συγκυρίες που βιώνουμε, μια ουτοπική έννοια!

»Οι εργαζόμενοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη πανελλαδικά, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, υποχρεούνται καθημερινά να εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό, εξαιτίας των δικών σας αποφάσεων, με την υγεία και τη ζωή τους να αντισταθμίζονται με άλλους παράγοντες!»

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι Σύλλογοι – Μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από πολλές πόλεις της χώρας μας, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από την COVID-19 στην περιοχή τους, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των μελών τους, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, τις θέσεις τις οποίες έχει καταθέσει επανειλημμένα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στα αρμόδια υπουργεία. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις επιστολές που έστειλαν οι Σύλλογοι Μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.


[1] Barron E, Bakhai C, Kar P, et al. Associations of type 1 and type 2 diabetes with COVID‐19‐related mortality in England: a whole‐population study. Lancet Diabetes Endocrinol 2020; 8: 813– 822

[2] Bello‐Chavolla OY, Bahena‐Lopez JP, Antonio‐Villa NE, et al. Predicting mortality due to SARS‐CoV‐2: a mechanistic score relating obesity and diabetes to COVID‐19 outcomes in Mexico. J Clin Endocrinol Metab 2020; 105: 2752–2761

[3] Guo W, Li M, Dong Y, et al. Diabetes is a risk factor for the progression and prognosis of COVID‐19. Diabetes Metab Res Rev 2020; 36: e3319

[4] Huang I, Lim MA, Pranata R. Diabetes mellitus is associated with increased mortality and severity of disease in COVID‐19 pneumonia – a systematic review, meta‐analysis, and meta‐regression. Diabetes Metab Syndr 2020; 14: 395–403

[5] Barron E, Bakhai C, Kar P, et al. Associations of type 1 and type 2 diabetes with COVID‐19‐related mortality in England: a whole‐population study. Lancet Diabetes Endocrinol 2020; 8: 813–822

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο