Skip to main content

Δράση 2021

Α' Περίοδος

10 Μαΐου - 20 Ιουνίου

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1: 7 Ιουνίου – 20 Ιουνίου

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 10 Μαΐου – 30 Μαΐου

Δράση 2021

Α' Περίοδος

10 Μαΐου - 20 Ιουνίου

→ ΣΔ Τύπου 2: 10 Μαΐου – 30 Μαΐου
→ ΣΔ Τύπου 1: 7 Ιουνίου – 20 Ιουνίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Κατέβασε την εφαρμογή Diabetes Quiz Academy και μάθε διασκεδάζοντας!

Κατέβασε την Εφαρμογή!

👉 Περιεχόμενο Δράσης 2021 για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Πρόληψη & Aντιμετώπιση του Διαβήτη Tύπου 2

Η διατροφική «θεραπεία»… σε πρώτο πλάνο

Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη, γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται και προληπτική διατροφή, και τη θεραπεία πολλών παθήσεων και ειδικότερα του Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, η ιατρική διατροφική «θεραπεία» του Διαβήτη αποτελεί ένα βασικό τμήμα της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης στον Διαβήτη. 

Όταν καταναλώνουμε τροφές, το τελικό προϊόν της διάσπασής τους, τα σάκχαρα, παραμένουν ελεύθερα στην κυκλοφορία του αίματος περιμένοντας την ινσουλίνη να δράσει. Όταν αυτή λείπει, είναι μειωμένη ή ο οργανισμός δεν μπορεί να τη διαχειριστεί σωστά, η γλυκόζη στο αίμα μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας προβλήματα.

Η ιατρική διατροφική «θεραπεία»… με περισσότερες λεπτομέρειες

Τόσο οι ξένοι όσο και οι ελληνικοί οργανισμοί για τον Διαβήτη, υποστηρίζουν ότι η ιατρική διατροφική «θεραπεία» στηρίζεται στην εξατομικευμένη εκπαίδευση των ατόμων που πάσχουν και των ατόμων που μπορεί να τους φροντίζουν. Ο κεντρικός στόχος αυτής της εκπαίδευσης είναι ο έλεγχος των υδατανθράκων τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Έτσι, καλό είναι να προτιμώνται υδατάνθρακες με αρκετές φυτικές ίνες, άρα και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για την επίτευξη καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου.

Πηγή: Clipartpanda.com

Πηγή: Clipart-library.com

Ήξερες ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δεν επηρεάζεται από τη φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγηθεί;

Αυτό συμβαίνει γιατί ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός που μας δείχνει ποια είναι η μέγιστη τιμή της γλυκόζης αίματος στο δίωρο μετά την ολοκλήρωση του φαγητού. Η μεταβολή της γλυκόζης είναι αποτέλεσμα της ποιότητας του φαγητού που καταναλώσαμε και θα συμβεί. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να επέμβουμε με τη χορήγηση περισσότερων μονάδων ινσουλίνης με στόχο να μειώσουμε τις πιθανότητες για μεγάλη αύξηση της γλυκόζης. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, θα οδηγήσει σε απότομη πτώση της γλυκόζης, πριν το δίωρο με επακόλουθο την υπογλυκαιμία. Για να αποφευχθεί η μεταβολή της γλυκόζης εξαιτίας του γλυκαιμικού δείκτη, μπορούμε να αυξήσουμε στο γεύμα την ποσότητα των φυτικών ινών, των πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπαρών και να προσέξουμε τον τρόπο μαγειρέματος.

Ένας ακόμη στόχος της διατροφικής «θεραπείας» είναι η σωστή αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία είναι η πτώση της γλυκόζης κάτω  από 70 mg/dL αίματος με ή χωρίς συμπτώματα. Όταν συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, είναι αποτέλεσμα είτε της περίσσειας δραστικότητας της φαρμακευτικής αγωγής είτε λόγω απρογραμμάτιστης δραστηριότητας.

Ήξερες ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα για την διόρθωση της υπογλυκαιμίας;

Για τη διόρθωση της υπογλυκαιμίας χρειάζονται άμεσα απορροφήσιμοι υδατάνθρακες όπως η δεξτρόζη, η οποία βρίσκεται σε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν δεν υπάρχει δεξτρόζη, άμεσα απορροφήσιμους υδατάνθρακες περιέχουν τα αναψυκτικά, τα οποία όμως, λόγω των υπολοίπων συστατικών τους, καλό είναι να αποφεύγονται. Λύσεις όπως το ζαχαρόνερο, το μέλι και οι χυμοί δεν είναι καλό να ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας, καθώς καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης που περιέχουν, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να πέφτει ακόμη περισσότερο και αργότερα να ανεβαίνει πάρα πολύ. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα που περιέχουν λίπος (π.χ. σοκολάτες) γιατί κι αυτά καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, επιμηκύνουν τη διάρκεια της υπογλυκαιμίας και αργότερα ανεβάζουν το επίπεδο της γλυκόζης εκτός των επιθυμητών ορίων. 

Ήξερες ότι υπάρχουν γλυκαντικές ουσίες που έχουν θερμίδες… κι άλλες που δεν έχουν;

Οι γλυκαντικές ύλες αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά. Αυτές, επειδή δε μεταβολίζονται από το ανθρώπινο σώμα και απεκκρίνονται ακέραιες, δεν αποδίδουν ενέργεια. Υπάρχουν μη θερμιδικές, ασφαλείς, γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το ακεσουλφαμικό κάλιο, το κυκλαμικό νάτριο, η νεοτάμη, η σουκραλόζη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης. Υπάρχουν και οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως οι πολυόλες: σορβιτόλη, μαννιτόλη, ερυθριτόλη, λακτιτόλη, μαλτιτόλη και ξυλιτόλη.

Tip:  Η φρουκτόζη έχει την ίδια θερμιδική απόδοση με τη ζάχαρη (σακχαρόζη). Άρα, αποδίδει υδατάνθρακες και θερμίδες όπου προστίθεται.

Είναι οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες τελικά τόσο ασφαλείς;

Κάποιες  τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δεν αποδίδουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, όταν χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζια γλυκαντικά για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Στη σύστασή τους, όμως, προστίθενται ουσίες οι οποίες έχουν θερμίδες και υδατάνθρακες, π.χ. δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη κλπ. 

Επιπλέον, σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τα βακτήρια του εντέρου ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια ανωμαλία στη χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Πηγή: Vecteezy.com

Είναι κατάλληλο ένα πρόγραμμα διατροφής βασιζόμενο στις αρχές της νηστείας για ένα άτομο που πάσχει από Διαβήτη τύπου 2;

Οι νηστείες, και συγκεκριμένα η νηστεία της Σαρακοστής, επιτάσσει αποχή από κυρίως ζωικές τροφές και τα προϊόντα τους, ενώ στηρίζεται στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λίπους. Το άτομο που κάνει νηστεία, αποφεύγει μια ομάδα τροφίμων και αναγκαστικά αυξάνει τις μερίδες των άλλων ομάδων για να επέλθει ο κορεσμός. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε τα λαχανικά και τα κάποια λιπαρά τρόφιμα, όλα τα υπόλοιπα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης. Αν μάλιστα, υποθέσουμε ότι διπλασιάζεται η μερίδα των αμυλούχων, θα παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης, τη στιγμή που μια ομάδα τροφίμων που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη, οι πρωτεΐνες, λείπει. Από την άλλη, αν προσθέσουμε και τα διάφορα λιπαρά προϊόντα και τα ειδικά για τη νηστεία προϊόντα, η ενεργειακή πρόσληψη αυξάνεται κατά πολύ με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το σωματικό μας βάρος.

Η πρόληψη για τη «θεραπεία» του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την πρόληψη χρονίων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Ωστόσο, ελληνικοί και ξένοι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Μείωση του σωματικού βάρους εφόσον αυτό είναι αυξημένο

Μελέτες δείχνουν ότι η έκκριση της ινσουλίνης δυσχεραίνεται όταν υπάρχει αυξημένο κοιλιακό λίπος, αφού το πάγκρεας βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Έτσι, κάποιος με αυξημένη περιφέρεια μέσης έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από Διαβήτη τύπου 2 εξαιτίας της κοιλιακής παχυσαρκίας. 

Πώς το σωματικό βάρος κατέχει βασικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη;

Ξεκινώντας από την αρχή, γνωρίζουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διάφορων προβλημάτων υγείας. Πώς συμβαίνει όμως η αύξηση του σωματικού μας βάρους; Όπως φαίνεται και από την εικόνα, το βάρος μας αυξάνεται, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από τις θερμίδες που καταναλώνουμε. 

Φυσικά, ρόλο στο «κάψιμο» των θερμίδων παίζει και η φυσική δραστηριότητα η οποία είναι απούσα όταν υπάρχει αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η μεγάλη αύξηση του σωματικού μας βάρους, μας οδηγεί στην παχυσαρκία και αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρονίων παθήσεων. Άρα, η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά και των υπόλοιπων δεικτών υγείας.

Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ενημερωτικό Φυλλάδιο: Γιατί παχαίνουμε;

Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ενημερωτικό Φυλλάδιο: Γιατί παχαίνουμε;

Πώς θα γίνει αυτό;

Αρχικά, μειώνουμε τις περίσσειες θερμίδες που καταναλώνουμε και τρώμε απ’ όλα με μέτρο και σύμφωνα με τις ανάγκες μας. 

Περνάμε λιγότερο χρόνο καθιστοί μπροστά από κάποια οθόνη και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι μέσα στη μέρα, εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας. 

Εδώ χρειάζεται να επισημανθεί και η συμβολή της διακοπής του καπνίσματος για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με σκοπό την απώλεια και τη διατήρηση ενός υγιεινού σωματικού βάρους. Όμως, συμβαίνει ένα παράδοξο. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το κάπνισμα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης και μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό. Όταν διακοπεί το κάπνισμα, η όρεξη και ο μεταβολισμός επιστρέφουν στο φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και να «καίγονται» λιγότερες θερμίδες. Επίσης, με τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται η ικανότητα της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό μπορεί να κάνει το φαγητό πιο ελκυστικό, κάτι που μπορεί επίσης, να οδηγήσει στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού. 

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν ταυτόχρονα με τη διακοπή του καπνίσματος υιοθετηθεί η υγιεινή διατροφή, με την επιλογή θρεπτικών τροφών, την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και τη δραστηριότητα. Το δίπτυχο υγιεινή διατροφή και άσκηση, μπορεί να αποτρέψει την απόκτηση βάρους αλλά μπορεί και να ευνοήσει την απώλεια βάρους αν χρειάζεται.

Κατανάλωση λιγότερου από 30% του ολικού λίπους αλλά και του κορεσμένου σε ποσότητα λιγότερη του 10%

Τα λιπαρά, σε μικρή ποσότητα αποδίδουν αρκετές θερμίδες. Μάλιστα, όταν πρόκειται για κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, η σύσταση είναι ακόμη πιο αυστηρή διότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης δημιουργώντας προϋποθέσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις κι αυτές με τη σειρά τους προϋποθέσεις για εκδήλωση Διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ενημερωτικό Φυλλάδιο: Γιατί παχαίνουμε;

Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών

Πλέον, η Μεσογειακή διατροφή έχει αντικατασταθεί από τη Δυτικού τύπου διατροφή, η οποία περιλαμβάνει σε αφθονία κατανάλωση απλών υδατανθράκων, χωρίς φυτικές ίνες δηλαδή και κόκκινο -συνήθως και επεξεργασμένο- κρέας. Οι απλοί υδατάνθρακες αυξομειώνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δημιουργώντας ένα μόνιμο αίσθημα πείνας. Αποτέλεσμα αυτής της πείνας είναι η κατανάλωση γευμάτων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ή ακόμη και να είχαμε κάνει υγιεινότερη επιλογή. Εδώ, να επισημάνουμε πως και οι φυτικές ίνες από μόνες τους έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και η απουσία τους δημιουργεί προβλήματα.

Σωματική άσκηση

Η δραστηριότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2 καθώς μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος αλλά και να διατηρήσει το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ωστόσο, η πιο σημαντική ενέργεια για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι η εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς προς υγιεινότερο τρόπο ζωής και υγιεινότερες επιλογές. Μάλιστα, τα άτομα θα πρέπει να αποκτήσουν συμπεριφορικές δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις αλλαγές που έχουν καταφέρει. 

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των φαρμάκων για την πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να έχει εγκριθεί για τη χρήση αυτή.

Διατροφικές συμβουλές για παθήσεις που συνδέονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Τι συμβαίνει όταν μαζί με τον Σακχαρώδη Διαβήτη συνυπάρχουν και χρόνια νοσήματα όπως…

Πηγή: Clipartpanda.com

...καρδιαγγειακές παθήσεις;

Σε ό,τι αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι καλό να γνωρίζουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2, ότι με την πάροδο του χρόνου, ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά. Έτσι, η διατροφική παρέμβαση περιλαμβάνει: 

 • Μείωση σωματικού βάρους, αν χρειάζεται
 • Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ειδικά αν αυτές προέρχονται από ανθυγιεινά τρόφιμα
 • Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
 • Αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών 
 • Υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής
 • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
 • Διακοπή του καπνίσματος

Πηγή: Clipartpanda.com

...υπέρταση;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση και την εξέλιξη των επιπλοκών του Διαβήτη. Η διατροφική παρέμβαση περιλαμβάνει:

 • Μείωση σωματικού βάρους, αν χρειάζεται
 • Μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου και αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο 
 • Μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Πηγή: Clipartpanda.com

...ουρικό οξύ;

Ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και μία από αυτές είναι οι χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη, θα πρέπει να προσέξουν τα εξής: 

 • Μείωση σωματικού βάρους, αν χρειάζεται
 • Αποφυγή τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως π.χ. εντόσθια, ζωμός κρέατος, μύδια, στρείδια, αβγοτάραχο, σαρδέλες, ρέγγα κ.ά.
 • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
 • Επαρκής καθημερινή ενυδάτωση

Εδώ να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν τόσο προσπάθεια πρόληψης επεισοδίων εγκατεστημένης ουρικής αρθρίτιδας αλλά και τη θεραπεία μαζί με φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: Clipartpanda.com

...οστεοπόρωση;

Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν την αρνητική σχέση μεταξύ του Διαβήτη τύπου 2 και της ποιότητας και της δύναμης των οστών. Τα συμπεράσματα αυτά οδήγησαν στην αποδοχή της διαβητικής νόσου των οστών ως σοβαρή επιπλοκή του Διαβήτη τύπου 2 που υπάρχει χρόνια και αναφέρονται σε άτομα με κακό γλυκαιμικό έλεγχο. Ωστόσο, η διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της οστικής πυκνότητας με:

 • Μείωση σωματικού βάρους, αν χρειάζεται
 • Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D 
 • Συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης D και ασβεστίου. Εδώ να διευκρινιστεί πως για να απορροφηθεί καλύτερα η βιταμίνη D, χρειάζεται παρουσία μαγνησίου και βιταμίνης Κ (προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή)
 • Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
 • Αύξηση σωματικής δραστηριότητας

Όλα τα παραπάνω υγιεινοδιαιτητικά μέτρα γίνονται σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και τον διαιτολόγο. Μαζί με όλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί και η φαρμακευτική αγωγή για την οποία είναι υπεύθυνος ο θεράπων ιατρός

Επιπλέον, εκτός από τις παραπάνω ιατρικές καταστάσεις, η αντιμετώπιση των οποίων περιλαμβάνει και τη διατροφική προσέγγιση, υπάρχουν κι άλλες παθήσεις συνδεόμενες με τον Διαβήτη, οι οποίες αποτελούν τις επιπλοκές του. Αυτές είναι: η διαβητική κετοξέωση, η διαβητική νευροπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό πόδι. Όλες αυτές, ως διατροφική «θεραπεία» έχουν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, με το οποίο επιδιώκεται ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος, εκτός της διαβητικής νεφροπάθειας όπου χρειάζονται πιο εξιδεικευμένες οδηγίες ανάλογα με το στάδιο νεφροπάθειας, όπως: 

 • Η πρώτη οδηγία, ανεξάρτητα με το στάδιο νεφροπάθειας, είναι ο περιορισμός του αλατιού. Μπορεί να αντικατασταθεί με μπαχαρικά που όμως δεν περιέχουν αλάτι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία στην πλειοψηφία τους περιέχουν αλάτι.
 • Σε πιο προχωρημένα στάδια, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση πρωτεΐνης, φωσφόρου και καλίου.
 • Στο στάδιο της αιμοκάθαρσης, η κατανάλωση σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξηθεί, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή στα υγρά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εξιδεικευμένες οδηγίες και το άτομο που πάσχει από Διαβήτη και από διαβητική νεφροπάθεια, πρέπει να συνεργάζεται με τον θεράποντα ιατρό του και έναν εξιδεικευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Η θέση της ψυχολογίας στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και η θέση της διατροφής

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει τη σωματική, κοινωνική και ψυχική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής ευημερίας των ατόμων που πάσχουν και απαιτεί ουσιαστική αυτοδιαχείριση δια βίου. Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη είναι 2 έως 3 φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη από τα άτομα που δεν πάσχουν.

Ο φόβος των διακυμάνσεων της γλυκόζης μπορεί να είναι πολύ αγχωτικός σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2. Οι αλλαγές στη γλυκόζη μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αλλαγές στη διάθεση και άλλα ψυχικά συμπτώματα, όπως κόπωση, προβλήματα σκέψης, σαφώς και άγχος. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται άγχος σαν να έχει χαμηλή γλυκόζη αλλά και αντίστροφα.

Ειδικότερα, το να πάσχει κανείς από Διαβήτη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μίας κατάστασης που ονομάζεται «δυσφορία προκαλούμενη από τον Διαβήτη», η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με το άγχος και την κατάθλιψη. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη, η δυσφορία προκαλούμενη από τον Διαβήτη μπορεί να συνδεθεί με αιτιώδεις παράγοντες που σχετίζονται με αυτόν. Για παράδειγμα, ο φόβος της υπογλυκαιμίας ή ενός πολύ χαμηλού επιπέδου γλυκόζης, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία. Η δυσφορία αυτή μπορεί επίσης να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Εκτιμάται ότι το 33 έως 50% των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη θα παρουσιάσουν αυτήν τη δυσφορία σε κάποιο σημείο. Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση της διαχείρισης του Διαβήτη για τη μείωση του στρες, της θεραπείας με ομιλία και των ομάδων υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμη.

Πηγή: Clipart-library.com

Οι γυναίκες με Διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μία διατροφική διαταραχή που ονομάζεται αδηφαγία. Χαρακτηριστικό της είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, χωρίς την πρόκληση εμετού για μεγάλο χρονικό διάστημα, προερχόμενη από την ψυχολογική της κατάστασης. 

Υπολογίζεται ότι μόνο περίπου το 1/3 των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη και κάποια ψυχική ασθένεια, λαμβάνουν διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φορές τα συμπτώματα των υψηλών ή χαμηλών επιπέδων γλυκόζης μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους. Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι πάσχοντες από Διαβήτη μπορεί επίσης να στιγματιστούν όταν μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. 

Μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, όπως ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ο ενδοκρινολόγος ή παθολόγος εξειδικευμένος στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο εξιδεικευμένος σε θέματα Διαβήτη νοσηλευτής, ο διατροφολόγος, είναι η ορθότερη προσέγγιση για την ολιστική θεραπεία του Διαβήτη.

Πηγή: Clipart-library.com

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Βασιλική Λαζαρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο