Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

ο νέος κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και η νέα κανονικότητα, την οποία βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας, είναι πλέον γεγονός.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζει να αγωνίζεται για ζητήματα που αν και είναι αυτονόητα, δε γίνονται εξαρχής αποδεκτά από τους ιθύνοντες.

Έτσι, λοιπόν, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όλο το προηγούμενο τρίμηνο ασταμάτητα επεδίωξε την προστασία όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, χωρίς, όμως, να βρει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ευήκοα ώτα, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη αρθεί ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» τον οποίο η Πολιτεία έκρινε σκόπιμο να συγκεκριμενοποιήσει θέτοντας άτοπους διαχωρισμούς και αντιεπιστημονικές προϋποθέσεις, ακόμη και ηλικιακό κριτήριο! Ως εκ τούτου, με το ΦΕΚ 1800 Β’/11.5.2020, υποστήριζε ότι κινδυνεύουν όχι μόνο όσοι είναι «αρρύθμιστοι», αλλά είναι επιπλέον και άνω των 45 ετών!

Η έγκαιρη παρέμβαση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διόρθωσε κατά ένα μέρος την παράλογη, κατά τα άλλα, απόφαση του υπουργείου Υγείας, που ανακάλεσε το ηλικιακό κριτήριο, διατηρώντας, όμως, τα αντιεπιστημονικά κριτήρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ξαφνικά στις 30 Ιουνίου την άρση της ειδικής άδειας των ευπαθών ομάδων από την 1η Ιουλίου, λες και ο κίνδυνος έχει περάσει. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων, όχι μόνο των εισαγόμενων, αλλά και των εγχώριων, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους, καθώς, απ’ ότι φαίνεται, ο νέος ιός έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και να υπάρχει ένα «πισωγύρισμα» στα υψηλά επίπεδα που καταγράφονταν στο τέλος Απριλίου.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξακολουθεί να εκφράζει, με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της, την αντίθεσή της και ελπίζουμε επιτέλους τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επισημάνσεις μας και να προχωρήσουν στην προστασία όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, η Πολιτεία «ξέχασε» για μία ακόμη φορά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τους ανασφάλιστους δηλαδή πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποτέλεσμα ακόμη και τώρα να μην έχει λάβει κανένα μέτρο για τη συνταγογράφηση των αναλώσιμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τόσο των Συλλόγων μελών της, όσο και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Παράλληλα, ζητήματα που εκκρεμούσαν, όπως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με τον ΕΟΠΥΥ, ζητήματα που άπτονται των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας κλπ, έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και μόλις τώρα, μετά από συνεχείς πιέσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, άρχισαν σιγά σιγά να εντάσσονται στην ημερήσια διάταξη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να δικαιωθεί σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ώστε να μπορούν να αισθανθούν επιτέλους ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας.

Κλείνοντας το μήνυμά μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ φέτος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα βρεθεί κοντά σε όλους και κυρίως στα παιδιά ώστε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα από τη νέα μορφή του «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία».

Μείνετε συντονισμένοι στα διαδικτυακά μέσα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και εντός ολίγου θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μας!

Ελπίζω και εύχομαι το διαφορετικό φετινό καλοκαίρι να σας χαρίσει λίγη ξεκούραση και ξεγνοιασιά!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο