Skip to main content

Δράση 2020

26 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου

Δράση 2020

26 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Ισορροπημένη Διατροφή

Βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής

Οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής είναι δύο:
  1. ποικιλία τροφών στο γεύμα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας
  2. μικρά και συχνά γεύματα

Ας αναλύσουμε την πρώτη αρχή

Η ποικιλία στη διατροφή μας είναι ένα μεγάλο εργαλείο γιατί μπορούμε να πάρουμε πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά απ’ όλα τα τρόφιμα, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ήξερες ότι τα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά;

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, έχουν περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, πολλές φορές, μπορεί να έχουν και 2 και 3 και 4 ή και παραπάνω. Το πορτοκάλι, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τη βιταμίνη C, όμως περιέχει και κάλιο, μαγνήσιο και φλαβανοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τρόφιμα διαφορετικά και στο τέλος της ημέρας να συμπληρώνουμε όλη την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και τις εξατομικευμένες μας ανάγκες.

Ήξερες ότι ανά ηλικιακή ομάδα αλλά και σε συνδυασμό με τη γενικότερη φυσική κατάσταση και την υγεία, υπάρχουν στον εκάστοτε άνθρωπο διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά;

Κι όμως, άλλες ανάγκες έχει ο άνθρωπος όταν είναι στην παιδική ηλικία, άλλες στην εφηβική κι άλλες ως ενήλικας. Αυτός είναι ο κανόνας. Ωστόσο, ακόμα και ως ενήλικας, μπορεί να έχει άλλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με το καθημερινό του πρόγραμμα αλλά και την υγεία του σε σύγκριση με κάποιον άλλον ενήλικα.

Η δεύτερη αρχή της Μεσογειακής Διατροφής -αλλιώς προληπτικής διατροφής- είναι τα μικρά και συχνά γεύματα

Το ανθρώπινο σώμα δε σταματά να επιτελεί βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ακόμη κι όταν κοιμάται. Φανταστείτε λοιπόν, πως εφόσον έχει ενεργειακές ανάγκες -αφού παράγει το έργο της αναπνοής- ενώ κοιμάται, πόσο πιο αυξημένες ανάγκες θα έχει όταν είναι ξύπνιο και το άτομο θα περπατήσει, θα μιλήσει και θα σκεφτεί. Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο, ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη βιολογία του σώματός του, χρειάζεται κάθε 3 ώρες ένα γεύμα, είτε είναι το κύριο είτε είναι ένα σνακ, για όσες ώρες είναι ξύπνιος.

Ας δούμε έναν πίνακα για να γίνει πιο σαφές το παράδειγμα:

Πηγή: Διατροφική νοημοσύνη, Ευάγγελος Ζουμπανέας

Έστω ότι κάποιος τρώει πρωινό στις 8 το πρωί. Οι τροφές μέχρι τις 10, δηλαδή στις 2 ώρες από το προηγούμενο γεύμα, αποδίδουν ό,τι ενέργεια είχαν να αποδώσουν και γι’ αυτό τα επίπεδα σακχάρου φαίνονται να αυξάνονται. Από την 2η ως την 3η ώρα, τα επίπεδα σακχάρου αρχίζουν να μειώνονται επειδή η καύσιμη ύλη που προσέλαβε από το φαγητό, αρχίζει να τελειώνει. Στο τρίωρο από το προηγούμενο γεύμα, τα αποθέματα ενέργειας έχουν εξαντληθεί εντελώς, γι’ αυτό και φαίνεται η καθοδική τάση του σακχάρου. Εκεί είναι το καθοριστικό σημείο, που το άτομο αντιλαμβάνεται το σύμπτωμα της πείνας και πρέπει να φάει. Αν δε φάει, θα νιώσει συμπτώματα υπογλυκαιμίας και θα νιώσει να χάνει τον έλεγχο του φαγητού. Θα καταλήξει να τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, οι οποίες θα αποθηκευτούν ως λίπος!
Συμβουλή: Αν την ώρα που πρέπει να καταναλωθεί το γεύμα στο τρίωρο, συμβαίνει κάτι άλλο, τότε το άτομο μπορεί να φάει και νωρίτερα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού εκείνη την ώρα, παρά να καθυστερήσει το γεύμα τόσο πολύ, ώστε στην πρώτη ευκαιρία να καταναλωθεί ένα πολύ μεγαλύτερο γεύμα!
Συνοψίζοντας, τα κλειδιά για να πετύχει κάποιος μια σωστή διατροφή είναι να κάνει γεύματα κάθε τρεις ώρες, καταναλώνοντας ποικιλία τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγει να νιώσει μεγάλη πείνα, η οποία θα τον οδηγήσει να καταναλώσει μεγάλες μερίδες φαγητού, κάτι που αν συμβαίνει συχνά, θα μπορούσε να οδηγήσει και στην απόκτηση βάρους. Ακολουθώντας, επομένως, κανείς μία σωστή διατροφή, θα νιώθει και χορτάτος αλλά και θα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του στα θρεπτικά συστατικά.

Τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής είναι τα μακροθρεπτικά, στα οποία συγκαταλέγονται οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, και τα μικροθρεπτικά, στα οποία συγκαταλέγονται οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, αλλά και το νερό.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Ας ξεκινήσουμε από τα μακροθρεπτικά συστατικά:

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες έχουν ως δομικό υλικό τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη και τη γαλακτόζη και βρίσκονται:
  • στο αλεύρι και όλα τα παράγωγά του, όπως το ψωμί
  • στη βρώμη                                                                                           
  • στο ρύζι
  • στις πατάτες
  • στα ζυμαρικά
  • στα όσπρια
  • στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους (πχ κινόα)
  • στα φρούτα
  • σε μικρή ποσότητα στα λαχανικά

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία των υδατανθράκων στη διατροφή μας;

Αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του σώματος για να μπορέσει να εκτελέσει από απλές λειτουργίες, όπως το να χτυπήσει η καρδιά, μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το να σκεφτεί και να γυμναστεί.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες έχουν ως δομικό υλικό τα αμινοξέα και βρίσκονται:
  • σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το ταχίνι, η σόγια, η κινόα, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης και σε κάποια λαχανικά, όπως τα μανιτάρια, το καλαμπόκι, το μπρόκολο
  • σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα και τα παράγωγά τους, όπως το κοτόπουλο, το αβγό, η φέτα, το κασέρι, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, ο τόνος κλπ.

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία των πρωτεϊνών στη διατροφή μας;

Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό υλικό των μυών και των νέων κυττάρων, μεταφέρουν χρήσιμες ουσίες, όπως την αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και παίζουν βασικό ρόλο στη δόμηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία εξαιτίας του έντονου ρυθμού ανάπτυξης.

Λιπαρά

Τα λιπαρά έχουν ως δομικό υλικό τα λιπαρά οξέα και διαχωρίζονται σύμφωνα με τη σύστασή τους σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα (ακόρεστα λιπαρά) και κορεσμένα λιπαρά. Εδώ ας διευκρινίσουμε κάτι: τα περισσότερα λιπαρά τρόφιμα έχουν απ’ όλα τα είδη λιπαρών στη σύστασή τους, όμως κατηγοριοποιούνται με κριτήριο ποια είδη λιπαρών οξέων βρίσκονται σε περισσότερη ποσότητα στα τρόφιμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η καρύδα που έχει και κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά ή το ταχίνι το οποίο έχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Ελαιόλαδο, καρύδια και ξηροί καρποί γενικότερα, σπόροι, όπως ηλιόσποροι
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, καρύδια
  • Κορεσμένα: Σε όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα: κρέας, γάλα, γιαούρτι, φέτα, κασέρι, αβγό, αλλαντικά

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία των λιπαρών στη διατροφή μας;

Το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό για το σώμα μας γιατί περιβάλλει τα όργανά μας και μας προστατεύει από τραυματισμούς, ενώ παράλληλα έχει και θερμορυθμιστικό ρόλο. Μάλιστα, τα ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, αλλά αντιθέτως προστατεύουν ώστε να μη δημιουργηθούν. Είναι, δηλαδή, ιδιαίτερα προστατευτικά για την καρδιά και τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα και διάφορα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού. Ακόμη, τα ακόρεστα λιπαρά προστατεύουν από την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη και Υπέρτασης.
Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά, είναι υπεύθυνα για καρδιαγγειακά επεισόδια και παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή μας. Η σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας είναι να προτιμώνται πιο συχνά προς κατανάλωση τα ακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με τα κορεσμένα.

Φυτικές ίνες

Πρόκειται για έναν τύπο υδατανθράκων που ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει και περνά μέσα από το σώμα χωρίς πέψη. Βρίσκονται σε όλα τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου.
Συμβουλή: Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι για να μπορέσουν οι φυτικές ίνες να ολοκληρώσουν την αποστολή τους απαιτείται η παρουσία του νερού.

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία των φυτικών ινών στη διατροφή μας;

Η φυτική ίνα, όπως προαναφέραμε, δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας. Όταν, λοιπόν, καταναλώνεται στην ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, δεσμεύει ουσίες που είναι προς αποχώρηση από το σώμα. Αυτό δίνει στον οργανισμό μας μία … δεύτερη ευκαιρία για να τις επεξεργαστεί ξανά και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται και η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, προστατεύει από την εμφάνιση πολλών χρονίων παθήσεων (πχ υπέρταση) και δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού, ότι δηλαδή αυτός που τρώει το γεύμα του χόρτασε αλλά δεν ασφυκτιά από το φαγητό.

Νερό

Το σώμα ενός παιδιού αποτελείται μέχρι και 70% από νερό. Καθώς μεγαλώνει το παιδί και γίνεται ενήλικας, το ποσοστό του νερού μπορεί να έχει διακυμάνσεις ανάλογα με το βάρος του ως ενήλικα. Ο κανόνας, ωστόσο, είναι ότι και το σώμα του ενήλικα αποτελείται από 70% νερό.

Το νερό, λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτελεί βασικό συστατικό όλων των διεργασιών του σώματος, ρυθμίζει τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ιστών του σώματος.

Ήξερες ότι…

  • ο άνθρωπος μπορεί να πάρει νερό από κάποια τρόφιμα, όπως, για παράδειγμα, το πορτοκάλι και το αγγούρι;
  • η δίψα μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με νερό;
  • ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει νερό και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει ό,τι ποσότητα νερού αποβάλλεται, να αποκαθίσταται;
  • όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλή, το αίσθημα της δίψας πιθανόν να μην είναι ανάλογο των πραγματικών αναγκών σε νερό; 

Μικροθρεπτικά συστατικά

Μια υγιεινή διατροφή, εκτός από τα μακροθρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνει και τα μικροθρεπτικά συστατικά, στα οποία συγκαταλέγονται οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία. Τα μικροθρεπτικά συστατικά δεν παράγονται στο σώμα μας, δεν αποδίδουν ενέργεια και πρέπει να τα προσλάβουμε από τη διατροφή μας.

Ας ξεκινήσουμε με τις βιταμίνες!

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Ονομάζονται υδατοδιαλυτές γιατί πρέπει να διαλύονται στο νερό πριν απορροφηθούν από το σώμα. Το αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και το λίπος, όμως αυτές τείνουν να αποθηκεύονται στο σώμα, ενώ οι υδατοδιαλυτές αποχωρούν από το σώμα. Και οι δύο είναι παρούσες σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες:

  • Β1 (θειαμίνη)
  • Β2 (ριβοφλαβίνη)
  • Β3 (νιασίνη)
  • B5 (παντοθενικό οξύ)
  • Β6 (πυριδοξίνη): Βοηθά περισσότερα από 100 ένζυμα να εκτελούν διάφορες λειτουργίες και υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου
  • Β7 (βιοτίνη)
  • B9 (φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ): Βοηθά στον σχηματισμό DNA και RNA και εμπλέκεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών
  • Β12 (κοβαλαμίνη): Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Είναι επίσης βασικός παράγοντας στη λειτουργία και την ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων
  • Βιταμίνη C: Βοηθά στον έλεγχο των λοιμώξεων και την επούλωση πληγών και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Λιποδιαλυτές βιταμίνες (ADEK):

  • Βιταμίνη Α: Βοηθά στην υγεία των ματιών και συμμετέχει στην αναδιαμόρφωση των οστών
  • Βιταμίνη D: Εκτός από τον ήλιο, μπορούμε να λάβουμε τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα με τη μορφή προβιταμίνης, την οποία στη συνέχεια το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη. Έχει δράση ορμόνης στα περισσότερα από τα συστήματα του οργανισμού μας, βοηθά από την αύξηση και διατήρηση της οστικής μας μάζας μέχρι και τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού μας
  • Βιταμίνη Ε: Δρα ως αντιοξειδωτικό και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Βιταμίνη Κ: Βοηθά στην πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών 

Ανόργανα στοιχεία

Τα ανόργανα στοιχεία είναι συστατικά που ενώ βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα, η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανόργανων στοιχείων, γι’ αυτό και θα αναφερθούμε στα πιο κύρια:
  • Ασβέστιο: Βοηθά στην οικοδόμηση και τη συντήρηση των οστών και των δοντιών, στην πήξη του αίματος κ.ά.
  • Σίδηρος: Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αίματος, ενώ η έλλειψή του δημιουργεί αναιμία
  • Μαγνήσιο: Παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε περισσότερα από 300 ένζυμα για τη διεξαγωγή διαφόρων χημικών αντιδράσεων στο σώμα
  • Ιώδιο: Παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
  • Φώσφορος: Μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε τμήματα των οστών και των δοντιών και αποτελεί συστατικό όλων των κυττάρων

Ήξερες ότι…

  • το 99% του ασβεστίου είναι αποθηκευμένο στα οστά και τα δόντια μας;
  • το μαγνήσιο ενεργοποιεί επίσης έναν ηλεκτρικό αγωγό που συστέλλει τους μύες και κάνει την καρδιά να χτυπά σταθερά;
  • είναι σχεδόν απίθανο να αναπτυχθεί ανεπάρκεια φωσφόρου εκτός κι αν είναι ανεπαρκής η πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου;

Μεσογειακή Διατροφή: Χρήσιμες λεπτομέρειες

Αφού, λοιπόν, είδαμε και μάθαμε γενικά πράγματα για την υγιεινή, δηλαδή τη Μεσογειακή/προληπτική διατροφή κι από τι αποτελείται, θα δούμε κάποιες χρήσιμες λεπτομέρειες. Έτσι λοιπόν…

Ήξερες ότι…

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου αντιλαμβάνεται σαν μοναδική πηγή ενέργειας τη γλυκόζη;

Χρειάζεται εδώ να θυμηθείς αυτά που είπαμε νωρίτερα, ότι ο υδατάνθρακας έχει σαν δομικό συστατικό τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη και τη γαλακτόζη. Η φρουκτόζη βρίσκεται στα φρούτα, η γαλακτόζη βρίσκεται στο γάλα και το γιαούρτι και η γλυκόζη βρίσκεται σε όλα τα υπόλοιπα υδατανθρακούχα τρόφιμα (πχ ψωμί, ρύζι, μακαρόνια). Άρα για να δουλεύει ο εγκέφαλος, χρειάζεται να εξασφαλίζουμε ποσότητες υδατάνθρακα σε όλα τα γεύματά μας.

Υπάρχουν τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα και χρειάζεται να τα παίρνουμε από την τροφή για να συντεθούν οι πρωτεΐνες;

Υπάρχουν 20 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα. Δηλαδή το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνο του και χρειάζεται να τα παίρνει εξωγενώς, από την τροφή. Τα απαραίτητα αμινοξέα μπορεί να τα προσλάβει κανείς και από ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές αλλά και από φυτικές! Για να μπορέσει το σώμα να λάβει κι από τις φυτικές πρωτεΐνες ολόκληρη την ποσότητα των αμινοξέων, θα πρέπει να γίνονται κάποιοι συγκεκριμένοι συνδυασμοί, όπως δημητριακά με όσπρια, δημητριακά με γαλακτοκομικά και όσπρια με σπόρους (πχ φασόλια και σουσάμι).

Υπάρχουν και απαραίτητα λιπαρά οξέα;

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τα ω-3 λιπαρά και ω-6 λιπαρά που ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Όπως και τα απαραίτητα αμινοξέα, έτσι κι αυτά, δεν τα παράγει το σώμα και χρειάζεται να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται, όπως προαναφέρθηκε, στα λιπαρά ψάρια, το ταχίνι κ.α., και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τα χρήσιμα απαραίτητα λιπαρά οξέα, υπάρχουν και τα trans λιπαρά, τα οποία δημιουργούνται από την επεξεργασία του ελαίου (πχ τηγάνισμα) ή από επεξεργασία στις βιομηχανίες. Τα trans λιπαρά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς κ.ά.

Μπορούμε να μην πάρουμε την ποσότητα φυτικών ινών των φρούτων αν τα καταναλώσουμε ως χυμό;

Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες. Όμως, αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε ένα φρούτο με τη μορφή χυμού, τότε οι φυτικές ίνες εξαιτίας της επεξεργασίας παύουν να υπάρχουν και το αποτέλεσμα είναι να καταναλώσουμε μόνο τα σάκχαρα του φρούτου (δηλαδή τη φρουκτόζη).

Διατροφικός πίνακας

Ήξερες ότι σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχουν;
Στο παρακάτω παράδειγμα αναγράφονται τα συστατικά ενός τυχαίου προϊόντος:

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός

Ήξερες ότι σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο μπορεί να έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με κάποια άλλη γλυκαντική ουσία;

Πολλές φορές, κάποιες εταιρίες τροφίμων προχωρούν στην παρασκευή συσκευασμένων light ή χωρίς ζάχαρη προϊόντων. Όμως επειδή η ζάχαρη πέραν από τον ρόλο της διατήρησης της δομής του τροφίμου, δίνει και τη γνωστή γλυκύτητα, αντικαθιστούν τη ζάχαρη με μέλι, φρουκτόζη, ζαχαροκάλαμο, σιρόπι γλυκόζης/ρυζιού/καλαμποκιού/σφενδάμου. Αυτή η αντικατάσταση κάποιες φορές γίνεται και για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο διαίτης. Όμως, ακόμη κι αν το τρόφιμο αναγράφει χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τα συστατικά του, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος ή στα πλαϊνά της συσκευασίας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται όντως για ένα τρόφιμο χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή των συνωνύμων του.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός

Ήξερες ότι μπορείς να δεις πολλές άγνωστες λέξεις σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο; (ιμβερτοποιημένο/μερικώς ιμβερτοποιημένο σιρόπι)

Αρκετές φορές, αρχίζοντας να προσέχεις τη διατροφική ετικέτα, θα δεις ότι θα πέσεις σε πολλές άγνωστες λέξεις. Καλό θα ήταν, αν έχεις πολλές άγνωστες λέξεις, να αποφύγεις το συγκεκριμένο προϊόν, γιατί στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι το τρόφιμο αυτό να έχει υποστεί αρκετή επεξεργασία και να έχει πολλά συντηρητικά ή ουσίες βελτίωσης της γεύσης και της οσμής.

Ήξερες ότι ακόμη και σε «γλυκά» συσκευασμένα τρόφιμα προστίθεται αλάτι;

Αυτό το κάνουν οι βιομηχανίες τροφίμων για να βελτιώσουν τη γεύση του τρόφιμου αλλά και για να συντηρηθεί το τρόφιμο στην αρχική του κατάσταση. Άλλοι όροι για το αλάτι είναι το γλουταμινικό νάτριο ή φωσφορικό νάτριο.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός

Συμβουλή: Ανάμεσα σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο με προσθήκη ζάχαρης και μια χειροποίητη μπάρα δημητριακών με προσθήκη μελιού, είναι προτιμότερο να προτιμηθεί η χειροποίητη μπάρα εξαιτίας της ποιότητας του μελιού, που μάλιστα αποτελεί και υπερτροφή λόγω των θρεπτικών του συστατικών.

Τι πληροφορίες παίρνουμε από έναν διατροφικό πίνακα;

  • Στον διατροφικό πίνακα, παίρνουμε πληροφορίες των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες -και φυτικές ίνες ή εδώδιμες ίνες-, πρωτεΐνες, λίπη). Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τον συνδυασμό ενός συσκευασμένου τρόφιμου με ένα άλλο για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
  • Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση του πίνακα, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε το μέγεθος του συσκευασμένου τρόφιμου που θα καταναλώσουμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η πρώτη στήλη αναφέρεται στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ η δεύτερη στήλη στη μερίδα των 30 γραμμαρίων. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Η πρώτη πληροφορία που παίρνουμε είναι η ενέργεια. Αυτή η πληροφορία δεν είναι πάντα χρήσιμη. Μπορεί ένα ανθυγιεινό συσκευασμένο τρόφιμο να έχει λιγότερη ενέργεια από κάποιο υγιεινό συσκευασμένο τρόφιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, το κριτήριο της ενέργειας μπορεί και να οδηγήσει σε λανθασμένη επιλογή. Για παράδειγμα, μια συσκευασία ξηρών καρπών μπορεί να έχει περισσότερη ενέργεια από μία σοκολάτα, όμως οι ξηροί καρποί είναι πιο υγιεινοί και θρεπτικοί για τον οργανισμό μας.
  • Η επόμενη πληροφορία είναι οι πρωτεΐνες. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα που είναι κατά βάση πρωτεϊνούχα (πχ γάλα), θα έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα (πχ φρυγανιές).
  • Η επόμενη πληροφορία είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν μια πολύ χρήσιμη πληροφορία σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες τις εδώδιμες ίνες). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, στη στήλη της μερίδας των 30 γραμμαρίων, βλέπουμε ότι στο προϊόν υπάρχουν 23,4 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 7 γραμμάρια είναι σάκχαρα, κοινώς ζάχαρη. Σε αυτήν την κατηγορία, δεν υπάρχει κανόνας, όμως ισχύει το ότι θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο το ποσό των σακχάρων σε σχέση με τους υδατάνθρακες και όσο το δυνατόν πιο αυξημένο το ποσό των φυτικών ινών.
  • Η τελευταία πληροφορία είναι τα λίπη και από αυτά πόσα είναι τα κορεσμένα λίπη. Κι εδώ ακολουθείται το ίδιο σκεπτικό με τους υδατάνθρακες. Βλέπουμε το συνολικό ποσό των λιπών, εδώ 0,39 γραμμάρια και από αυτά, τα 0,12 είναι κορεσμένα. Στο παρόν παράδειγμα, αυτά από μόνα τους είναι αμελητέα ποσότητα. Όμως το σκεπτικό είναι το ίδιο. Από τα συνολικά λιπαρά, θέλουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερο ποσό κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός

Τι είναι πιο σημαντικό; Η ποιότητα ή η ποσότητα ενός τροφίμου;

Αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στην ενέργεια ενός τροφίμου, κοινώς στις θερμίδες που περιέχει, έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα είναι επίσης σημαντική για τον καθορισμό του τι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Αντί να επιλέγουμε τρόφιμα που βασίζονται μόνο σε θερμιδική αξία, μπορούμε να επιλέξουμε υγιεινά τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως θερμίδων:
  • Τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, θρεπτικά λιπαρά και υγιείς πηγές πρωτεϊνών.
  • Τα τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας περιλαμβάνουν επεξεργασμένα σνακ, ροφήματα με ζάχαρη, φρουτοποτά, δημητριακά από λευκό αλεύρι και προσθήκη ζάχαρης, τηγανητά τρόφιμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: η πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν είναι μία πραγματικότητα, εφόσον τις περισσότερες φορές η ποσότητα που τρώμε, είναι μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη, η οποία είναι δύο με τρεις κουταλιές της σούπας άψητων κι ανάλατων ξηρών καρπών. Η ποσότητα αυτή μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες με μία τυρόπιτα ή ένα γλυκό από άσπρο αλεύρι και ζάχαρη. Η διαφορά είναι ότι οι ξηροί καρποί, αν και περιέχουν αντίστοιχες θερμίδες με ένα γλυκό, διαθέτουν ταυτόχρονα και μια τεράστια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, τα οποία μετά την κατανάλωσή τους θα υποχρεώσουν το σώμα να μπει σε άμεση λειτουργία ώστε να αξιοποιήσει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η τυρόπιτα ή το γλυκό, από την άλλη, δεν περιέχουν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο και θα μετατραπούν όλα σε λίπος.
Και κάποια δεδομένα για τα τρόφιμα διαίτης ή για τα light προϊόντα:

Ήξερες ότι σε κάποια light προϊόντα…

  • …μερικά υποκατάστατα λίπους μπορεί να είναι ουσίες φιλικές προς τον οργανισμό αλλά μπορεί να είναι και ουσίες που προκαλούν παρενέργειες;
  • …ορισμένα από τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να περιέχουν μικρό ποσό θερμίδων;
Σε αυτήν την κατηγορία, συμπεριλαμβάνεται η ασπαρτάμη, η οποία έχει λίγες θερμίδες.
  • …καταναλώνοντας προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη μπορεί κάποιος να πάρει βάρος;
Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό! Τα προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη έχουν γλυκαντικά που είναι πολλές φορές πιο γλυκά γευστικά από τη ζάχαρη. Μελέτες έδειξαν ότι αυτά μπορούν να διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες για γλυκές γεύσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προτιμά κάποιος πιο συχνά τις γλυκές γεύσεις και τελικά να πάρει βάρος!
Επίσης, ένας ακόμη λόγος που κάποιος μπορεί να πάρει βάρος επειδή καταναλώνει light προϊόντα είναι εξαιτίας του ότι καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα light προϊόντα ή επειδή καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες των υπόλοιπων φαγητών με τη σκέψη ότι τα light προϊόντα θα τον αδυνατίσουν.

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Βασιλική Λαζαρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο