Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 13:30μ.μ. μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), στελεχών του ΕΟΠΥΥ και μελών της Υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, η Ομοσπονδία κατέθεσε επισήμως το πλαίσιο των προτάσεων και αιτημάτων που συζητήθηκαν, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στον σχεδιασμό της Β’ Φάσης της διαπραγμάτευσης.
Οι προτάσεις μας, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ορθής ρύθμισης και της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι οι εξής:
- Ιχνηλασιμότητα: Πλήρης παρακολούθηση των εμπλεκόμενων, στην τροφοδοτική αλυσίδα διάθεσης των ιατροτεχνολογικών υλικών διαβήτη μέχρι να φτάσουν στα χέρια του πάσχοντα μέσω της πλατφόρμας GREMDISτου ΕΟΦ, ώστε ελαττωματικά προϊόντα να μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν.
- Φαρμακοεπαγρύπνηση: Αποτύπωση των προβλημάτων ή και ελαττωματικών προϊόντων από τους χρήστες συμπληρώνοντας τη Λευκή Κάρτα του ΕΟΦ για τη διασφάλιση της Άμεσης απόσυρσης ελαττωματικών Ι/Π που θέτουν σε κίνδυνο τους πάσχοντες.
- Εξειδικευμένη Εκπαίδευση: Εάν η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης ζητήσει να διαθέτουν οι εταιρίες πλήρη εκπαίδευση στους πάσχοντες για τη χρήση των Ι/Π τους, αυτή να γίνεται από εξειδικευμένους στον Σακχαρώδη Διαβήτη επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές, οι οποίοι θα επαναλαμβάνουν την εκπαιδευτική υποστήριξη ανά έξι μήνες. Στόχος η ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων, αλλά και η σωστότερη χρήση των Ι/Π.
- Χρήση του ΑΗΦΥ: Στον ΑΗΦΥ να γίνεται ανάρτηση ανά τρεις μήνες, της εξέτασης Γλυκοζυλιωμένης καθώς και δεδομένα από τα Ι/Π σχετικά με «τον χρόνο εντός στόχου» (Time in Range) του ίδιου χρονικού διαστήματος, ώστε να επιβεβαιώνεται η βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη, του χρήστη των Ι/Π. Στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης στόχους εξατομικευμένη εκπαίδευση και παρακολούθηση του ατόμου.
- Κλινικές Μελέτες: Σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει τον ΕΟΠΥΥ και αφορά τα Ι/Π διαβήτη ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώσει τα Ι/Π πριν προχωρήσει στη διαπραγμάτευση της τιμής τους. Θα μπορούσε να δίνει ο Οργανισμός, χρονικό περιθώριο έως και δώδεκα μήνες στις εταιρίες να πραγματοποιήσουν αποζημιούμενες, σε υποχρεωτική συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μελέτες παρατήρησης τουλάχιστον 200 ατόμων στη χώρα μας, με στόχο, την αξιολόγηση ποιότητας, ικανοποίηση του χρήστη , αλλά και εκτίμηση κόστους-αποτελεσματικότητας, ώστε στο τέλος του έτους βάσει των αποτελεσμάτων τα προϊόντα να λαμβάνουν την τελική τους τιμή.
- Διαφοροποίηση Τιμών: Η τιμή να συνδέεται σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, αποκλειστικά με την ποιότητα και την καινοτομία του προϊόντος.
- CGM & Ταινίες: Να συνυπάρχουν και τα δύο, τόσο οι οδηγίες χρήσης των προϊόντων όσο και οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίες για την οριστική και σωστή λήψη απόφασης του πάσχοντα ώστε να χορηγήσει τη δόση της ινσουλίνης του.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει τη σημασία της άμεσης υιοθέτησης αυτών των αιτημάτων και δηλώνει την ετοιμότητά της για συνεχή και ουσιαστική συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου η Β’ φάση της διαπραγμάτευσης να αποφέρει οφέλη που εστιάζουν στο τρίπτυχο: Ασφάλεια, Εκπαίδευση, Ποιότητα.




