Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

έχουμε πολλές φορές καταγράψει σαν χώρα πρωτιές, τις περισσότερες φορές, είναι η αλήθεια, αρνητικές και κάποιες άλλες θετικές. Δε θα μπορούσε αυτό να μη συμβεί ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Από τη μία, η χώρα κατέγραψε, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο αυτό, μία αξιοσημείωτη στάση λαμβάνοντας εγκαίρως σειρά μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου ιού στην κοινότητα, γεγονός που αρκετοί, και εκτός συνόρων, σχολίασαν θετικά.

Από την άλλη, όμως, η ελληνική Πολιτεία και πάλι αναδείχτηκε … «πρωτοπόρος», καταγράφοντας, όμως, μία αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Έτσι, και ενώ δημοσιεύτηκαν εγκύκλιοι που ενέτασσαν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, στις 18 Μαρτίου, οι αρμόδιοι φορείς κατηγοριοποίησαν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους» εντάσσοντας στις ομάδες υψηλού κινδύνου μόνο τους «αρρύθμιστους» πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή των πολλών τραγελαφικών καταστάσεων που έχουν εκτυλιχθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες μπορούν εν δυνάμει να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πασχόντων.

Θα αναφέρω ελάχιστα από αυτά που συνέβησαν. Το κυριότερο ήταν ότι οι Υπηρεσίες ζητούσαν σωρηδόν πρόσφατες εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης προκειμένου, όπως υποστήριζαν, να δουν αν είναι «ρυθμισμένοι» ή «αρρύθμιστοι» (!), ενώ υπήρξε και υποδιοικήτρια Υγειονομικής Περιφέρειας η οποία υποστήριξε ότι ένας άνθρωπος με διαγνωσμένο Σακχαρώδη Διαβήτη είναι «εν δυνάμει» διαβητικός, γιατί ρυθμίζεται με ινσουλίνες, ενώ ο «αρρύθμιστος» είναι αυτός που δε γνωρίζει ότι πάσχει! Όπως επίσης συνέβη και νοσηλεύτριες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς οι Διευθυντές τους πιστεύουν ότι εφόσον έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, είναι υγιείς!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), είχε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και απαιτούσε την άμεση λήψη μέτρων για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ειδικά μάλιστα, όταν μετά από αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και η ίδια η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία παρενέβη στο υπουργείο Υγείας για την αντιεπιστημονικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κατηγοριοποιούσε τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους» σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη» (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του Οργανισμού.».

Δυστυχώς, η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει αγνοώντας όχι μόνο την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την ΕΣΑμεΑ, αλλά και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να δικαιωθεί, μια και το ζήτημα που διακυβεύεται είναι η υγεία όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Πέρα από την απομόνωση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που προκάλεσε ο κορωνοιός, εγκλώβισε και τη ροή της ενημερότητας με αποτέλεσμα να μην αναδειχθούν άλλα σοβαρά  ζητήματα που θα μας ακολουθούν και μετά τον κορωνοϊό, όπως η κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, η μείωση της τιμής αποζημίωσης των αντλιών ινσουλίνης, η καθυστέρηση ένταξης των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης αίματος (CGMS), ο νόμος 4675 του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 11.3.2020 και θα δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στους Συλλόγους – Σωματεία, για τα οποία η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει παρέμβει και ελπίζουμε να εισακουστούμε.

Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη που ζει στη χώρα μας, με κάθε νόμιμο τρόπο!

Κλείνοντας το μήνυμά μου, εύχομαι σε όλες και όλους, Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη και προ πάντων υγεία……..

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο