Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

το 2019 είναι πλέον πίσω μας. Μια χρονιά με πολλές αλλαγές, ακόμη περισσότερους αγώνες, αλλά δυστυχώς και πολλά ζητήματα ανοιχτά.

Και το 2019, οι προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίστηκαν σε πολλά ζητήματα που ταλαιπωρούν όλους εμάς τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τα τελευταία χρόνια, όπως είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), τα ΚΕΠΑ κλπ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΚΠΥ, οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στην πλήρη εφαρμογή του, ώστε να μπορούν όλοι να προμηθεύονται τα απαιτούμενα για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ για την ένταξη νέων τεχνολογικών προϊόντων, μπήκε σε εφαρμογή το άρθρο 6 του ΕΚΠΥ για τη μηδενική συμμετοχή των ανθρώπων με Διαβήτη τύπου 1 στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ αυξήθηκε και η τιμή αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης κετόνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον οικονομική επιβάρυνση των ανθρώπων με Διαβήτη, όπως γινόταν στο παρελθόν, ενώ παράλληλα, υπάρχει η δέσμευση από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την ένταξη των προδιαγραφών χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων για τον Διαβήτη.

Το 2019 συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις μας για τις στρεβλώσεις και ασάφειες του ΕΠΠΠΑ και ήδη η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ενημερωθεί και αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειές της. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Παροχών Υγείας ΕΦΚΑ, κ. Βαγιούλα Αγαδάκου, την οποία ενημερώσαμε για τα «απερίγραπτα» προβλήματα με τις επιτροπές των ΚΕΠΑ, που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με Διαβήτη σε ολόκληρη τη χώρα, υπήρξαν θετικές εξελίξεις.

Συνάντηση, πραγματοποιήσαμε με τη νέα ηγεσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για την καταγραφή του πλήθους των ανθρώπων με Διαβήτη στη χώρα μας. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο Νοέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 973.806, με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να είναι ο μοναδικός φορέας που τις έχει στη διάθεσή της.

Πριν ακόμη την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έκανε γνωστά σε όλα τα πολιτικά κόμματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Διαβήτη με στόχο την επίλυσή τους. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων από τους νέους Υπουργούς, απέστειλε επιστολές εκθέτοντας τα προβλήματα του χώρου του Διαβήτη και ζητώντας την πραγματοποίηση συναντήσεων.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Σταμάτη με την ΕΣΑμεΑ, στις οποίες συμμετείχε και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Εκτός από τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιδιώκει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τον γενικό πληθυσμό σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το 2019 επέλεξε να θέσει ως «πρωταγωνιστές» τον πυρήνα της κάθε οικογένειας: τα παιδιά! Η δράση  μας, με τίτλο: «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία», κατάφερε να ενημερώσει 2.000 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά με  τον υγιεινό τρόπο ζωής και τη συμβολή του στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και της υγείας μας γενικότερα, αλλά, παράλληλα, και στην κατάρριψη του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση και την αρμονική συμβίωση στο σχολικό περιβάλλον.

Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τη δράση μας, η οποία προγραμματίζουμε να συνεχιστεί και φέτος, σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν ακόμη περισσότερα παιδιά για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Εύχομαι και ελπίζω το 2020 να φέρει υγεία, αγάπη, ηρεμία σε όλους τους ανθρώπους και θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που μοναδικό στόχο έχουν την υποστήριξη των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Καλή χρονιά!

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο