Skip to main content

Αγαπητοί αναγνώστες,

Η άνοιξη του 2019 ήταν μια αποδοτική «εποχή». Πολλές από τις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχαν θετικά αποτελέσματα.

Στο πρώτο ραντεβού που πραγματοποιήσαμε με τοn νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για άλλη μια φορά θέσαμε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο επίκεντρο βρέθηκε το «διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα», αλλά αναπτύχθηκαν και ζητήματα όπως οι τιμές των ταινιών κετόνης αίματος, η αποζημίωση των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, όπως επίσης και η εφαρμογή του άρθρου 6 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω συνάντησης ήταν θετικά, αφού μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλα ραντεβού με τους αρμόδιους Διευθυντές του ΕΟΠΥΥ και ήδη δρομολογήθηκαν η αναδιαμόρφωση στις παροχές που αφορούν το διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα, τοποθετώντας για πρώτη φορά τις απαραίτητες προδιαγραφές για τα ειδικά διαβητικά θεραπευτικά υποδήματα μετά από δέκα χρόνια ασταμάτητων προσπαθειών από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Πετύχαμε την αύξηση της τιμής αποζημίωσης στις ταινίες κετόνης αίματος, απαραίτητο αναλώσιμο υλικό για τη διαχείριση του Διαβήτη, όσων χρησιμοποιούν αποκλειστικά ινσουλίνη. Αναλώσιμο για το οποίο τα άτομα με Διαβήτη αναγκάζονταν να πληρώνουν τουλάχιστον 12 ευρώ, από την τσέπη τους ώστε να το προμηθευτούν. 

Επιπλέον, δρομολογήσαμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ την ολοκλήρωση της ένταξης στη συνταγογράφηση των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM’s) εκτός από τους χρήστες αντλιών έγχυσης ινσουλίνης και στους ινσουλινοεξαρτώμενους τύπου 1 που είναι σε ενέσιμη αγωγή.

Σε συνέχεια των προσπαθειών την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει και αφορά στην παρουσία νοσηλευτή σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπου υπάρχει παιδί με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Παροχών Υγείας ΕΦΚΑ, κ. Βαγιούλα Αγαδάκου όπου εκθέσαμε τα «απερίγραπτα» προβλήματα με τις επιτροπές των ΚΕΠΑ, που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με Διαβήτη σε ολόκληρη τη χώρα. Σε συνέχεια της συνάντησής μας, προσκομίσαμε και προσκομίζουμε καταγγελίες ανθρώπων  που φτάνουν στα χέρια μας, οι οποίες ήδη άρχισαν να επιλύονται.

Συνάντηση πραγματοποιήσαμε με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μαλέμη και τον Αντιπρόεδρο κ. Ηλία Γιαννόγλου του ΕΟΦ όπου εκθέσαμε τις ελλείψεις φαρμάκων και αναλωσίμων που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η συνάντηση κατέληξε στη δημιουργία από πλευράς μας μιας πλατφόρμας καταγραφής των ελλείψεων και αντίστοιχα μιας πλατφόρμας από την πλευρά του ΕΟΦ όπου θα μπορούμε να καταχωρούμε τις ελλείψεις, διευκολύνοντας έτσι τη διοίκηση του ΕΟΦ στη λήψη αποφάσεων για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.

Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ! Συνεχίζουμε δυναμικά με στόχο μας πάντα την υποστήριξη των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα.

Θα ήθελα να επαναλάβω, όπως και σε παλαιότερα μηνύματά μου, πως επιθυμούμε να γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς αν δεν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να μεριμνήσουμε.

Ελπίζω και εύχομαι το καλοκαίρι που έρχεται να είναι γεμάτο ξενοιασιά και ξεκούραση.

Join us against diabetes

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Χρήστος Δαραμήλας

Μετάβαση στο περιεχόμενο