Skip to main content

Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, τη Γενική Γραμματέα Α/βάθμιας, Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασία Γκίκα, τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, Γεώργιο Βούτσινο και στελέχη του υπουργείου, είχε την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Λυμβαίο και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα οποία υποβλήθηκαν με υπόμνημα, προκειμένου να εξεταστούν ενόψει κατάρτισης σχετικού σχεδίου νόμου, καθώς και τα πολύ σοβαρά θέματα εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή/και έχουν στη φροντίδα τους άτομο με αναπηρία, οι οποίοι λόγω της χαμηλής μοριοδότησης που λαμβάνουν με το νέο σύστημα προσλήψεων, δεν μπορούν να διοριστούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και ο Γενικός Γραμματέας τόνισαν ότι η χώρα μας δεν παρέχει οργανωμένη επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως καταδεικνύεται και από το 2ο Δελτίο στατιστικής πληροφόρησης (06.03.2018) του «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» της ΕΣΑμεΑ και όπως η ΕΣΑμεΑ και οι Οργανώσεις Μέλη της έχουν ως πάγια θέση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση αυτών των δομών, σχολείων (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΓΥΛ) και σχολών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και δεν προβλέπεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Επιπλέον, το νέο σύστημα προσλήψεων, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των νεοδιοριζόμενων να υπηρετήσουν για δύο χρόνια στην οργανική τους θέση (παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019) και την κατάργηση όλων των κοινωνικών κριτηρίων που αφορούσαν στην τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι εκπαιδευτικοί με μεσογειακή αναιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας, ούτε οι γονείς με ανάπηρο τέκνο, οι οποίοι είχαν προτεραιότητα στην τοποθέτηση, έχει φέρει σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τους εκπαιδευτικούς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να προβλεφθεί ρύθμιση, ώστε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία σε σχολική μονάδα, να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς και να μην ισχύσει ο χρονικός περιορισμός της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 για απόσπαση ή μετάθεση σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία.

Η υπουργός αντιμετώπισε θετικά το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία, και δεσμεύτηκε ότι θα το μελετήσουν ώστε να εξεταστεί η εύρεση λύσης γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς και ότι θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση ώστε να συζητηθούν εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο