Ορισμένοι επιστήμονες, εξαιτίας των πολλών ερευνών σχετικά με τη σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Αλτσχάιμερ, έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση «Διαβήτης Τύπου 3».
Νέα μελέτη ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη των ερευνητών ότι ο διαβήτης οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ, με το συκώτι να έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη σχέση.
Η έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια προσφέρει πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ σε άτομα με διαβήτη.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος του Αλτσχάιμερ διατηρώντας τον διαβήτη καλά ελεγχόμενο ή αποφεύγοντάς τον εξαρχής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Narendra Kumar, αναπληρωτής καθηγητής στο Texas A&M University στο College Station, επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ συνδέονται στενά και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τον διαβήτη, μπορούμε να αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε σημαντικά την εξέλιξη των συμπτωμάτων της άνοιας στη νόσο του Αλτσχάιμερ».
Ο Kumar παρουσίασε τη νέα έρευνα στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, η οποία πραγματοποιείται 23-26 Μαρτίου στο Σαν Αντόνιο.
Ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ είναι δύο από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Ο διαβήτης μεταβάλλει την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Από την άλλη, η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια μορφή άνοιας που προκαλεί προοδευτική μείωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.
Η διατροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του διαβήτη καθώς και τη σοβαρότητα των επιπτώσεών του στην υγεία. Για να ανακαλύψουν πώς η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα με διαβήτη, οι ερευνητές εντόπισαν πώς μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, βρήκαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καταστέλλει την έκφραση της πρωτεΐνης, που ονομάζεται Jak3, και ότι τα ποντίκια χωρίς αυτήν την πρωτεΐνη παρουσίασαν έναν καταρράκτη φλεγμονής ξεκινώντας από το έντερο, μεταβαίνοντας μέσω του ήπατος και στον εγκέφαλο. Τελικά, τα ποντίκια εμφάνισαν σημάδια συμπτωμάτων που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, καθώς και ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης.
«Πιστεύουμε ότι η διαδρομή από το έντερο στον εγκέφαλο περνά από το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει ό,τι τρώμε», είπε ο Kumar.
Στις μελέτες που κάνουν για τις λειτουργίες του Jak3 για μεγάλο χρονικό διάστημα – είπε – έχουν διαπιστώσει ότι η επίδραση της τροφής στις αλλαγές στην έκφραση του Jak3 οδηγεί σε διαρροή του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, διαβήτη, μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει τις τοξικές του ουσίες και συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια που εμφανίζονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Kumar, είναι ότι μπορεί να είναι δυνατό να σταματήσει αυτό το φλεγμονώδες μονοπάτι με μια υγιεινή διατροφή και ελέγχοντας το σάκχαρο στο αίμα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, τα άτομα με προδιαβήτη θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για να αναστρέψουν τον προδιαβήτη, να αποτρέψουν την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2 και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
(Πηγή: all4diabetes.gr)