Skip to main content

Δράση 2021

B' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Δράση 2021

Β' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Κατέβασε την εφαρμογή Diabetes Quiz Academy και μάθε διασκεδάζοντας!

Κατέβασε την Εφαρμογή!

Διαβήτης: Ένα χρόνιο νόσημα

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι γνώσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη: Μύθοι και αλήθειες!
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο χρήζει και διατροφικής θεραπείας. Το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής απαντάται σαν διατροφική θεραπεία για όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους Διαβήτη με εξαίρεση κάποιες ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και συγχρόνως από κάποιο άλλο νόσημα, πχ κοιλιοκάκη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό το άτομο χρειάζεται να λάβει πιο εξειδικευμένη διατροφική θεραπεία, η οποία όμως έχει τους ίδιους κανόνες με τη Μεσογειακή Διατροφή: καλά λιπαρά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας κλπ.
Για να γίνει πιο κατανοητή, όμως, η διατροφή ενός ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη, ας ξεκινήσουμε το παιχνίδι!

Μύθος Νο 1: Όταν κάποιος πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να τρώει μόνο «τρόφιμα για διαβητικούς».

ΜΥΘΟΣ!

Το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, εφόσον εκπαιδευτεί διατροφικά από την ειδική ομάδα επαγγελματιών υγείας, μπορεί να επιλέξει όποιο τρόφιμο επιθυμεί, ανεξάρτητα αν φέρει την ειδική σήμανση για άτομα με Διαβήτη.

Μύθος Νο2: Ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη απαγορεύεται να τρώει ζάχαρη ή προϊόντα με ζάχαρη και μέλι.

ΜΥΘΟΣ!

Το άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, εφόσον εκπαιδευτεί διατροφικά, μπορεί να καταναλώσει όποιο τρόφιμο επιθυμεί. Η διατροφική εκπαίδευση περιλαμβάνει το πρότυπο της διατροφής που προάγει την υγεία και δεν τη θέτει σε κίνδυνο. Αν, όμως, αυτό το άτομο χρειάζεται να λάβει εξειδικευμένη διατροφική θεραπεία γιατί πάσχει από κάποια αλλεργία ή δυσανεξία, θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Μύθος Νο 3: Όταν ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη βρεθεί σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο, πρέπει να φάει γλυκό για να οδηγηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του εντός φυσιολογικού εύρους.

ΜΥΘΟΣ!

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η υπογλυκαιμία! Υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν η γλυκόζη αίματος έχει τιμή κάτω από 70 mg/dL. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, τρέμουλο, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση κλπ. Για να αυξηθούν τα επίπεδα του σακχάρου χρειάζονται γρήγορα απορροφήσιμοι υδατάνθρακες. Αυτοί βρίσκονται σε καραμέλες τύπου τζελ, φρουτοποτά, αναψυκτικά, αλλά και σε ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας, όχι, όμως, σε γλυκά! Φυσικά και το γλυκό έχει ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα έχει και λίπος, το οποίο εντέλει καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Εδώ ας διευκρινίσουμε κάτι. Ένα άτομο που δεν πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, δεν μπορεί να πάθει υπογλυκαιμία διότι το σώμα έχει διάφορους μηχανισμούς για να την αποτρέψει. Ωστόσο, θα νιώσει μεγάλη πείνα και ίσως και συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ειδικά αν έχει περάσει ένα 4ωρο από το προηγούμενο γεύμα και αν υπάρξει και δραστηριότητα! Η αντιμετώπιση είναι παρόμοια! Αρκεί να καταναλώσει ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό και όχι γλυκό, διότι αυτό καθυστερεί την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξαιτίας της παρουσίας του λίπους και επιπλέον, αν υιοθετηθεί ο λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης με την κατανάλωση γλυκού, πιθανόν να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση του βάρους.

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Βασιλική Λαζαρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο