Skip to main content

Δράση 2021

B' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Δράση 2021

Β' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Κατέβασε την εφαρμογή Diabetes Quiz Academy και μάθε διασκεδάζοντας!

Κατέβασε την Εφαρμογή!

Η σημασία της διατροφής

Γιατί παίρνουμε βάρος;

Όπως φαίνεται και από την εικόνα, για να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει το βάρος του θα πρέπει να καταναλώνει όση ενέργεια έχει λάβει από το φαγητό. 

Για να μπορέσει, από την άλλη, να πάρει βάρος, θα πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα της προσλαμβανόμενης ενέργειας από το φαγητό σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει.

Για να μπορέσει, τέλος, να χάσει βάρος, θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που προσλαμβάνει.

Η κατανόηση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες το σώμα αποθηκεύει λίπος ή κινητοποιεί τις αποθήκες λίπους για να χάσει βάρος, αποτελεί ένα εργαλείο για να εκπαιδευτεί, σύμφωνα με τις ανάγκες του, ο κάθε άνθρωπος.  Επιπλέον, το υπερβάλλον βάρος έχει συνδεθεί με διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Μάλιστα, το υπερβάλλον βάρος από μικρή ηλικία, καλλιεργεί προϋποθέσεις για μετέπειτα ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων αλλά είναι κι ενδεικτικό για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Ήξερες ότι…

...ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος μπορεί να μην είναι υγιές;

Το φυσιολογικό βάρος καθορίζεται με βάση τα ανώτατα και κατώτατα όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ δείχνει το πόσο φυσιολογικό είναι το βάρος μας σε σχέση με το ύψος μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει ένα εύρος τιμών φυσιολογικού ΔΜΣ κι όχι ένα ιδανικό βάρος. Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν μπορεί να ανιχνεύσει τη μυϊκή, την οστική αλλά και τη λιπώδη μάζα. Γι’ αυτό, μπορεί κάποιος, ο οποίος έχει ΔΜΣ εντός φυσιολογικών ορίων, να έχει προβλήματα υγείας ίδια με αυτούς που έχουν υψηλό ΔΜΣ. Μάλιστα, από έρευνες φαίνεται ότι άτομα με υγιή ΔΜΣ είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακό επεισόδιο επειδή είχαν σπλαχνικό λίπος.

Πηγή: Διατροφική Αξιολόγηση, Γιάννης Μανιός

...η υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο;

Η παχυσαρκία σχετίζεται με διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας επηρεάζοντας τη μάθηση και τη μνήμη. 

Στην παρακάτω εικόνα, μπορούμε να δούμε σε πόση ποσότητα υγιεινών κι ανθυγιεινών τροφίμων αντιστοιχεί η ίδια ποσότητα θερμίδων (στην προκειμένη περίπτωση ποσότητα 250 θερμίδων). Για παράδειγμα, 481 γρ μήλου έχουν τις ίδιες θερμίδες με 53 γρ από πατατάκια ολικής! Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα τη σημασία της ποιότητας ενός τροφίμου, το οποίο περιέχει συνήθως αρκετές θερμίδες σε τόση μικρή ποσότητα.

Πηγή: Οδηγός Διατροφής για τη Ρύθμιση του Διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία – Nutriondata.self.com

Εδώ αξίζει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι δε διαχωρίζουμε τα τρόφιμα μόνο από τις θερμίδες, αλλά και από τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν. Στη δεύτερη κατηγορία τροφίμων της εικόνας βρίσκονται όλα τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Να χάσει κανείς βάρος ή να μη χάσει;

Τα παιδιά μέχρι και 18 ετών, όπως αναφέρθηκε και σε παραπάνω ενότητες, απαγορεύεται να κάνουν δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους, γιατί είναι ακόμη στην ανάπτυξη η οποία είναι μια απαιτητική διαδικασία σε θρεπτικά συστατικά. 

Ωστόσο, πολλές φορές παιδιά στην εφηβεία επιχειρούν να χάσουν βάρος ακολουθώντας διάφορες δίαιτες για τις οποίες έμαθαν πληροφορίες είτε από το διαδίκτυο είτε είναι γνώστες της φράσης «αν θέλεις να χάσεις βάρος, πρέπει να μειώσεις το φαγητό» ή «να κόψεις το βραδινό». Τέτοιου είδους πρακτικές είναι βίαιες προς το σώμα και τη φυσιολογική του λειτουργία.

Διαταραγμένη σχέση με το φαγητό μπορούν να αναπτύξουν και τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κακή εικόνα σώματος, η μοναχικότητα, το bullying, κάποιο πρόβλημα υγείας που χρειάζεται ειδική διατροφική προσέγγιση κλπ. Όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένα παιδί στην πιο απαιτητική για την ανάπτυξή του περίοδο να περιορίζει υπερβολικά την πρόσληψη τροφής του. Ωστόσο, η διαταραγμένη αυτή σχέση με το φαγητό μπορεί να επαναπροσδιοριστεί με τη συμβολή ειδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας. 

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η διαταραγμένη σχέση με το φαγητό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν κάποιος δεν έχει διατροφική εκπαίδευση. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε να τρώμε σωστά και σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες μας και το ιστορικό μας.  

Τι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και σε τι είναι χρήσιμος;

Η σύσταση του ανθρώπινου σώματος αλλάζει στα διάφορα ηλικιακά στάδια. 

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο ρυθμός αύξησης της λιπώδους μάζας στα κορίτσια είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στα αγόρια.  Έτσι, φαίνεται πως τα κορίτσια κατά το τέλος της εφηβείας έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερη λιπώδη μάζα απ’ ότι τα αγόρια.

Η παρακολούθηση της αύξησης της λιπώδους μάζας σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική, καθώς σχετίζεται με τη λιπώδη μάζα που εμφανίζει το κάθε παιδί ως ενήλικας. Πιο συγκεκριμένα, η λιπώδης μάζα αυξάνεται καθώς αυξάνεται και η ηλικία. Στα ηλικιωμένα άτομα, η λιπώδης μάζα αντικαθιστά τη μυϊκή μάζα και έτσι δεν παρατηρείται κάποια μεταβολή στο βάρος.

Πηγή: Διατροφική Αξιολόγηση, Γιάννης Μανιός

Τι γίνεται με την άλιπη μάζα;

Η άλιπη μάζα σώματος (περιλαμβάνει τα οστά, τη μυϊκή μάζα του σώματος, το ποσοστό νερού και τους συνδετικούς και οργανικούς ιστούς, όπως καρδιά, ήπαρ, εγκέφαλος κλπ) κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του βάρους και του ύψους. Ο ρυθμός, όμως, της αύξησής της και η τελική ποσότητα αυτής είναι μεγαλύτερη στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

Στα αγόρια, οι τιμές που ισχύουν κατά την ενήλικη ζωή, επιτυγχάνονται κατά την ηλικία των 19-20 ετών, ενώ στα κορίτσια η άλιπη μάζα σώματος αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 15-16 ετών.

Πηγή: Διατροφική Αξιολόγηση, Γιάννης Μανιός

Πώς αξιολογείται ο ρυθμός ανάπτυξης;

Η αξιολόγηση του ύψους και του βάρους των παιδιών έως και τα 18 χρόνια γίνεται μόνο με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης. Οι καμπύλες αυτές έχουν σκοπό να περιγράψουν έναν πληθυσμό ως προς ένα χαρακτηριστικό και όχι να προσδιορίσουν την ιδανική τιμή της μεταβλητής που εξετάζεται. Επίσης, οι τιμές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο αξιολόγησης της ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, καθώς και ως δεδομένα βάσει των οποίων εντοπίζονται περιπτώσεις καθυστερημένης ανάπτυξης.

Ό,τι έχει να κάνει με την αξιολόγηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η χρήση του στα παιδιά έχει κάποια ορισμένα προβλήματα, κυρίως στο κατά πόσο μπορεί να εκτιμήσει την άλιπη και τη λιπώδη μάζα σώματος. Ουσιαστικά, ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται για να παρακολουθείται η ανάπτυξη του βάρους και του ύψους μαζί. Επίσης, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής η αξιολόγηση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η καμπύλη που αντιπροσωπεύει τη χώρα από την οποία κατάγεται το παιδί.

Σε παιδιά και εφήβους, λοιπόν, το υγιές εύρος για τον ΔΜΣ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Κοιτώντας τις καμπύλες ανάπτυξης, το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι η τελευταία, από πάνω, γραμμή, ενώ το κατώτατο φυσιολογικό όριο είναι η τελευταία, από κάτω, γραμμή.  Από την παραπάνω εξήγηση του ανώτατου και κατώτατου φυσιολογικού προκύπτει ότι δεν υπάρχει μια τιμή ιδανικού βάρους. Αντίθετα, υπάρχει εύρος φυσιολογικού βάρους που καθορίζεται από την ανώτατη και κατώτατη γραμμή της καμπύλης.

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί είναι στα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα βάρους, πρέπει να γίνει αξιολόγηση για τυχόν επιπλοκές, αν υπάρχει κάποια αιτιολογία στην αύξηση βάρους, όπως οι ενδοκρινολογικοί παράγοντες κι έπειτα να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης. Ο κανόνας λέει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι απαγορεύεται να κάνουν δίαιτες με σκοπό την απώλεια βάρους. Μόνο αν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, μπορεί να συζητηθεί μια τέτοια περίπτωση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την υγεία σε όλα τα επίπεδα του παιδιού. Ο κανόνας είναι να γίνεται διατροφική εκπαίδευση στο παιδί αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον με σκοπό να διατηρηθεί το βάρος στο επίπεδο που βρίσκεται και ψηλώνοντας, ο ΔΜΣ θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα. Εδώ, αξίζει να τονίσουμε ότι για την επίτευξη ενός υγιούς ΔΜΣ μεγάλη σημασία έχει και η σωματική δραστηριότητα. 

Τέλος, και στους ενηλίκους, δεν υπάρχει ένα ιδανικό βάρος, αλλά εύρος φυσιολογικού βάρους που κι εδώ καθορίζεται από την ανώτατη και κατώτατη τιμή του ΔΜΣ. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι αθλητές οι οποίοι δεν υπόκεινται στην αξιολόγηση του ΔΜΣ διότι έχουν πολύ αυξημένη μυϊκή μάζα.

Πηγή: Διατροφική Αξιολόγηση, Γιάννης Μανιός

Πώς τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό μας;

Το αμυντικό μας σύστημα, ή αλλιώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται γενικότερα από πολλούς παράγοντες, όπως η ύπαρξη στρες, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου, αλλά βασικό ρόλο παίζει η διατροφή. Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων και των αντισωμάτων. Αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων είναι οι στρατιώτες πρώτης γραμμής απέναντι στον εχθρό που θα κινητοποιηθεί εναντίον του οργανισμού μας.

Ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να προετοιμάσουν καλύτερα το σώμα για μικροβιακές προσβολές, αλλά τα μεμονωμένα τρόφιμα είναι δύσκολο να προσφέρουν ειδική προστασία. Κάθε στάδιο της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος βασίζεται στην παρουσία πολλών μικροθρεπτικών συστατικών. Παραδείγματα τέτοιων θρεπτικών συστατικών που έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες κ.ά.

Ήξερες τον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D επιδρά σε ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από την τάση του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα δικά του κύτταρα, τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν έναν πιθανό ρόλο πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων φαίνεται να εμπλέκεται η βιταμίνη D. Πέρα από τον κεντρικό ρόλο της στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των οστών, η βιταμίνη D ασκεί δράση στην ανοσία, τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές λειτουργίες καθώς ο υποδοχέας της βιταμίνης D εκφράζεται σχεδόν παντού σε πυρηνικά κύτταρα και πιο συγκεκριμένα στα β-κύτταρα του παγκρέατος και σε ιστούς που ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, όπως ο σκελετικός μυς, το μυοκάρδιο και ο λιπώδης ιστός.

Πολλές μελέτες επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων του ορού της βιταμίνης D (25 (OH)D3) και των αυτοάνοσων παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι πάσχοντες από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορού βιταμίνης D σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες και πιο επιβαρυμένη νόσο. Επιπλέον, ορισμένοι πολυμορφισμοί του υποδοχέα της βιταμίνης D  έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων παθήσεων.

Συνολικά, πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό ανιχνεύονται σε παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και σχετίζονται σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και μειωμένο μεταβολικό έλεγχο. Είναι ενδιαφέρον ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί δυνητικά να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα υποδηλώνοντας καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ομοιόστασης της γλυκόζης.

Ήξερες ότι…

…η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στον προσδιορισμό των ειδών των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας και μας προστατεύουν από λοιμώξεις;

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ωφέλιμων μικροβίων που βρίσκονται στον γαστρεντερικό μας σωλήνα. Επίσης, μια διατροφή γεμάτη με προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα είναι ευεργετική. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν ζωντανά χρήσιμα βακτήρια και τέτοια είναι: το κεφίρ, το γιαούρτι με ζωντανές ενεργές καλλιέργειες, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και το λάχανο τουρσί.

Από την άλλη, τα πρεβιοτικά είναι ουσίες οι οποίες προέρχονται από τύπους υδατανθράκων (κυρίως ινών) που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Ωστόσο, αποτελούν τροφή για τα βακτήρια των προβιοτικών τροφίμων, προσφέροντας οφέλη στη χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα και περιέχονται στα λαχανικά, τη βρώμη, την μπανάνα, το σκόρδο κ.ά.

…καθώς μεγαλώνουμε η ανοσολογική μας απόκριση σε βακτήρια μειώνεται;

Καθώς μεγαλώνουμε, η ανοσολογική μας ικανότητα απόκρισης μειώνεται και αυτό οδηγεί με τη σειρά του στην προσβολή του οργανισμού μας από περισσότερες λοιμώξεις. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες.

Υπερκατανάλωση πρωτεΐνης: Ωφελεί ή βλάπτει;

Είναι ασφαλής η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης από νεαρά άτομα και νεαρούς αθλούμενους;

Η πρωτεΐνη είναι ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Βοηθά στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση μυών, οργάνων και οστών. Επίσης, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι χρήσιμες σε παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι ο υποσιτισμός, η σαρκοπενία κ.ά., και από την άλλη, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όμως αυτή η απώλεια μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, η περίσσεια πρωτεΐνης που καταναλώνεται, αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν κάποιος καταναλώνει πάρα πολλές θερμίδες επειδή προσπαθεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης.  

Επιπλέον, πολλοί έφηβοι αλλά και ενήλικες (ειδικά αθλητές ή bodybuilders) αυτο-συνταγογραφούν συμπληρώματα πρωτεΐνης και παραβλέπουν τους κινδύνους από τη χρήση τους, κυρίως λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων για τη δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες καταστάσεις, είναι προφανές ότι ένα πάρα πολύ καλό τρόφιμο θα μπορούσε να είναι άχρηστο ή ακόμη και επιβλαβές για υγιή άτομα όταν υπερκαταναλώνεται. Σύμφωνα με το πρότυπο της υγιεινής διατροφής δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία βάση για σύσταση υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο για υγιείς ενήλικες, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως λόγοι υγείας, ή αφορά επαγγελματίες αθλητές.

Πηγή: simplehappykitchen.com, clipartpanda.com

Ήξερες ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης:

  • οδηγεί σε κακή ροή αναπνοής, ειδικά εάν περιορίζεται η πρόσληψη υδατανθράκων; Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο σώμα μας σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση που προκαλεί αυτόνομη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κετονών από το σώμα.
  • προκαλεί ανωμαλία στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα είτε με δυσκοιλιότητα είτε με διάρροια; 
  • οδηγεί σε αφυδάτωση; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ξεπλένει την περίσσεια αζώτου της πρωτεΐνης με υγρά και νερό. Μάλιστα, μπορεί να μη νιώθουμε παραπάνω διψασμένοι, όμως έχουμε αφυδατωθεί. 
  • μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις; Αυτό μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά. Αντίθετα, η κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο.
  • προκαλούν απώλεια ασβεστίου; Αυτό μερικές φορές σχετίζεται με την οστεοπόρωση και την κακή υγεία των οστών.

Εδώ να διευκρινιστεί πως κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, είναι απαραίτητο να καταναλώνεται μια έξτρα μερίδα πρωτεΐνης εξαιτίας του έντονου ρυθμού ανάπτυξης.

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Βασιλική Λαζαρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο