Skip to main content

Μετά από έξι χρόνια το «Διαβητικό» Χωριό επιστρέφει στην Αθήνα στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2017!

Η εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) τα τελευταία έξι χρόνια (Πεδίον του Άρεως – Αθήνα 2011, πλατεία Κοραή – Πειραιάς 2012, πλατεία Αριστοτέλους – Θεσσαλονίκη 2013, πλατεία Ελευθερίας – Δράμα 2014, πλατεία Γεωργίου Α’ – Πάτρα 2015, πλατεία Παλαιάς Αγοράς – Χανιά 2016), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), έχει τεράστια επιτυχία και έχει γίνει πλέον θεσμός. Για το έτος 2017 η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα υλοποιήσει στην Αθήνα την παραπάνω εκδήλωση στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2017.

Το «Διαβητικό» Χωριό αποτελεί μία πρωτότυπη εκδήλωση, η οποία, με τη συγκεκριμένη μορφή που υλοποιείται, είναι μοναδική στον κόσμο.

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου το «Διαβητικό» Χωριό θα ανοίξει τις πύλες του στην πλατεία Κοτζιά. Στο χώρο της πλατείας θα στηθούν, όπως και κάθε χρόνο, θεματικές «γειτονιές», όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό, διαδραστικό περιεχόμενο αλλά και διάφορα happenings ανά ώρα της ημέρας από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα και για τις δύο μέρες. Οι «θεματικές» γειτονιές περιλαμβάνουν τον Παιδότοπο, τον Αυτοέλεγχο, τη Διατροφή, τις Προληπτικές Εξετάσεις, τη Διαδραστική Εκπαίδευση και τις Γυμναστικές Δραστηριότητες (δείτε εδώ το πρόγραμμα).

  • Παιδότοπος: Στο συγκεκριμένο χώρο απασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά που επισκέπτονται το Χωριό μας και έρχονται μέσα από το παιχνίδι σε επαφή με το τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Μία σειρά από δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιού σχετικά με το Διαβήτηface paintingζωγραφικήθεατρικό παιχνίδι και άλλες πολλές εκπλήξεις περιμένουν τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Χωριό μας.
  • Αυτοέλεγχος: Στη συγκεκριμένη «γειτονιά» πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις σακχάρου αίματος από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και, όπου χρειάζεται, δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες.
  • Διατροφή: Εξειδικευμένοι διατροφολόγοι δίνουν οδηγίες στους πολίτες σχετικά με τη σημασία της διατροφής για την υγεία μας και επιπρόσθετα για τη σωστή ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, εταιρείες ενημερώνουν όσους θα παραβρεθούν στη συγκεκριμένη «γειτονιά» για προϊόντα υγιεινής διατροφής, όπως επίσης και προϊόντα κατάλληλα για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Προληπτικές εξετάσειςΕξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πραγματοποιεί δωρεάν μία σειρά προληπτικών εξετάσεων που έχουν σχέση με το σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του (Αρτηριακή Πίεση, Σπιρομέτρηση, Τονομέτρηση, Αμφιβληστροειδογράφημα, Βυθοσκόπηση, Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κλπ). Δίνονται συμβουλές από τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης στην αποφυγή των επίπονων για τον πάσχοντα επιπλοκών. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μία εξέταση σχετικά με το ήπαρ (ελαστογραφία), η οποία προσφέρεται εθελοντικά από τον εν λόγω Σύλλογο.
  • Διαδραστική Εκπαίδευση: Εκπαιδευτές και εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας –Νοσηλευτές, Διατροφολόγοι, Ψυχολόγοι– συζητούν με άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη λύνοντας απορίες και αποσαφηνίζοντας σημαντικά στοιχεία που αφορούν στο τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η υπό- και υπέρ-γλυκαιμία, τι κάνουμε σε ειδικές περιπτώσεις (ταξίδι, έμμηνος ρήση, ίωση κλπ). Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα από μία διαδραστική κουβέντα μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα που έχουν οριστεί από την Επιστημονική Επιτροπή. Η συμμετοχή είναι δωρεάν! Δηλώστε εδώ συμμετοχή!
  • Γυμναστικές δραστηριότητες: Στην εξέδρα πραγματοποιούνται διάφορες γυμναστικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν αφενός να τονίσουν τη σημασία της άσκησης στην υγεία μας, αλλά και στη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αφετέρου να κινητοποιήσουν τους πολίτες που θα επισκεφτούν το Χωριό μας, έτσι ώστε να μπουν στη διαδικασία να συμμετέχουν και να αθληθούν.

Παράλληλα, μία ημέρα πριν την έναρξη της ανοιχτής δράσης του «Διαβητικού» Χωριού, στις 3 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας στα θέματα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη (εδώ). Τα θέματα της Ημερίδας θα επικεντρώνονται στο πώς οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να υποστηρίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που τους επισκέπτονται.

Η εκδήλωση «Διαβητικό» Χωριό και η Επιστημονική Ημερίδα για τους Επαγγελματίες Υγείας υλοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και των επιστημονικών εταιρειών: Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ – ΠΕΕ), Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ), Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η είσοδος στο «Διαβητικό» Χωριό είναι ελεύθερη για όλους!

Συνδιοργάνωση:

Περιφέρεια Αττικής

Υπό την αιγίδα του:

Δήμου Αθηναίων

Με την αιγίδα και την επιστημονική υποστήριξη/επιμέλεια των:
Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία
Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού
Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος
Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Εθελοντές
Atlas Security
IEK AKMH
Eκπαιδευτικός Oργανισμός “Studio One” & Ακαδημία “The Concept
Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας»
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ)
Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο