Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα συνάντησης με στόχο την ενημέρωσή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας» απέστειλε στο νέο Υπουργό Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Υπουργού, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θέλησε να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και άπτονται του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και έθεσε υπόψη του τις προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

  • Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.) και Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Σημαντικά ζητήματα εντοπίζονται στο νέο ΕΠΠΠΑ, όπως επίσης και στην αξιολόγηση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τα ΚΕΠΑ. Μεταξύ αυτών, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει κάποιες από τις εξετάσεις που ζητούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της πάθησης, οι οποίες σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν πιστοποιούν το Σακχαρώδη Διαβήτη αφενός και αφετέρου δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάσχοντες.

Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναδεικνύει το ζήτημα της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με τα όσα προβλήματα συνεπάγεται αυτή η μείωση, καθώς και τη σύγχυση, τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που δημιουργεί ο χαρακτηρισμός των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου LADA, από τις Επιτροπές, άλλοτε ως τύπου 2 και άλλοτε ως τύπου 1, με βασικό κριτήριο τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί o κάθε εξεταζόμενος, ενώ βάσει των διεθνών επιστημονικών δεδομένων ο τύπος LADA είναι αυτοάνοσος και αποτελεί υποκατηγορία του τύπου 1, του ινσουλινοεξαρτώμενου, δηλαδή, Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ήδη έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την τροποποίηση του ΕΠΠΠΑ τόσο στο Υπουργείο Εργασίας, όσο και στον ΕΦΚΑ, τις οποίες απέστειλε συνημμένα.

  • Σύνταξη Αναπηρίας

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 50% – 66,9% δικαιούνται, σύμφωνα με το νόμο, 50% της αναπηρικής σύνταξης. Το ποσό αυτό σε άτομα με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία δεν μπορεί να καλύψει το επιπλέον κόστος της πάθησής τους. Γι’ αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει να επανέλθει το ποσοστό στο 75% της αναπηρικής σύνταξης.

  • Προϋπάρχουσα αναπηρία

Στο θέμα της προϋπάρχουσας αναπηρίας ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση αυτής πρέπει να υπάρξει επιδείνωση της υγείας του πάσχοντα κατά 40% για να μπορέσει να πάρει αναπηρική σύνταξη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θεωρεί ότι η διάταξη αυτή διαχωρίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους από μικρή ηλικία σε σχέση με τα άτομα που αποκτούν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ήδη τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό.

Πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι να μην υπάρχει ο όρος της προϋπάρχουσας αναπηρίας αλλά και της επιδείνωση αυτής ως προϋπόθεση για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης, διότι την ανάγκη αυτή την έχουν όλοι όσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε για να βελτιώσουν την υγεία τους αν είναι επιβαρυμένη, είτε για να καταφέρουν να αποφύγουν την επιβάρυνση της υγείας τους από επιπλοκές του Διαβήτη.

Καταλήγοντας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αιτείται να προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, ώστε να τον ενημερώσει διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του Διαβήτη, προκειμένου να προωθηθούν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, απαλλάσσοντάς τους από άσκοπες ταλαιπωρίες.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο