Skip to main content

Δράση 2020

26 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου

Δράση 2020

26 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Ο ρόλος του Υγιεινού Τρόπου Ζωής στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ήξερες ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μας βοηθά να μένουμε υγιείς;

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο «φάρμακο» που διαθέτουμε για να παραμένουμε υγιείς. Το κλειδί είναι να κάνουμε σωστή διατροφή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, αλλά και τακτική σωματική άσκηση, η οποία μας βοηθά να αξιοποιούμε την ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές και να κρατάμε το σωματικό μας βάρος υπό έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προλαμβάνουμε τόσο το υπερβάλλον βάρος, όσο και αισθήματα κόπωσης και ναυτίας που απορρέουν από τις «κακές επιλογές», αλλά και να διατηρούμε την καρδιά μας δυνατή.

Ήξερες ότι…

Πρόσφατη έρευνα της Washington University School of Medicine αναδεικνύει τα οφέλη της απώλειας βάρους μέσω αλλαγής τρόπου ζωής ως ισάξια μιας βαριατρικής επέμβασης (=χειρουργική επέμβαση του στομάχου ή/και του εντέρου με στόχο να βοηθήσει άτομα με εκσεσημασμένη παχυσαρκία να χάσουν βάρος) σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

Εάν δεν έχω Διαβήτη, χρειάζεται να ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συνδέεται με την αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως ο Διαβήτης τύπου 2 (ακούμε συχνά την ιατρική οδηγία «κάνε δίαιτα και άσκηση» στην αντιμετώπιση του Διαβήτη), όμως δεν περιορίζεται μόνο στον ρόλο αυτό. Ειδικά για τον Διαβήτη τύπου 2, τέτοιου είδους αλλαγές, μας βοηθούν να επιτύχουμε ακόμα και πρόληψη της εκδήλωσής του (δηλαδή να μην εμφανιστεί ποτέ, ακόμα κι αν έχουμε την «προδιάθεση»).

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, τα οποία στοιχειοθετούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, διαδραματίζουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλαπλών νοσημάτων αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου του Harvard μελέτησαν την πορεία ατόμων που διατηρούσαν 5 χαμηλού κινδύνου -καλές- καθημερινές συνήθειες:
  1. δεν είχαν καπνίσει ποτέ
  2. είχαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος με ΔΜΣ μεταξύ 18,5-24,9 kg/m2
  3. έκαναν μέτρια έως έντονη άσκηση διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών ανά ημέρα
  4. κατανάλωναν μικρή ποσότητα αλκοόλ και
  5. ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
Στη μελέτη αυτή φάνηκε πως όσοι υιοθέτησαν 4-5 από τις προαναφερθείσες συνήθειες, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (περίπου 10 έτη), ελεύθερο χρονίων νοσημάτων όπως πχ τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Επιπλέον, η υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη διάθεση μέσα στην ημέρα. Επομένως, τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής εκτείνονται πέραν της αντιμετώπισης ή και πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη και μας αφορούν ακόμα και όταν δεν έχουμε κάποιο χρόνιο νόσημα.

Κι αν έχω Διαβήτη, σε τι με ωφελεί ο υγιεινός τρόπος ζωής;

Ο Διαβήτης, οποιουδήποτε τύπου, αποτελεί ένα συστηματικό νόσημα, επηρεάζει δηλαδή τη λειτουργία όλου του οργανισμού. Αν σκεφτούμε πως κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται ενέργεια -άρα και γλυκόζη-, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το έργο του οργανισμού όταν θέλει να παράξει ενέργεια για όλες τις καθημερινές μας λειτουργίες.

Στην περίπτωση του Διαβήτη, ακολουθώντας ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής -τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα-, αλλά και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, διευκολύνουμε τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει καλύτερα τους υδατάνθρακες της τροφής και να ρυθμίσει πιο εύκολα τα επίπεδα της γλυκόζης και επιπλέον, μακροπρόθεσμα, συμβάλλουμε στην πρόληψη των επιπλοκών του Διαβήτη. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Διαβήτη τύπου 2, μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να επιτύχουμε την υποστροφή του (να τον «θεραπεύσουμε» και πιθανόν να μη χρειαζόμαστε πλέον και φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να είχαμε ξεκινήσει). Επιπλέον, ο υγιεινός τρόπος ζωής δρα προστατευτικά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως είναι το καρδιαγγειακό (καρδιά και κυκλοφορία του αίματος), με αποτέλεσμα να μας προστατεύει κι από άλλα νοσήματα-επιπλοκές που συχνά συνοδεύουν τη διάγνωση του Διαβήτη.

Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση του Προδιαβήτη;

Ο Προδιαβήτης, ο οποίος προηγείται συνήθως της εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, όπως και ο Διαβήτης τύπου 2. Αν διαγνωστεί μπορεί να αντιστραφεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη παίζει η απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, αν υπάρχει, και η διατήρηση ενός φυσιολογικού για το ύψος μας βάρους. Αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σχεδόν πάντα στην εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Έλενα Βακάλη

Ειδικευόμενη Ενδοκρινολογίας ΓΝ Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», IDF Europe YOURAH Steering Committee Member Projects, Ιδρυτικό Μέλος ADRG

Μετάβαση στο περιεχόμενο